מהפך בשידור הציבורי: ועדת לנדס לבחינת המתווה החדש לשידור הציבורי פרסמה היום (ה') את המלצותיה ובהן מהלכים דרמטיים. בין היתר, לפי ההמלצות, תפורק רשות השידור ותקום רשות חדשה והחל מה-31 במארס 2015 - תבוטל אגרת הטלוויזיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בתוך שנה תבוטל אגרת רשות השידור", הצהיר שר התקשורת גלעד ארדן במסיבת עיתונאים עם פרסום ההמלצות. "נפרק את רשות השידור ונקים אותה מחדש בתקציב נמוך יותר ויעיל יותר - במקום מיליארד שקל, התקציב יהיה 700 מיליון".
עוד הכריז ארדן כי כחלק מהמתווה המוצע תוקם מנהלת חדשה שתקים את הערוץ החדש. במקביל, גוף שימונה לנושא יפרק את רשות השידור.
רשות השידור החדשה תכלול את 8 רשתות קול ישראל ו-3 ערוצי טלוויזיה: ערוץ 1, שיהיה הערוץ המרכזי של השידור הציבורי, ערוץ 33 בערבית וערוץ לילדים, בני 6-15, שיחליף את הטלוויזיה החינוכית.
כמו כן, תוקם חטיבת חדשות מאוחדת שתכלול את חדשות הטלוויזיה והרדיו בעברית והחדשות בטלוויזיה וברדיו בערבית. "עובדים רבים של רשות השידור יפוטרו", התריע שר התקשורת אך הבטיח: "הם יזכו לפיצויים הולמים".
לפיד: "לא עמוד, ולא אש ברשות השידור"
שר האוצר יאיר לפיד אמר במסיבת העיתונאים כי מדובר בסיומה של תקופה. "אנחנו כאן כדי לחתום על תעודת הפטירה של רשות השידור במתכונתה הנוכחית ופתיחתה מחדש ללא אגרה", הכריז לפיד. "לא ייתכן שמשלמי המסים ישלמו קנס כדי לראות ערוץ זה או אחר".
לפיד נזכר בימים שאביו, טומי לפיד ז"ל, עמד בראשו של הגוף שהיום הודיע על פטירתו. "אבא שלי היה מנכ"ל ועשה את 'עמוד האש' והיום אני לא רואה לא עמוד ולא אש ברשות השידור", אמר. לדבריו, חלק ממטרותיה של הרפורמה היא לנתק את השידור הציבורי מהפוליטיקה. "הגוף החדש ינותק מהפוליטיקה", הדגיש לפיד. "לפוליטיקאים אין מה לעשות עם התקשורת. נקים חומה סינית בין הגוף החדש לפוליטיקאים".
הוועדה, שבראשה עמד איש התקשורת רם לנדס, הוקמה לפני 4.5 חודשים על ידי שר התקשורת במטרה לגבש המלצות למתווה פעולה חדש ברשות השידור. "אין לבטל את האגרה ללא יישום המסקנות בכללותן", כתבו חברי הצוות במסקנותיהם. "אין למזג את הטלוויזיה החינוכית עם רשות השידור, אלא רק במקרה שבו מתקבלות ומיושמות ההמלצות על הקמת גוף משדר ציבורי חדש לחלוטין".
היום מתחיל המסע של ההמלצות עד ליישומן המלא, מסע שיעבור בוועדות הכנסת, במסדרונות ההסתדרות ובלשכת ראש הממשלה. בסופו של המסע נדע האם אכן יקום שידור ציבורי יעיל ואפקטיבי בישראל.
בהכנת הכתבה השתתף כתב גלובס.