בוועדת הכספים התנהל היום (שלישי) דיון על הנושא שמטריד את המשק הישראל אולי יותר מכל - עליית מחירי הדיור. עם זאת יושבי הוועדה לא התייחסו רק לנושאים עניניים, והדיון בכלל נפתח בפורקן הזעם של נציגי הכנסת על רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), ובפרט על מנהל הרשות, יעקב קוינט, שלא נכח בדיון על אף שהוא נדחה רק כדי להתאים ללוחות הזמנים שלו.  עם זאת מטעם קוינט נמסר כי הודיע מראש לוועדה על כך שלא יוכל להגיע לדיון.

"זה לא סוד שהמשבר בדיור חסר תקדים ומרחיק את הזוגות הצעירים מהדירה, לכן החלטתי שוועדת הכספים תיכנס לעובי הקורה", פתח יו"ר הוועדה, אלכס קושניר (ישראל ביתנו), את הישיבה. "כהכנה לדיון קיבלנו המון סקירות מעניינות ומקיפות של מגוון גורמים.

"למרבה הפלא דווקא מי שהוזמן לסקירה זה מנהל רמ"י, והוא לא טרח להגיע. הסקירה הקודמת נדחתה בגלל האילוצים שלו והיה חשוב לנו לשמוע את הדברים מפיו, אך היום בבוקר קיבלנו הודעה שמנהל רמ"י לא יגיע, וקיבלנו מרמ"י מצגת של 4 שקפים לדיון. אני פשוט לא יודע איך להתייחס לזה, חסר תוכן, חסר מהות. בלי לפגוע במנהלת החטיבה העסקית שהגיעה - זה לא במקום, מדובר בביזוי הוועדה וביזוי הכנסת, ויותר מכך בזלזול בציבור שמתמודד עם המשבר וצמא לפתרונות".

בתום דבריו קושניר אף האשים את הרשות בהסתרת מידע: "אני מצפה בכל זאת ממנהל מקרקעי ישראל לקבוע דיון ולהגיע מוכן, כי 4 דפים של גרפים של היצע וביקוש מאוד כלליים זה לא רציני, מה זה מבוא לכלכלה? יש לכם מה להסתיר? הקרקעות שלכם או של הציבור? אני לא מקבל את זה בכלל".

אחד על אחד עם יעקב קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל (צילום: קשת 12,  קשת 12  )
יעקב קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל|צילום: קשת 12, קשת 12

בהמשך הדיון חברי כנסת רבים תקפו את רשות מקרקעי ישראל, וחבר הכנסת מאיר יצחק הלוי כינה אותה: "גוף שקיבל כוחות וכל עניינו להרוויח כסף". המתקפה באה על רקע האשמות כנגד רמ"י על כך שהיא משווקת קרקעות מעטות במיוחד בשנים האחרונות, ובכך מסמנת לשוק את הירידה בהיצע הדירות, דבר שבתורו גורם לעליות מחירים. 

מנכ"ל רמ"י מצידו הגיב להאשמות בנוגע להעדרו מהדיון: "הרשות והעומד בראשה מכבדים את הכנסת ואת ועדת הכספים. למנכ"ל רמ"י יש היום אירוע משפחתי ונבצר ממנו להשתתף בישיבה. הודעה על כך נמסרה כבר ביום רביעי האחרון, ולפיכך נשלחה לדיון בכירה ברשות. כמובן שראש הרשות יתייצב מחדש בפני הועדה ויציג כל שידרש בכל עת שיוזמן. אנו מתנצלים על אי ההבנה". עוד נמסר מטעם הרשות כי "הדיון הקודם נדחה בשל הידבקותה בקורונה של מנהלת החטיבה העסקית והבדיקות שקיימו עובדי רמ"י".

לסיכום הדיון אמר היו"ר קושניר: "כמות השאלות שעולות כאן היא פשוט בלתי נגמרת, כל הגורמים מעבירים את האחריות אחד לשני ואני חושב שזה שורש הבעיה. אני מקווה שבממשלה הנוכחית, וזו הרוח שאני שומע, שלושת השרים הרלוונטיים יפעלו יחד, מתוך הבנה שאף אחד בנפרד לא יצליח לפתור את הבעיה. המטרה היא להכין את עצמנו טוב ככל הניתן לדיוני חוק ההסדרים, כדי להעיר את הערות הנכונות בדיונים האלה, לכן אני מצפה שנבין את הפתרונות".

"המרוויח הגדול ממכירת הדירות - מדינת ישראל"

על מנת לדון במחירי הדיור, הוצגו לחברים בוועדה סקירות שונות של המצב כיום. בין השאר, הוצג דוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שפורסם לראשונה אמש ב"תוכנית חיסכון" וממנו משתקפות מספר מגמות מטרידות במיוחד: ראשית, העלייה החודשית הממוצעת במחירי הדירות עלתה בשנה האחרונה מ-0.2%, לקצב של 0.8% בחודש. עוד מציג הדוח את העלייה הקיצונית בהיקף המשכנתאות בשנים האחרונות, ואת הנתון המדאיג הבא: הישראלי הממוצע מוציא שליש מההכנסה שלו על דיור - בין אם למשכנתא ובין אם לשכירות - פי שניים ממשק בית במדינה אירופית.

 

גורמים נוספים שהגיעו לדיון התייחסו לנתונים המטרידים והפנו את האצבע המאשימה דווקא לממשלה, ולא לרמ"י. נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר בתום הדיון בוועדה: "הדיון הדגיש עד כמה המצב בשוק הדיור חמור. אנחנו נכפיל את האוכולוסיה בתוך 30 שנה ואנחנו צריכים לבנות את כל מה שנבנה פה ב-70 שנה – בתוך 30 שנה בלבד. אנחנו צריכים לבנות 100 אלף דירות בשנה ואנחנו בונים 50 אלף בלבד. ממשלת השינוי צריכה לעשות שינוי מיידי בטיפול במשבר הדיור. אין סיכוי לעצור את עליות מחירי הדיור על ידי עצירת הביקוש לדירות. אנשים צריכים מקום לגור בו והאוכלוסייה פה עומדת לצמוח במהירות שיא בשנים הבאות ויש להתאים את קצב הבנייה לזה. מה שקורה כרגע בשוק הדיור דומה למדף בסופרמרקט שאין במחסן יותר מוצרים למלא אותו".

מנכ"ל ההתאחדות, אמנון מרחב, הציג את שורת הכשלים שמונעים בנייה: "יש פה בעיה של רמ"י בשיווק קרקע. גם אנשים פרטיים יצאו מהמשחק כי זו השקעה מצויינת לשבת על הקרקע. המדינה צריכה לתת תמריץ למכור קרקע פרטית. יש פה כשלים תכנוניים וקושי לייצר תשתיות שיתמכו בדירות". לבסוף הבהיר מרחב: "המרוויח הגדול ממכירת דירות היא מדינת ישראל שמקבלת 60% ממחיר הדירה על כל דירה שנבנית פה".