מחירי השכירות בעלייה. אילוסטרציה
מחירי השכירות בעלייה. אילוסטרציה|צילום:

אם חשבתם שמחירי הדירות לא מפסיקים לעלות, מתברר שבענף השכירויות יש עליות לא פחות דרמטיות. הממשלה אמנם הבטיחה לשים בראש סדר העדיפויות את מחירי הדיור - אלו שהוציאו מאות אלפים לרחובות. שנה אחרי, יצאנו לבדוק האם כל ההבטחות האלה שינו משהו במציאות בשטח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מחקר השוואתי שערך מרכז המחקר של הכנסת לבקשת ח"כ סתיו שפיר ובחן את הרגולציה על שוק השכירות, מראה כי מרבית מדינות העולם המערבי משתמשות בדיור להשכרה ככלי מרכזי ליצירת דיור בר השגה, וזאת באמצעות הגבלה על העלאת שכר הדירה.

היכנסו לנתוני הרגולציה המלאים על שכירות בשוק הפרטי

בחלק מהמדינות הגבלה זו קיימת לצד הגבלה גם על שכר הדירה ההתחלתי. רק בישראל לא קיימת כל מעורבות ממשלתית בשוק הדיור לשכירות. יצוין, כי בכל המדינות שנבדקו (עשר בסך הכל) למעט שוודיה, קיימת הגבלה על העלאת שכר הדירה במהלך תקופת השכירות. ההגבלות מתייחסות לשיעור ההעלאה ולתדירותה. ברוב המדינות קיימת הגבלה להעלאת שכר הדירה אחת לשנה לכל היותר.

יוקר המחייה
צילום:

לפיד על מחירי הדיור: "מטורף לגמרי, המדינה לא עושה את חלקה"

בשנת 2013 עלו מחירי הדיור ב-4.6%. קרוב לאחוז מתוך זה - רק ברבעון האחרון. מספר המשכורות הנדרשות לקניית דירה ממוצעת זינק ל-148. "לא רק שזה לא הגיוני, זה חמור ושערורייה", אמר שר השיכון והבינוי אורי אריאל. לדבריו הצטרף גם שר האוצר לפיד: "זה מטורף לגמרי. המדינה לא עושה את חלקה ואת זה אנחנו הולכים לפתור".

לפיד דבק בעמדה שהמחירים עומדים לרדת בקרוב, אבל נראה שאפילו שר השיכון בעצמו מאס במצב. "הצעדים אפקטיביים, אבל הם לא מספקים לטווח הקרוב. צריך לתת תשובה לשנה הקרובה והיא תהיה רק על ידי זה שהמדינה תתערב בשוק".

הריבית וההיצע הנמוכים יחד עם הביקוש האדיר מרכיבים ביחד מתכון קלאסי להתפתחות בועת נדל"ן. הממשלה הזו מנסה להטות את המגמה. בשנת 2013 היו 44 אלף התחלות בנייה של דירות - עלייה של קצת יותר מ-3% לעומת השנה שעברה, אבל זה עדיין רחוק מלהיות מספיק.

"50% מערכה של כל דירה חדשה זה כסף שהולך למדינה", ציין ח"כ איציק שמולי (העבודה). "בשנת 2011 לבדה המדינה הרוויחה שמונה מיליארד שקלים מקרקעות. רוצים להוריד את מחירי הדירות לזוגות הצעירים? תוותרו קודם כל על ההכנסות האלו, או לפחות על חלקן".

צוות 90 הימים לבחינת ענף הדיור כבר הגיש את המלצותיו, קבינט הדיור אישר אותן, אבל מאז אין התקדמות. לחברת "דירה להשכיר" שאמורה לדאוג למחירי שכירות שפויים טרם מונתה הנהלה. הותמ"ל (הוועדה לתכניות מועדפות לדיור) שאמורה לקצר את הביורוקרטיה - תקועה באישורים בוועדת הפנים.

עכשיו, כשהריבית ירדה פעם נוספת, המחירים עלולים רק להמשיך לזנק. לכן, שר הבינוי מציע יוזמה חדשה - לקבוע מחיר מטרה לדירות. כלומר, לשווק קרקע בתנאי שמחיר הדירות שיימכרו בה ייקבע מראש ויהיה נמוך. כיום, במכרזים, הגבוה ביותר זוכה והרוכשים משלמים בהתאם.