תל גיבורים היא שכונה בצפון מערב חולון, שהוקמה בשנות ה-50 של המאה הקודמת על אדמות הכפר הערבי תל א-ריש. השכונה נקראת על שם הלוחמים שכבשו את הכפר והעמדה הצבאית ששכנה בתל שבמזרח השכונה. בגלל מיקומה בקצה העיר ובמנותק ממנה, השכונה אופיינה במצוקה כלכלית והזנחה, שהועצמו כשהיא הוקפה (ונכלאה) על ידי גורמים מזהמים שונים, כמו בית החולים וולפסון ונתיבי איילון.

תוכניות שונות לשיקום השכונה קידמו אותה משכונת פשע לשכונת מצוקה, אבל לא פתרו את הבעיות הרבות שפוקדות את תושביה, כמו הזנחת תשתיות, מיעוט אפשרויות לקניות ובילוי, והיותה שכונת קצה כלואה ומנותקת.

המצב צפוי להשתנות בעשורים הקרובים עם קידום של מספר פרויקטים של פינוי-בינוי, והקמה של שני קווי מטרו שיהפכו אותה לאחת מהשכונות המקושרות ביותר במטרופולין. בנוסף, למרות מצב התשתיות הירוד והבעיות הרבות של השכונה, יש לה מספר יתרונות, כמו אחוז שטחים ירוקים מהגבוהים בעיר, גם באופן אבסולוטי (כ-13.5 אחוזים משטח השכונה) וגם בשטח ירוק לנפש (כ-12 מ"ר לתושב), ומספר גבוה של מוסדות חינוך.

השכונה מאופיינת במגוון סוגי בנייה, החל מצמודי קרקע ותיקים, מבני שיכון ('מבני רכבת'), ובנייה חדשה וגבוהה בצפון ודרום השכונה שנבנתה כחלק מפרויקטים שיקום השכונות ('חולון הירוקה' ו-'חולון הצעירה').

בית החולים וולפסון בחולון (צילום: Teo K, shutterstock)
בית החולים וולפסון בחולון|צילום: Teo K, shutterstock

נקודות עניין בשכונה כוללת את בית חולים וולפסון, אשר ממוקם בצפון השכונה, שמהווה עבורה מטרד לא קטן, בין השאר בגלל החסימה שהוא יוצר (מאריך את הדרך לתחנת הרכבת) וזיהום אוויר מהארובות שלו. בנוסף פארק הנוער הידוע בכינוי "הפילבוקס" כולל מדשאות רחבות, מתקני משחק וכושר, פארק כלבים, ואתרים היסטוריים.

בנייה

מספר פרויקטים של פינוי-בינוי עתידים לשנות את פני השכונה כולה והצפי למימושן הוא בשנת 2030. כך למשל, במסגרת תכנית לפינוי-בינוי "החצב- התותחנים" בצפון מערב השכונה במסגרתה ייהרסו 8 מבני שיכון עם כ-125 דירות, וייבנו במקומם 414 דירות ב-5 מבנים בני 8 עד 27 קומות. התוכנית מוסיפה כ-1,850 מ"ר למסחר בקומות הקרקע של הבניינים, ומספר מבני ציבור חדשים, וכן פורצת רחובות חדשים ומקצה שטח לשבילי אופניים

במסגרת תכנית לפינוי-בינוי "- מבצע סיני" בדרום השכונה במסגרתה ייהרסו קוטג'ים טוריים עם כ-84 דירות, וייבנו במקומם 381 דירות ב-10 מבנים בני עד 9 קומות. התכנית מוסיפה כ-1,350 מ"ר למסחר בקומות הקרקע של הבניינים, ומספר מבני ציבור וגינות חדשות, וכן פורצת רחובות חדשים ומקצה שטח לשבילי אופניים.

גם תכנית לפינוי-בינוי בדרום השכונה וצפון שכונת נאות רחל מתוכננת להוסיף כ-1,500 דירות, אך כרגע אין מסמכי תכנון אז הפרטים המלאים לא ידועים. במסגרת התכנית העירונית להתחדשות עירונית הוגדרו עוד מספר מתחמי פינוי-בינוי שעוד לא הבשילו לכדי תכנית סטטוטורית, אך צפויים להתקדם בעשורים הקרובים. רוב שאר השכונה מוגדר להתחדשות בניינית בגובה של 5-10 קומות.

שכונת תל גיבורים בחולון (צילום: google maps)
צילום: google maps

בנוסף מקודמת בשכונה תכנית מתאר ארצית תמא/70 שמתייחסת לתכנון סביבת תחנות המטרו. מאחר ובשכונה יש 3 תחנות מטרו התוכנית מתייחסת לרוב מרחב השכונה, ותאפשר (ולמעשה תחייב) אינטנסיביות בינוי גבוהה בסביבת התחנות, מה שצפוי לשנות את עתיד הבינוי בשכונה יחסית למה שהוגדר בתוכנית העירונית להתחדשות עירונית, ובעיקר בצפון מזרח השכונה בסביבת תחנת תל גיבורים.

מחירים

לפי טל קופל, מנכ"ל madlan, , בעשור האחרון עלו המחירים בשכונה בכ-68 אחוזים, וזאת בהשוואה לעלייה של כ-61 אחוזים בחולון, כ-87 אחוזים במחוז תל אביב, וכ-69 אחוזים בישראל.

דירת 4 חדרים יד שנייה בגודל 85 מ"ר ברחוב חזית חמש 7 , לדוגמה, נמכרה ב-2015 ב-1,418,000 שקל, שמשקפים מחיר של 16,682 שקלים למ"ר. לשם השוואה,ב-2022, דירת 4 חדרים יד שנייה בגודל 84 מ"ר באותו הבניין נמכרה ב-2,200,000 מיליון שקל, שמשקפים מחיר של 26,190 שקלים למ"ר.

דמוגרפיה

אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-6.5 אחוזים בין 2008-2018. אחוז הילדים בשכונה (עד גיל 19) הוא גבוה מאוד ועומד על 31 אחוזים, לעומת אחוז הגיל השלישי (60+), שעומד על 19.3 אחוזים. הצמיחה הגדולה ביותר הייתה בקרב הפעוטות (0-4) שצמחו בכ-19 אחוזים ומהווים כ-8.5 אחוזים מתושבי השכונה, ובקרב הגיל השלישי (60+) שצמחו בכ-24 אחוזים ומהווים כאמור כ-19 אחוזים מתושבי השכונה.

שכונת תל גיבורים בחולון (צילום: google maps)
יש נטישה של אוכלוסייה מהשכונה|צילום: google maps

דווקא אוכלוסיית המבוגרים (20-59) הצטמצמה בתקופה זו, מה שמעיד ככל הנראה על גידול במספר הילדים למשפחה מחד, ועל הזדקנות האוכלוסייה וחוסר משיכה של משפחות צעירות לשכונה מאידך. נתוני ההגירה של הלמ"ס לשנת 2018 מעידים שאכן השכונה היא בין המובילות בעיר בכמות היוצאים מהעיר.

תחבורה

השכונה עתידה להיות אחת השכונות המקושרות ביותר באזור המרכז. כבר עכשיו תחנת 'חולון-וולפסון' נמצאת במרחק הליכה של כ-10 דקות ממעט בניינים בצפון מערב השכונה, ובמרחק הליכה של עד כ-15 דקות ממחצית מבנייני השכונה. לעומת זאת הקו הירוק של הרכבת הקלה צפוי להיפתח ב-2030 ולעבור בשדרות קוגל, אך התחנות שלו יהיו במרחק גדול מהשכונה (מעל ל-10 דקות הליכה).

שני קווי מטרו צפויים לשרת את השכונה: קו 1 של רשת המטרו יעבור באזור ויקשר אותו עם מגוון מוקדי עניין בגוש דן, וביניהם מרכזי תעסוקה במרכז תל אביב ורמת גן, אוניברסיטת תל אביב, היכל הספורט ביד אליהו, ומרכז ראשון לציון. שתי תחנות קו 1 יהיו נגישות רגלית (עד 10 דקות הליכה) לרוב בתי השכונה.

הקו 2 של רשת המטרו יעבור באזור ויקשר אותו עם מגוון מוקדי עניין בגוש דן, וביניהם מוקדי בילוי ותעסוקה במרכז תל אביב, אוניברסיטת בר-אילן, אצטדיון בלומפילד, ומוקדי עניין ברמת גן, גבעתיים, בני ברק ופתח תקווה. תחנת קו 2 תהיה נגישה רגלית (עד 10 דקות הליכה) לצפון ומערב השכונה.

בנוסף, באמצעות קווי המטרו ניתן יהיה להגיע למספר קווי רכבת קלה ומטרו נוספים ואיתם לעוד מספר רב של מוקדי תעסוקה, בילוי, או סתם לבקר חברים בשכונות מרוחקות. קווי המטרו נמצאים בשלבי תכנון ואישור, ועבודות ההקמה צפויות להתחיל באמצע העשור ולהימשך כעשר שנים.