לילה של כוכבים: כמדי שנה בין התאריכים 11-13 באוגוסט, כדור הארץ חוצה את מסלולו של כוכב השביט "סוויפט-טאטל" מה שמבטיח לנו כבר מהלילה גשם של מטאורים בשמי הארץ. במעברו של השביט משתחררים ממנו חלקיקי אבק וקרח המהווים למעשה את השובל המוכר. כשכדור הארץ חולף בעננה הזו, חלקים ממנה חודרים במהירות של 60 קילומטרים בשנייה לאטמוספרה, נשרפים ונראים זוהרים ככוכב נופל לזמן קצר של בין שתי שניות לכמה עשיריות השנייה, כשהם למעשה מתכלים במהירות בגובה של 100 קילומטרים מעל פני האדמה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למטאורים הללו קוראים "פרסאידים" משום שהם חודרים לאטמוספירה מעל האופק הצפון מזרחי, מכיוון קבוצת הכוכבים פרסאוס. בשעות השיא קצב המטאורים צפוי להגיע לכ-100 בשעה, אך זהו קצב תיאורטי בלבד. שיא המטר יהיה ביום חמישי בבוקר, כך שככל שהלילה יתקדם נתקרב לשיא, וביום חמישי בלילה נתרחק מהשיא (אולם עדיין כדאי לצפות). הירח שישקע ב-17:49 הערב וב-18:30 בחמישי בערב, יאפשר תנאי חושך מושלמים עם הגעת השיא. המטאורים ייראו במהלך כל הלילה.
צאו לראות
מטר הפרסאידים הנו הגדול והנצפה ביותר בארץ, בשל תנאי מזג האוויר הנוחים ותדירות המטאורים. כמדי שנה יערכו מספר אירועי צפייה גדולים:
פארק תמנע: האירוע הגדול השנתי בו מנצלים את הלילה והמדבר לסיורים, הדרכות ותצפיות מיוחדות. המארגנים מציעים גם הסעות מהמרכז. פלנטריום נייד ינצח על הרצאות והדרכות.
מצפה רמון: המועצה המקומית מזמינה לתצפית משפחתית קלאסית בתנאי צפייה מעולים כתוצאה מהחשכת הרחובות באופן יזום. הטלסקופ הנייד הגדול בארץ יובא לככב בחגיגה.
חוות כרמי הנגב בקרבת מצפה רמון: תצפית בהדרכתו של מצפה הכוכבים ברקת, כולל שידור חי של מצלמת השמיים באינטרנט. http://www.bareket-astro.com/
הפארק הלאומי כוכב הירדן ברמת יששכר: הפנינג לילי הכולל הדרכות ותצפיות. האירוע הגדול ביותר בצפון הארץ. הפעילות בחמישי בלילה.
פרטים נוספים באתרי האינטרנט של מארגני האירוע או באתר של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. חלק מהאירועים כרוכים בתשלום ובהרשמה.
כמובן שאין חובה להגיע לאירוע מאורגן וניתן לצפות במטר בכל הארץ. אין צורך באמצעי ראייה מיוחד וכדאי להסתפק במחצלות ומזרונים משום שהצפייה בשכיבה על הגב היא הנוחה ביותר. מריכוזי אוכלוסייה נפלט אור רב, שמוחזר מפיסות פיח, אבק ומהלחות באוויר. לתופעה זו קוראים זיהום אור והיא תפריע לכם להבחין במרבית המטאורים. אורם של המטאורים חלש מאוד רוב הזמן ולכן על מנת ליהנות מתנאי צפייה טובים, חובה להתרחק מהעיר ולצאת למקום חשוך ומרוחק.
״אני מזמין את כל ההורים וילדיהם להגיע למצפה רמון ולצפות במחזה יוצא הדופן", אמר שר המדע, הטכנולוגיה והחלל דני דנון. "זהו אירוע חוויתי שפונה למבוגרים וילדים כאחד ללא כל תשלום. אין ספק כי זו חוויה מעשירה בעבור כל המשפחה והזדמנות מעולה לבקר בנגב״.
מילון מונחים לצופה המתחיל:
מטאור - עצם חללי החודר לאטמוספירה של כדור הארץ אך נשרף ולא שורד.
מטאוריט - סלע ששרד את הכניסה לאטמוספירה, פגע ונותר על הקרקע בכדור הארץ.
מטאוריד - עצם חללי קטן המרחף בחלל (גשם המטאורים מורכב גם ממטאורידים וגם מאבק המרחף בחלל.)
אסטרואיד - עצם חללי גדול המרחף בחלל
שביט - דומה במהותו לאסטרואיד אך מורכב מקרח גז ואבק, בניגוד לאסטרואידים שעשויים מברזל או סלע.