קצת אחרי תחילת המלחמה הופיע בצומת כפר שמריהו תורן עצום בגובה עשרות מטרים, שעליו מתנוסס דגל ישראל בגודל של לא פחות מ-120 מ''ר, גודלה של דירת 4 חדרים. מאז הוא עומד שם, מושא לצילומים למי שנוסע בכביש או עומד ברמזור. זוהי יוזמה של פטריוט תושב כפר שמריהו, שהשקיע יותר מ-300 אלף שקלים במיזם בחצרו הפרטית, אלא שהרשות המקומית הוציאה לתורן צו הריסה, ואותו תושב לא מתכוון לוותר.

בועז חיון, 54, שהתורן נמצא בבית שבבעלותו, הוא איש עסקים. אחרי 15 שנים שבהן הבית אינו מאוכלס, החליט חיון כי המעט שהוא יכול לעשות למען המדינה הוא להציב את הדגל, בדומה לדגלים העצומים המתנוססים באילת ובנתיב העשרה.

"כאזרח במדינה, אני סבור שאנו בעיצומו של אירוע בקנה מידה תנ"כי, והוא רק בהתחלה. אף אחד לא דמיין את מה שקרה כאן כשהמדינה הייתה על סף כליה ואת מה שיכול לקרות כאן, וכולם מנרמלים הכל. הגעתי למסקנה שטיפול נפשי ודגל עולים אותו דבר, והחלטתי לעשות משהו משמעותי - להרים את הדגל הכי גדול באזור שיתנוסס מעל כולנו".

הדגל בכפר שמריהו (צילום: לימור קלר)
הדגל בכפר שמריהו|צילום: לימור קלר

הדגל בכפר שמריהו (צילום: באדיבות בועז חיון)
הדגל בכפר שמריהו|צילום: באדיבות בועז חיון

מאחר שלדבריו, את הדגלים בארץ מעדיפים לקנות כמה שיותר בזול ומה שמגיע לכאן מסין, נקרע, נפרם, דוהה ולא עומד בקרינת UV, הזמין דגל במתכונת הדגל האמריקאי בפנטגון, כזה שעשוי מבד איכותי, מכיל כבלים ומחזיק מעמד לאורך זמן. הוא בירר אם יש צורך בהיתר, ונאמר לו שאם הוא מתכוון להניף אותו בחצר פרטית, אין צורך, רק שייעשה כמו שצריך עם קונסטרוקטור ושאין מפגע בטיחותי.

הוא קדח חור בחצר הבית, ממש על צומת כפר שמריהו, והעמיד שם תורן בגובה 30 מטרים. לדברי חיון, הוא פעל עם מהנדס ובחר את חברת העמודים "פ.ל.ה הנדסת תאורה" מאשקלון, כדי לבנות עמוד עם כננת שמורידה ומעלה את הדגל, "כמו באצטדיונים הכי גדולים", בעלות של 300 אלף שקלים.

"הגעתי למסקנה שטיפול נפשי ודגל עולים אותו דבר, והחלטתי לעשות משהו משמעותי - להרים את הדגל הכי גדול באזור שיתנוסס מעל כולנו"

"אינו סביר ומשנה את אופי הסביבה"

בתגובה הקימו במועצת כפר שמריהו ועדה והומלץ לא לאשר את הבקשה, שכן גובה של כ-30 מטר חורג מהמותר לבנייה למגורים ב-21.5 מטרים, אינו תואם את דרישות הבינוי והעיצוב ביישוב, אינו סביר ומשנה את אופי הסביבה.

"במקום שראש המועצה בכפר שמריהו סרג' קורשיא יתקשר ויאמר לי 'איזה דגל, בואו נשתתף בעלויות', הוא לקח את הדגל כפרויקט להריסה כמה שיותר מהר", אומר חיון, "מתברר שלפיקוח בהרצליה הגיע מכתב שיועד לי, אף שמעולם לא קיבלתי אותו, ובו רשום כי הוקמה ועדה קטנה מיוחדת בעניין הדגל, שבה יושבים ראש המועצה והמהנדס, והם מתנגדים לו. מאחר שהוועדה בהרצליה לא יכולה לאשר פעולה שאינה מאושרת על ידי ראש המועצה, הוצא בעיריית הרצליה צו הריסה".

הדגל בכפר שמריהו (צילום: באדיבות בועז חיון)
הדגל בכפר שמריהו|צילום: באדיבות בועז חיון

הוא זומן לבית משפט, שם הוציא השופט החלטה שכיוון שזהו דגל ולא בנייה שמשמשת למגורים או עסק המשמש לפרנסה, וההיתר אינו בהישג יד, אין מנוס מדחיית הבקשה ויש להסיר את התורן. "המבקש מוערך על כוונותיו הטובות והפטריוטיות בהקמת התורן והנפת דגל המדינה בתקופה קשה זו, אך בנייה שכזו דורשת היתר לפני ההקמה ולא לאחריו. אין להפוך את סדר הדברים החוקי – קודם מקבלים היתר ואז רק בונים", כתב השופט.

"אני שואל - זה מגרש פרטי שלי. עץ ברוש או אנטנה סלולרית בגובה הזה, כמו שיש לשכנים מסביבי, זה בסדר? אם אציב אצלי אנטנה סלולרית עם קרינה מזיקה, זו לא תהיה בעיה, אבל דגל זו עבירה פלילית?", הוא מתפלא. לטענתו, ראש מועצת כפר שמריהו מכחיש שכתב את המכתב לעיריית הרצליה וטוען כי התורן הוא בעיה של חיון מול הרשות המקומית. "קיבלתי צו הריסה לתורן עם סמל המדינה שמתנוסס בזמן שכל המדינה שבורה, ושאצטרך להוריד על חשבוני. כשקיבלתי את הצו, הגעתי באותו לילה כדי להגביה אותו ב-8 מטר נוספים והגדלתי את שטח הדגל מ-60 מ"ר ל-120 מ"ר. אלה שני ראשי רשויות, הרצליה וכפר שמריהו, שלא נותנים אפילו הזדמנות לדבר או להזיז אותו, אלא מיד דורשים להרוס. חריגות בנייה מסביב מתנהלות עשרות שנים, אבל את הדגל חייבים להרוס מיד. רשויות במדינה פועלות נגד הדגל, ואני לא מתכוון לוותר. מבחינתי זה שיעור באזרחות ואני מתכוון להגיש ערעור ולקחת את זה עד לבית המשפט העליון".

מתנפנף על רקע הבית (צילום: לימור קלר)
מתנפנף על רקע הבית|צילום: לימור קלר

חיון מתעקש כי בכוונתו להגביה ולהגדיל את התורן והדגל עוד יותר, כדי ליצור רצף דגלים מחופי אילת בדרום, דרך נתיב העשרה וכפר שמריהו, ובעתיד אחד נוסף ברמת הגולן. "אדאג שיהיה ליין גבוה של דגלי ישראל, כדי שכל העולם ידע שאנחנו לא הולכים לשום מקום". בינתיים שתל 670 פרחים צהובים שרכש ממשתלות באזור המרכז לאורך הקיר במרחב הציבורי, כדי ליצור מופע לקבלת החטופים. "כל סוגי הפרחים הצהובים פרושים מתחת לשלושה סרטים צהובים למען החטופים שנכרכו על התורן ומתחת לדגל הכי גדול, הכי חדש, הכי בוהק והכי יפה, שנתפר במיוחד למשימה הזו, שלא יתלכלך וימשיך להתנופף ברוח".

דגל בצומת פרחים צהובים  (צילום: לימור קלר)
הפרחים הצהובים. מופע לקבלת החטופים|צילום: לימור קלר
על רקע הפרחים הצהובים (צילום: לימור קלר)
על רקע הפרחים הצהובים|צילום: לימור קלר
 

מראש המועצה המקומית כפר שמריהו, מר סרג' קורשיא, נמסר: "אני אוהב את הדגל. נלחמתי, דיממתי ואיבדתי חברים למען הדגל. מיום כניסתי לתפקיד ראש המועצה, דגל ישראל מונף בגאווה מעל התורן של בניין המועצה ובחדרי. דגל ישראל קדוש מבחינתי, בוודאי בימים אלה כאשר עם ישראל איבד מאות מטובי בניו ובנותיו למען הדגל. עם כניסתי לתפקיד פירקתי מבנים השייכים למועצה המקומית אשר נבנו ללא היתר, למרות שהייתי זקוק למבנים אלו. כל בעל שטח במועצה המקומית מחויב לבנות על פי היתר בנייה. למרות שהתורן יפה, לא אעשה איפה ואיפה ולא אפלה לטובת בעל שטח מסוים מפני שאני אוהב את מה שבנה".

מעיריית הרצליה נמסר: "התורן נבנה בניגוד לחוקי התכנון והבנייה וללא היתר. בית המשפט קבע בצו כי יש להסירו".