זו הסיבה לעליית מחירי הדירות בישראל? ההודעה האחרונה של הלמ"ס, על כך שמחירי הדיור בישראל זינקו בשנה האחרונה ב-5.6%, עוררה סערה בקרב העוסקים תחום. שר השיכון הנכנס זאב אלקין, הוסיף תחזית חמורה משלו, ואמר שעליות מחירי הדירות רק ילכו ויתגברו בתקופה הקרובה. היום (חמישי) פרסמה הלמ"ס דוח שטומן בחובו את אחת הסיבות המרכזיות לתופעה: צניחה חדה בהתחלות הבנייה.

בחודשים אפריל 2020 עד מרץ 2021, החלה בנייתן של כ-49,990 דירות, ירידה של 10.2% בהשוואה לשנה קודמת - כך עולה מנתוני הלמ"ס. עוד מראים הנתונים ירידה במספר היתרי בנייה שניתנו: היתרים לכ-53,640 דירות בשנה האחרונה, ירידה של 3.9% לעומת 12 החודשים הקודמים.

אומנם מירב הירידה בהיתרי הבנייה התרכזה במחוזות ספורים, אך אלו דווקא המחוזו עם הביקושים הגבוהים ביותר. בעוד שבמחוז תל אביב נרשמה ירידה של כ-8.9% בקצב הנפקת ההיתרים לכ-12,790 דירות, בדרום חלה ירידה תלולה של 25.8%, דווקא במחוזות המרכז, חיפה, הצפון ואיו"ש מספר ההיתרים שניתנו עלה.

 

קו ישיר בין הבנייה לעליית מחירי הדיור בישראל

"עליות המחירים הן בלתי נתפסות", אמרה ל-N12 מנכ"לית אנגלו-סכסון, ליליה נחמן. "כאימא לבנים שנמצאים עוד מעט בגיל שהם רוכשים דירה, אני חושבת שזה מטורף מה שקורה פה. אני צופה שבזמן הקרוב לא יהיה שינוי במגמה, אלא אם כן נראה החלטות דרמטיות של הממשלה בתחום הדיור".

ליליה נחמן, מנכ
ליליה נחמן, מנכ"לית רשת אנגלו סכסון|צילום: אלה פאוסט

"הקבלנים זועקים על הירידה הדרמטית בהתחלות הבנייה ובנתינת של היתרי בנייה, מה שגורם לקבלנים לריב על כל פיסת קרקע פנויה", הסבירה נחמן, "אין ספק שזה מגולגל על חשבון הרוכשים, לפחות באופן חלקי, לצד תשומות הבנייה הגבוהות וכוח האדם החסר בענף שמעלים גם הם את המחירים לקוני הדירות. אנחנו רואים עליות מחירים של בין 10-5 אחוזים, תלוי במיקום בארץ. מבחינת ביקושים השוק בוער ואנחנו מרגישים טירוף בשטח".

 

לדבריה, "יש מקומות בארץ עם מלאי של דירות פנויות, אבל לא תמיד אנשים באים וקונים אותן, ואם קונים אותן אז בשביל השקעה ולא מגורים. הבעיה שאנחנו לא מצליחים במדינה שלנו לפרוץ את המונח הזה שנקרא 'אזורי ביקוש', שכל הזמן מתמקם בין חדרה לגדרה, ושם עיקר הטירוף והבעיה".

אמיר כהן, סמנכ
אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק י.ח דמרי|צילום: יח"צ

גם אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק ומכירות של חברת דמרי, טען שהסיבה לעליות מחירי הדירות טמונה בהתחלות הבנייה: "יש כאן הצטברות של אירועים שלוחצים לעליות מחירים: בצד ההיצע - יש מחסור בקרקעות זמינות לבנייה, בעיקר באזורי הביקוש, יש ירידה בתכנון של מתחמים חדשים ומכרזים של רמ"י, זאת בנוסף לעיכוב בקידום היתרי בנייה שנוצרו בתקופת הקורונה".

שוק הדיור בלחץ: עליית מחירי הדירות גוררות עוד עליות

אך ההיצע הוא לא הבעיה היחידה, ישנו צד נוסף למטבע והוא הביקוש לדירות. "מהמחצית השנייה של 2020 ועם היציאה מהקורונה הרגשנו את העלייה בביקושים בכל הסגמנטים", הבהיר כהן. "המשקיעים חזרו לשוק, הזוגות הצעירים שבעבר עוד יכלו לתלות תקווה בתוכנית מחיר למשתכן, להם ומשפרי הדיור שמחפשים דירות גדולות יותר, גם אפקט של משבר הקורונה. לבעיה הזו יש להוסיף גם התייקרות אובייקטיבית שקשורה לעלייה בתשומות הבנייה שגם היא ברובה קשורה לאפקט השלילי של הקורונה.

"בתוך סיר הלחץ הזה יש גם פחד שהמחירים רק ימשיכו לעלות והפחד הזה הוא אמיתי – מי שמחפש דירה בשנה האחרונה פוגש כל כמה שבועות מחירים מעודכנים וגבוהים יותר", טוען כהן.

לטענתו אין שום סיבה שהמחירים ירדו או אפילו יעצרו: "אין משילות ויציבות פוליטית, אין תוכנית פעולה מסודרת להגדלת היצע הקרקעות וחמור מזה, במכרזים האחרונים אנחנו רואים שהיזמים משלמים מחירים שמגלמים כבר עלייה עתידית במחירי הדירות. זו תופעה שראינו בעבר בתקופה של מחסור בקרקעות וההיסטוריה מעידה כי אכן העליות התממשו".