אתמול (שלישי) עברה החלטה דרמטית שיש לה פוטנציאל לשנות את שוק הדיור בישראל - פיילוט לרישוי מהיר. אם עד היום כל פרויקט בנייה צריך לעבור אישור פעמיים, גם אישור בוועדות התכנון וגם קבלת היתר בניה, ההחלטה שעברה מאחדת את שני השלבים האלה. אישור תוכנית יהווה גם היתר בניה. כך אמורות להיחסך בין 1 ל-4 שנים בתהליך, מרגע הגשת התוכנית ועד שמתחילים לבנות.
התקנות שאושרו במועצה הארצית מאפשרות ניהול תהליכי רישוי ותכנון במקביל ולא בטור כפי שנהוג היום, ולכן הן מהוות בשורה ממשית בתחום ייעול וקיצור תהליכי הרישוי והתכנון. לפי מנהל התכנון, היום לוקח בישראל בממוצע 6 שנים מרגע שבניין מגיש תוכנית ועד לבנייה שלו. הרישוי המהיר אמור לשחרר את הפקק ולהוציא עוד דירות לשוק בזמן קצר יותר, תוך 4 שנים בממוצע.
בשלב הראשון המהפכה תיושם רק על דירות שייבנו במסגרת החלופה של תמ"א 38 או פינוי בינוי. אבל אם בתוך שנה וחצי יראו שהפיילוט מצליח ומקצר הליכים, ירחיבו את ההוראה לסוגים נוספים של פרויקטים. המהלך מתאפשר לאור העובדה כי תוכנית לרישוי מהיר היא תוכנית שפרוסה על מספר מגרשים מצומצמים והיא תוכנית מכוונת לביצוע.
יו"ר מטה התכנון הלאומי ומי שיהפוך בקרוב למנכ"ל האוצר, עו"ד שלומי הייזלר, הגיב: "מדובר בבשורה משמעותית וחסרת תקדים לשוק הדיור בישראל. תוכנית לרישוי מהיר היא כלי נוסף מסל הכלים שעבדנו עליהם בתקופה האחרונה (רישוי עצמי, ביטול הקלות) שמטרתו בין היתר לייעל ולקצר את תהליכי התכנון והרישוי. מאחר ומדובר בשינוי תפיסתי משמעותי, התקנות מאפשרות שני מסלולים על מנת לאפשר לוועדות מקומיות לבחור ביניהם, כאשר המסלול השני שמאפשר הגשת היתר רק לאחר אישור התוכנית הוא הוראת שעה ל-4 שנים".
שני מסלולים לתוכנית לרישוי מהיר:
מסלול 1: בהליך זה תוכנית נקודתית להריסה ובניה מחדש, מקודמת במקביל לקידום הבקשה להיתר, ואישור התוכנית מהווה אישור הבקשה להיתר מכוחה. התקנות הגדירו תיק מידע עבור תוכנית לרישוי מהיר באופן שבו תיווצר ודאות תכנונית בשלבים מוקדמים ככל הניתן, כמו כן בוטלו שלבים בתהליך הרישוי ואוחדו שלבים בתהליכי התכנון והרישוי כך שנוצר הליך יעיל ומהיר.
מסלול 2: מסלול זה נקבע כהוראת שעה ל-4 שנים ומאפשר לסייע לוועדות מקומיות להטמיע את התהליך בצורה הדרגתית. המסלול קובע כי הבקשה להיתר תוגש עם החלטת הוועדה המקומית לאשר את התוכנית, כלומר בשלב מתן תוקף ניתן יהיה להתחיל לטפל בבקשה להיתר מכוחה. על הוועדות המקומיות לפרסם את החלטתן בעניין המסלול החלופי בתוך 60 ימים ממועד כניסתן לתוקף של התקנות.