בחודש מאי הוסיף לרדת מספר העסקאות בשוק הנדל"ן בהשוואה למאי אשתקד, זה החודש השלישי ברציפות – כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן שפרסמה היום (שלישי) הכלכלנית הראשית באוצר. את הירידה הובילו המשקיעים עם צניחה של 26% ברכישות, לעומת ירידה של 11% ברכישות הזוגות הצעירים.
סך הדירות שנרכשו במאי הסתכם ב-10.5 אלף, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד. נתון זה משקף התעצמות בשיעורי הירידה: במרץ נרשמה ירידה של 5% לעומת מרץ אשתקד ובאפריל נרשמה ירידה של 18%, אך היא הוסברה חלקית בעיתוי שונה של חג הפסח שמצמצם את כמות העסקאות.
בהשוואה לחודש אפריל נרשמה עלייה של 20% במספר העסקאות, על רקע מיעוט ימי העבודה באפריל בשל חג הפסח. בהשוואה של חודש מאי הזה לחודשי מאי ב-20 השנים האחרונות נמצא כי זוהי הרמה הרביעים בגובהה בכמות העסקאות, לאחר תקופה ארוכה שכל חודש נרשמה רמת העסקאות הגבוהה ביותר או השנייה בגובהה בהשוואה זו. בפלח השוק של דירות יד שנייה חודש מאי האחרון מדורג רק במקום ה-8.
ירידה של 31% במרכז ובנתניה בדירות יד שנייה
סך העסקאות בדירות יד שנייה בחודש מאי עמד על 6.7 אלף דירות, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד. בשלושה מתוך חמשת אזורי הפריפריה נרשמה יציבות עד עליה מתונה במספר עסקאות אלה, בולט במיוחד אזור באר שבע עם עלייה של 5%.
מנגד, באזורי הביקוש במרכז הארץ נרשמו ירידות חדות במספר העסקאות בדירות יד שנייה, ובולטים במיוחד אזורי המרכז ונתניה עם ירידה של 31%. אלו הם גם שני האזורים היחידים שבהם רצף הירידה בעסקאות יד שנייה החל כבר בדצמבר אשתקד, לאחר העלאת מס הרכישה, ולא רק בחודש מרץ האחרון. בנוסף, באזור המרכז רמת העסקאות בחודש מאי הייתה מהנמוכות שנרשמו ב-20 השנים האחרונות, ורק מאי 2020 (פרוץ המגפה) ומאי 2003 (שיא האינתיפאדה) רשמו רמות נמוכות יותר.
רכישות המשקיעים בחודש מאי הסתכמו ב-1.9 אלף דירות, ירידה חדה של 26% בהשוואה לחודש מאי אשתקד. בכך נמשכת הירידה החדה ברכישות המשקיעים מאז העלאת מס הרכישה בסוף נובמבר אשתקד. משקל המשקיעים בסך העסקאות עמד על 18.5%, נמוך ב-2.4% בהשוואה למאי אשתקד. שיעור גבוה יחסת מרכישות אלו בוצע על ידי רי"טים או חברות הרוכשות מקבצי דיור להשכרה.
בהשוואה להעלאת המס הקודמת ביוני 2015 נמצא כי ממוצע רכישות המשקיעים בחצי השנה שלאחר העלאת המס באותה עת דומה לזו שלאחר העלאת המס האחרונה. עוצמת הירידה ברכישות המשקיעים אף גבוהה יותר לאחר העלאת המס האחרונה.
מכירות המשקיעים בחודש מאי עמדו על 2.3 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה למאי אשתקד. מלאי הדירות בידי משקיעים התכווץ בחודש מאי ב-300 דירות, בהמשך לירידות במלאי זה מאז חודש דצמבר האחרון, לאחר העלאת מס הרכישה.
המינוף גדל בדרום: המחירים עלו ורמות השכר של הרוכשים ירדו
מכירות הקבלנים בחודש מאי הסתכמו ב-3.8 אלף דירות, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד, זאת בהמשך לירידה במכירות אלו מאז פברואר האחרון. בניכוי המכירות במסגרת מחיר למשתכן הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ב-2.9 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה למאי אשתקד.
רכישות הזוגות הצעירים בחוד מאי הסתכמו ב-5,000 דירות כולל מחיר למשתכן. ירידה של 11% בהשוואה למאי אשתקד. בניכוי הרכישות במסגרת מחיר למשתכן הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ב-4.2 אלף דירות, ירידה של 5% בהשוואה למאי אשתקד. הירידה מתרכזת באזורי הביקוש במרכז הארץ, שרשמו ירידה של 12% בהשוואה למאי אשתקד. מנגד באזורי הפריפריה גדלו רכישות הזוגות הצעירים בשיעור של 5%. בולטים במיוחד אזורי חיפה ובאר שבע שרשמו גידול של 26% ו-15% בהתאמה.
רכישות דירה יד ראשונה בשוק החופשי הסתכמו ב-4.2 אלף דירות, ירידה של 5% בהשוואה למאי אשתקד. נמשכת המגמה של גידול ברכישות אלו באזורי הפריפריה לעומת ירידה במרכז. ניתוח רמות השכר של רוכשי הדירה הראשונה בפריפריה הדרומית מרמז על עליה משמעותית ברמות המינוף בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019 (טרום מגפת הקורונה). זאת הן על רקע רמת מחירים גבוהה משמעותית והן על רקע רמות שכר נמוכות יותר של הרוכשים.