נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע אתמול שהריבית תרד בעוד 0.5% לרמה של 2.5%, ובכך מילא את ציפיות האנליסטים של שוק ההון. חוסר ההתערבות של בנק ישראל במערכת הפיננסית משאיר לנגיד את הריבית ככלי יחיד לעידוד הפעילות. בשבוע האחרון נחלש השקל ב-3.6% מול הדולר וב-2.2% מול היורו.
מבנק ישראל נמסר כי "ההחלטה להוריד את הריבית לחודש דצמבר ב-0.5 נקודות אחוז עקבית עם החזרת האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ותורמת לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי, ובפעילות הריאלית".
לפני הצהרת הנגיד, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים מהם עולה כי האטה חדה נרשמה בקצב הצמיחה של ישראל ברבעון השלישי של השנה. התוצר המקומי הגולמי עלה ברבע השלישי ב-2.3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.1% ברבע השני ושל 5.2% ברבע הראשון. הלשכה ציינה כי מסיכום מוקדם של החשבונות הלאומיים המבוסס על נתונים חלקיים לרבע השלישי. בכך אישרה הסטטיסטיקה הרשמית את גלישת המשק הישראלי לתוך מיתון.
הריבית בישראל ירדה בהדרגה ב-1.25% בחודשיים, והגיעה ל-3% בלבד, הרמה הנמוכה ביותר בתולדות
אולם מאז החריפה ההאטה הכלכלית, תחזיות האינפלציה ירדו ובנקים מרכזיים בעולם הורידו את הריבית בשיעור חד. בשל סיבות אלה החליט הנגיד להוריד את הריבית בצעד חריג ולא במועד הקבוע.