נגיד בנק ישראל פרופסור סטנלי פישר מפתיע ומוריד את הריבית במשק ברבע אחוז - לרמה של 1.5%. ההחלטה תכנס לתוקפה ביום שישי הקרוב. במקביל, משיק בנק ישראל תכנית חדשה לרכישת דולרים על מנת לאזן את השפעת הזרמת הגז מ"תמר", שהחלישה את הדולר מול השקל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מטרת המהלכים היא מלחמה נגד השקל. בעוד השקל חזק מדי, שער הדולר נחלש משמעותית ויש לכך השפעה שלילית על המשק ועל היצואנים. פישר רוצה להפוך את המגמה ובמקום שהשקל יתחזק להחלישו בעזרת שני כלים: הורדת הריבית המפתיעה, ורכישת 2.1 מיליארד דולר על ידי בנק ישראל עד סוף השנה.

"נוכח התמשכות מגמת הייסוף של השקל, על רקע תחילת הפקת הגז ממאגר 'תמר', הפחתת הריבית על ידי בנקים מרכזיים רבים ובראשם הבנק המרכזי האירופאי, ההקלה הכמותית במשקים מובילים בעולם והעדכון כלפי מטה בתחזיות הצמיחה העולמיות, החליטה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל לקבל החלטות שלא במסגרת התוכנית הרגילה", נכתב בהודעה מיוחדת שפרסם בצהריים בנק ישראל. בעקבות ההחלטה הבורסה קפצה והדולר התחזק ל-3.6 שקלים.

הבורסה קפצה אחרי ההחלטה (צילום: רויטרס)
הבורסה קפצה אחרי ההחלטה|צילום: רויטרס

אז מה זה אומר בעצם? בנק ישראל מנסה לענות

שאלה: כיצד תרכשו את כמויות המט"ח עליהן הצהרתם - בבת אחת? ברכישות יומיות קבועות?
תשובה: הרכישות יתבצעו בהתאם לתנאי השוק, במהלך השנה. בנק ישראל יודיע על רכישות אלה (בנפרד) יחד עם הודעת היתרות המתפרסמת מדי חודש ב-7 לחודש.

שאלה: מה להערכתכם תהיה ההשפעה של הפחתת הריבית על מחירי הדירות? האם רוכשי הדירות צריכים לשלם את מחיר הסיוע לייצוא?
תשובה: החלטת הוועדה המוניטרית נועדה לטפל בכלל המשק, והיא מאזנת בין שיקולים המשפיעים על סקטורים שונים. נדגיש כי הפעולות שנקט הפיקוח על הבנקים בתחום המשכנתאות מקטינות את ההשפעה שיש לריבית המוניטרית על שוק הדירות.

שאלה: הפעם האחרונה בה בנק ישראל פעל שלא במסגרת לוח הזמנים הקבוע של הדיון המונטרי הייתה לאחר קריסת להמן-בראדרס, ובשיא המשבר העולמי. בעוד שבועיים הייתם אמורים לקבל ממילא החלטת ריבית. מה אתם יודעים שלא איפשר לכם להמתין?
תשובה: בתקופה האחרונה נוסף מידע חיוני שהיה בבסיס קבלת ההחלטה. הבנקים המרכזיים הפחיתו ריבית וממשיכים בהיקפים גדולים של הקלה כמותית. אלה הגבירו את הלחצים לייסוף השקל.