דנקנר.
ביקורת בכנסת על הסדרי החוב לטייקונים|צילום: AP

הסדרי מחיקת החובות לטייקונים על ידי הבנקים הגיעו היום לכנסת. ועדת הכספים דנה בנושא בצל פרשת הסדר החוב של נוחי דנקנר לבנק לאומי בסך 150 מיליון שקל, שעורר סערה גדולה בציבור - שגרמה ללאומי לסגת מההסכם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנהלי הבנקים לא התייצבו לדיון ושלחו נציגים בדרגי ביניים. נוחי דנקנר שהוזמן גם הוא ונמצא בארגנטינה לא הגיע והביע התנצלות בכתב. מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל והמפקח על הבנקים בבנק ישראל דודו זקן כן השתתפו בדיון.

"כל החלטה בהסדר חוב צריך לבדוק בפני עצמה, אבל עם תחושה קשה להתווכח", אמר שמואל האוזר, יו"ר הרשות לניירות ערך. "אנו מוטרדים מהתופעה של הסדר החוב. מאז המשבר טיפלנו ב-120 הסדרי חוב של החברות הציבוריות. חייב להתקיים שיוויון ביחס לנושים, בהתאם לסדר הנשייה והביטחונות, ואנחנו מוודאים שאכן כך הדבר בהסדרי החוב השונים".

המפקח על הבנקים זקן אמר כי "סך האשראי של המערכת הבנקאית הינו 846 מיליארד שקל, מזה 415 מיליארד שקל לעסקים, 360 מיליארד שקל למשקי בית ו-240 מיליארד שקל משכנתאות. אנחנו רואים בעיות בהקצאת האשראי: יש ריכוזיות של האשראי ללווים גדולים, שהיא משקפת את ריכוזיות שיש במשק".

לדבריו, "יש טיפול לא רק בוועדת הריכוזיות, אלא גם בפיקוח על הבנקים כמו מגבלת לווה בודד - והוא נושא פירות. יש הסטה של אשראי מהמגזר העסקי למשקי הבית".

זקן טען הבהיר כי "הלוואות צריך להחזיר עד השקל האחרון - עסק קטן, בינוני וגדול. זו לא שאלה פתוחה. צריך למצות את כל הדרכים לגבות את החוב, או בהסדרי חוב או בהסדרים משפטיים. זו העמדה שלנו וכך אנחנו פועלים. הבעיה אינה הגעה להסדר, אלא ריבוי הסדרי החוב וההשלכות שלהם על המשק".