המלחמה בישראל תופסת את שוק הנדל"ן במצב מורכב. אחרי ירידה הדרגתית במחירים מתחילת השנה, חלק מהקבלנים הרגיש התאוששות מסוימת (גם אם קטנה) במספר המבקרים במשרדי המכירות - אלא שהלחימה עשויה לדחוף את בנק ישראל להעלאת ריבית נוספת, מה שייקר את המשכנתא ויבריח רוכשים פוטנציאלים.

מצד שני הקבלנים מדקלמים את הנתונים לפיהם לאחר כל שנה שבה היה משבר ביטחוני חמור כמלחמה או מבצע - מחירי הנדל"ן הארציים זינקו. השאלה היא אם השילוב בין הירידה שכבר נרשמה במחירי הנדל"ן למצב הביטחוני שעשוי לדחוף להעלאת ריבית, הפעם ההיסטוריה תהיה שונה.

"יש כאן שני מישורים שונים: ההשפעות של המלחמות על שוק הנדל"ן ומצד שני ביקוש לעומת היצע. לפני עליית הריבית ופרוץ המלחמה היינו במצב של עודף ביקושים ומחירי הדירות עלו", אומר כלכלן השווקים הראשי של מזרחי טפחות, רונן מנחם. "עם העלאת הריבית, מטבע הדברים, חלה האטה בקצב ההתייקרות של הדירות".

איך משפיעה המלחמה על המצב שנוצר?
"צריך לבדוק אם נכנסים למלחמה בתקופה של עודפי ביקוש או עודפי היצע - כלומר, האם המחירים עמדו לעלות או לרדת. הפעם היינו במצב שבו המחירים היו במגמה של התמתנות. שנית, צריך לבחון אם מדובר באירועים ביטחוניים ותחומים בזמן כמו מבצעים יזומים, שבהם הפגיעה בכלכלה היא יחסית קטנה ואז לא אמורים לראות שינוי במגמות עצמן; או מצב מלחמה ממושכת ועוצמתית שנכפתה עליך, ושבה אתה לא יכול לשלוט במידת הנזק שהיא תגרום לפעילות התעשייתית והבניה".

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות (צילום: יח
רונן מנחם מבנק מזרחי-טפחות. "במלחמה מתמשכת יש ירידה בנטיה של משקי בית לשפר דיור"|צילום: יח"צ

מה קורה כשהמלחמה מתארכת?
"ככל שהמלחמה נמשכת וגורמת להרס תשתיות ומונעת פעילות בנייה, מטבע הדברים תחול ירידה בהיצע הבניה ומשך הבניה ייתארך. זה עשוי לגרום להמשך עליית המחירים וגם להתחזקות שלהם. במצב של מלחמה ארוכה וממושכת ופגיעה בבנייה, אתה יכול להיות בחוסר היצע".

בוא נדבר על השפעת הסנטימנט.
"במלחמה מתמשכת יש ירידה בנטיה של משקי בית לשפר דיור. אתה לא יכול לקבל החלטות כי גויסת למילואים, זה פוגע בביקוש. נשאלת השאלה מה יורד יותר: ההיצע שידחוף לעליית מחירים, או הביקוש לדירות. כרגע שניהם בירידה".

אוהד דנוס, לשעבר יו
השמאי אוהד דנוס. "המערכה הזאת תביא לנו בסופו של יום אחדות"|צילום: שחר שירזי

"אחרי כל מערכה עולה השאלה האם מחירי הנדל"ן יירדו, אבל הנתונים מוכיחים ההפך", אומר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר השמאי אוהד דנוס. "זו לא מערכה קיומית, ואין לי ספק שדברים יחזרו לקדמותם אחרי המצב הזה. בדרך כלל [אחרי מערכות כאלו], רואים עלייה בביקושים ולא ירידה. למיטב ידיעתי, אנחנו לא נמצאים בסרט רע יותר מאשר בעבר".

הריבית עדיין מכה ברוכשי הדירות.
"בסופו של דבר אלה אירועים קצרי מועד, לפחות באופן יחסי. נכון שהריבית גבוהה, אבל אם המשק ייקלע להוצאה בלתי צפויה כתוצאה מהמלחמה, להערכתי הריבית תרד מהר יותר ממה ממה שכולם חשבו, וזאת כדי לעודד את המשק לפעול. המערכה הזאת תביא לנו בסופו של יום אחדות והשינויים המשפטיים כנראה יירדו מסדר היום. זה יכול לתת אווירה כמו של 'פוסט קורונה' - אווירה של אופטימיות וחזרה לשגרה".

הכתבה פורסמה במקור ב-Bizportal

כתבות נוספות ב-Bizportal:

העליה בשער הדולר מלחיצה את הקבלנים: "העלאת ריבית - מכת מוות"

קריית אונו: המחירים יורדים עד 8% - אבל זאת עדיין לא הזדמנות

כמה עולות דירות חדשות ליד הרכבת ומה תעשה המטרו למחירים באור יהודה?