עד לפני שנה היו פרויקטים של התחדשות עירונית משתלמים לכולם - הדיירים נהנים מדירה חדשה בלי להוסיף כסף, הקבלן לא צריך לשלם על קרקע ומרוויח ממכירת הדירות שנוספו, אבל הריבית עלתה – וזה שינה לחלוטין את התמונה.
אחת הדוגמאות לכך היא הבניין ברחוב פרומקין בפתח תקווה. הדיירים התארגנו במשך עשור בשביל הרוב הדרוש כדי לצאת לפרויקט תמ"א. המטרה היא לחדש את הבניין הישן, להוסיף שטח לדירה - ומעלית. ולמרות זאת, זה לא יקרה בקרוב.
"תראה איך העמודים נראים, החניות שלנו", מתארת סילביה קורן, דיירת בבניין, "קיבלנו הצעות, קיבלנו הכול אבל לא קיבלנו אישור אחרון של מימון, אז זה לא קורה. זאת אומרת, אנחנו תקועים עם הבניין כבר למעלה מעשור". הדיירים רוצים במיזם, הקבלן מעוניין, יש ביקוש לדירות נוספות באזור - אבל הבנק לא אישר את הפרויקט, בגלל חוסר כדאיות כלכלית. "סימני שאלה, לא מאמינים כבר לאיש", שיתפה קורן, "וזה קשה - כי ארבע קומות, בלי מעלית - רוב הדיירים פה כבר פסימיים ולא מעניין אותם. הם אומרים שזהו, זה לא ייצא לפועל בחיים".
עו"ד נעמה אריאל, בעלי אריאל נעמה ושות', הסבירה: "יזמים רבים בכלל מפחדים להיכנס לפרויקט, יזמים אחרים מהססים או חושבים פעמיים אם להיכנס או להציע הצעות - ואם כבר נכנסים לפרויקט אז ההצעות הן הרבה יותר נמוכות. המגמה הזו היא כמובן לרעת בעלי הדירות".
"הדרך היחידה של הערים להתחדש קפואה כיום"
מדובר בתופעה רחבה שנוגעת לכל הארץ: לפי אתר מדל"ן, בחצי השנה הראשונה של שנת 2023 חלה ירידה בשיעור 41% בבקשות להיתר תמ"א, בהשוואה לאותה התקופה בשנה שעברה. "למה ליזם להיכנס לפרויקט כל כך ארוך, לפנות דיירים, להוציא כסף על שכירויות ולחכות ולראות אם יקנו מהם את הדירות החדשות או לא", הקשה מנכ"ל אתר מדלן טל קופל.
"כל זה קורה כשהוא לא יודע מה רמת הריבית שיצטרך לשלם. המשמעות של עצירת התמ"א היא בעצם שהדרך היחידה של הערים להתחדש קפואה כיום", הוסיף קופל, "שלא לדבר על לחזק מבנים נגד רעידות אדמה במקומות שזקוקים לכך. ירידה בהיצע תוביל ככל הנראה לעליית מחירים באזורי הביקוש".
שוק הנדל"ן כיום קפוא, אין עסקאות ואין שינויים חדים במחיר. הבעיה הגדולה יותר היא בעתיד - מכרזים על קרקעות נכשלים וגם תוכניות להתחדשות עירונית לא יוצאות אל הפועל.