"העלינו את נושא עובדי הקבלן לשיח הציבורי, והציבור הביע הזדהות. אני מייחל שהתופעה הזאת תצומצם עד למינימום" - כך אמר בצהריים יו"ר ההסתדרות עופר עיני, בניסיון להסביר את הישגי השביתה בתום 5 ימים ארוכים, זאת בבתדרוך עיתונאים מחוץ למטה ההסתדרות אותו העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

מה סיכמו האוצר וההסתדרות? כל הפרטים כאן

"לא פתרנו, וגם לא התיימרנו לפתור, את כל בעיות הקבלן במשק", התגונן עיני. "אבל בהחלט 'הכנסנו רגל בדלת' והתופעה אכן מצטמצמת. זה תהליך ארוך, לא פשוט, אבל מרגע שהוא בשיח הציבורי - אפשר לקוות שמעתה והלאה יהיה אחרת".

"אני לא יכול להגיד שמשק ללא עובדי קבלן הוא משק אידיאלי", המשיך עיני. "אם נתחיל ליישר את השוק ולהפנים שהעובד הוא הדבר הכי חשוב במקום העבודה, יהיה לנו קל. הדבר שהכי חשוב לעובדים הוא הכבוד. עצם זה שעובד קבלן יישב לצדו של עובד מן המניין - זה תחילתו של תהליך. אחד קיבל מתנה ואחד לא. אין כאן רק עניין של כסף".

"אני מקווה שלאט-לאט, בתהליכים, נצליח לשנות את כל שוק העבודה", הוסיף יו"ר ההסתדרות. "היה מאוד קשה להימנע מהשביתה, בגלל שמדובר בהשקפות עולם. לא בכדי הציבור תמך בשביתה הזאת, אם הוא היה מגלה זעם - היה לנו הרבה יותר קשה". את דבריו סיכם בפנייה לאנשי האוצר, להם גם הודה. "מה שרואים מכאן לא רואים משם", אמר. "תפקידם הוא לשמור על הקופה ותפקידי הוא לשמור על זכויות העובדים. ברמה האישית אני מעריך אותם מאוד ועל כך שמצאנו פיתרון".

מפסיקים את השביתה. הבוקר במשרד האוצר (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
מפסיקים את השביתה. הבוקר במשרד האוצר|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

אחרי חמישה ימים של שביתה כללית במשק, ואחרי 12 שעות רצופות של דיון לילי, הגיעו הבוקר נציגי האוצר וההסתדרות לסיכום על הפסקת השביתה. עיקרי ההבנות בין האוצר להסתדרות: 

• העלאת שכר עובדי הקבלן ב-400 שקלים, לסך של 4,500 שקלים בחודש.
• השוואת תנאי עובדי הקבלן לעובדים מן המניין במגזר הפרטי.
• הוספת קרן השתלמות.
• הגדלת ההפרשות לקרן הפנסיה.
• הוספת דמי הבראה.
• מתן שי לחג.
• סבסוד ארוחת צהריים.
• הוספת 120 פקחים מטעם משרד התמ"ת לאכיפת תנאי העבודה של העובדים.
• "שקט תעשייתי" של ההסתדרות - לא תוכל להעלות דרישות שכר בנושא עובדי הקבלן במשך 3 שנים.

הנושא העיקרי שעמד במחלוקת הוא משך הזמן של "שקט תעשייתי", כלומר פרק הזמן שבמהלכו תתחייב ההסתדרות שלא לשבות. האוצר דרש 4 שנים של "שקט תעשייתי", אך בסופו של דבר התקבל העיקרון של ההסתדרות, לפיו שקט תעשייתי יכול לחול רק על דרישות שכר, וזאת לתקופה של שלוש שנים. יו"ר ההסתדרות עופר עיני הבהיר כבר ביום שישי האחרון כי "המאבק על קליטת עובדי הקבלן לא הסתיים, הוא רק התחיל".

גם המחלוקת הנוספת שעלתה ביום חמישי בבוקר, הנוגעת למה שמכונה "עובדי כתף אל כתף", הגיעה לכדי פתרון: הצדדים הסכימו כי במקרה של עובדי קבלן שלא יוכרו כעובדים "כתף אל כתף" לאחר בחינת מעמדם על ידי ועדה פריטטית, לא ניתן יהיה להעסיק במקומם עובדי קבלן אחרים אם אלה יפוטרו. בשלב זה 300 עובדי קבלן יהפכו לעובדים מן המניין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק