הסדר החוב המתגבש בין בנק לאומי לחברה בבעלותו של נוחי דנקנר מעורר סערה עוד לפני שאושר: בגלי צה"ל דווח היום כי שר האוצר יאיר לפיד פנה למפקח על הבנקים דודו זקן בבקשה לבחון את ההסדר, ואליו הצטרפה גם יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ'.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יחימוביץ' כינתה את המהלך "תקדים מסוכן של מדיניות אשראי בלתי אחראית" והביעה חשש כי "ויתור של הבנקים על חובות אלה עלול לפגוע ביציבות הפיננסית שלהם".
יו"ר האופוזיציה הוסיפה והצביעה על כך שהריכוזיות הקיימת בתחום ראיית החשבון, שעליה התריעה בפני זקן בעבר מספר פעמים, קשורה להחלטתה של מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק-עמינח, נוכח מעורבותו של רו"ח גד סומך בנושא.
"רו"ח גד סומך משמש בו בזמן גם רואה החשבון המבקר של קבוצת אי.די.בי, וגם של בנק לאומי (כמו גם של רוב הבנקים האחרים), שלו חבה הקבוצה כספים", טוענת יחימוביץ'. "הדבר מונע ממנו לבקר כראוי את הסיכונים הפיננסיים והיציבותיים הגלומים בהחלטתה של מנכ"ל לאומי ביחס למחיקת חובות של לקוחות המבוקרים על ידו".
בנק לא יכול להרוויח בלי לקחת סיכונים
בבנק לאומי מנסים במקביל להגן על ההסדר הזה. בראיון לגלי צה"ל טען היום דירקטור הבנק פרופ' ידידה שטרן, כי "נוחי דנקנר הוא לא החייב של הבנק, יש פה חברה". הוא הוסיף וציין כי "צריך לעשות את כל מה שניתן, לא כדי לרצות את דעת הקהל, חברי כנסת כאלה ואחרים או את החייב לבנק, אלא כדי לרצות את הבנק".
שטרן הוסיף - "אני אשמח מאוד אם דנקנר יכניס את ידו לכיס של חברה אחרת בבעלותו ויחזיר את החוב, אך אנחנו חיים בתוך עולם משפטי והחוזה הוא לא מול אדם אלא מול חברה".
הוא הסביר כי " יש מקרים, ויכול להיות שבעתיד נגלה שהמקרה הזה הוא ביניהם, בהם בית המשפט מאשר לזהות את האדם עם החברה החייבת ובכך לרדת לנכסיו". לדברי שטרן, בנק לא יכול להרוויח בלי לקחת סיכונים. "כשהבנק נתן לפני שנים רבות את האשראי לחברות הללו הוא נתן את האשראי על סמך בטוחות שבשלב האחרון היו פי 4 בשוויין משווי החוב. על פניו סביר ביותר לתת אשראי כזה; אם לא תיתן אשראי לא תרוויח. במסגרת הכללית של נטילת סיכונים לפעמים נופלים וזה מקרה בו נפלנו כולנו".
מבנק לאומי נמסר בתגובה לגל"צ כי "בשל הסודיות הבנקאית לא ניתן למסור מידע אודות לקוחות ספציפים, לאומי נקט נוקט וינקוט בכל האמצעים העומדים ברשותו כדי לגבות ולהשיב כל חוב".