תקלה עולמית בפייסבוק ובוואטסאפ (צילום: רויטרס, חדשות)
חקירה חובקת עולם נגד פייסבוק|צילום: רויטרס, חדשות

נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב חוקרת את חברת פייסבוק על אופן השימוש שלה במידע פרטי, כך חשפה היום (שלישי) רשת "בלומברג". החקירה מגיעה בצל הפרסומים על כך שחברת ייעוץ עסקי השיגה גישה לפרטיהם של 50 מיליון משתמשי הרשת החברתית ועשתה בהם שימושים מסחריים ופוליטיים, לרבות מתן שירותים לקמפיין הנשיאותי של דונלד טראמפ. במקביל גם נציבות המידע הבריטית ורשויות האיחוד האירופי החלו לחקור את הפרשה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הדיווח בבלומברג, החקירה תבדוק האם הרשת החברתית העניקה לחברת "קיימברידג' אנליטיקה" גישה לנתונים האישיים על משתמשי פייסבוק, תוך הפרת המדיניות של עצמה. בבלומברג ציטטו גורם הבקיא בפרטים שביקש לשמור על עילום שם בשל סודיות החקירה. נציגי המועצה סירבו להתייחס לפרסום בארה"ב.

בעקבות הפרסומים והצניחה בערך המנייה, בפייסבוק כינסו ישיבה של כלל עובדי החברה, ללא נוכחותו של המנכ"ל ומייסד החברה מארק צוקרברג שטרם התייחס בפומבי לסערה. במקומו ינהל את הישיבה סגן נשיא החברה פול גרוול. במקביל לפתיחת החקירה נגדה פייסבוק הודיעה כי תעיד בפני ועדות של הקונגרס האמריקני לגבי הפרשה.

מאז התפוצצה הפרשה נרשמה צניחה ביותר מ-10% בערך המנייה שהביאה למחיקת 37 מיליארד דולרים משווי החברה. צוקרברג, שמחזיק ב-16% ממניות פייסבוק, איבד 5.5 מיליארד דולרים מהונו האישי.

פייסבוק תחת אש

הפרשה נחשפה שלשום במקביל בניו יורק טיימס האמריקני ובגרדיאן הבריטי שהביאו את דבריו של כריסטופר וויילי, עובד לשעבר ב"קיימברידג' אנליטיקה". ויילי חשף כיצד החברה שבה עבד אספה מידע על עשרות מיליוני משתמשים בפייסבוק לצורך בניית מכונת התעמולה שככל הנראה השפיעה על תוצאות הבחירות בארה"ב בשנת 2016, כמו גם על שלל סוגיות אחרות הנוגעות לדעת הקהל.

לדבריו, החברה ניצלה את המידע לטובתה, מחיזוי דרך ההצבעה בבחירות ועד ניסיון להשפיע על אופן ההצבעה באמצעות פרסום ממוקד. בעקבות הפרסומים פנו פוליטיקאים מכל העולם ודרשו תשובות ממייסד פייסבוק מארק צוקרברג. לטענתם, חוסר הפיקוח על המידע האישי של המשתמשים והצורה שהם מאחסנים אותו מעורר חששות.

ארה
לא מספק תשובות. מארק צוקרברג|צילום: רויטרס, חדשות

ויילי הסביר כי "קיימברידג' אנליטיקה" היוותה "ניסוי לא אתי לחלוטין. אתה משחק בפסיכולוגיה של מדינה שלמה ללא מודעות והסכמה מצד האזרחים ולא רק שאתה משחק בפסיכולוגיה של אומה שלמה - אתה עושה זאת בהקשר של התהליך הדמוקרטי".

כשהרשת החברתית הבחינה בכמות המידע שנאגר אצל החברה העסקית נעשה פנייה לחברה, שמצדה טענה כי מדובר במידע שנאסף למטרות אקדמיות. תגובה זו הניחה את דעתה של הנהלת פייסבוק שהפסיקה להתערב בנושא.

בעקבות חשיפת הפרשה פרסמה פייסבוק הודעה לפיה אם "קיימברידג' אנליטיקה" עדיין מחזיקה במידע, זו תיחשב "הפרה בוטה של מדיניות פייסבוק". מנגד, בחברה הכחישו את כל הטענות שהושמעו נגדה בשלל הפרסומים.