מקורקע. מטוס אמריקן אירליינס, ארכיון (צילום: אתר סורפיז)
מפטרים. מטוס אמריקן אירליינס|צילום: אתר סורפיז

חורף קשה עובר על התעופה האזרחית: בתוך עשרה ימים פשטו רגל לא פחות מחמש חברות תעופה ברחבי העולם. המשבר הכלכלי המתמשך באירופה, עליית מחירי הדלק הסילוני בעקבות הסנקציות על אירן, תקנות מנהליות באיחוד האירופי ובארה"ב וגם צמצומים בתקציב הביטחון האמריקני מביאות לקריסה של חברות תעופה ולצמצומים בחברות שעדיין טסות.

החברה הראשונה שפשטה רגל בגל האחרון הייתה ספנאייר הספרדית. החברה, שהתמחתה בהטסת נופשים מאירופה לאיים הקנריים, לדרום ספרד ולברצלונה נפלה קורבן למשבר הכלכלי באירופה, שפגע קשות בספרד, וגרם לירידה דרסטית במספר הנופשים הטסים למדינה.

רק שבוע אחריה פשטה רגל חברת תעופה אירופית אחרת - מאלב ההונגרית. בניגוד לספנאייר, מאלב הייתה חברה ותיקה, "נושאת הדגל" של הונגריה, אך גם 66 שנות ותק לא יכלו למשבר באירופה, שפגע קשות גם בהונגריה.

הנוסעים מחפשים טיסות זולות - והחברות הותיקות קורסות

מכנה משותף לשתי החברות הללו ניתן למצוא במתחרותיהן: גם בספרד וגם בהונגריה קמו בשנים האחרונות חברות תעופה לטיסות מוזלות ("לואו קוסט") שהציעו טיסות לאותם יעדים אך במחירים נמוכים יותר. בספרד זו Vueling שהפכה לחברת התעופה השנייה בגודלה במדינה, ודרדרה את ספנאייר מהמקום השני למקום הרביעי. בהונגריה Wizz air הציע אלטרנטיבה זולה לטיסות ליעדים של מאלב, וגרמה לה להפסדים שנה אחרי שנה. שתי החברות, אגב, טסות לנתב"ג - מברצלונה ומבודפשט.

אך המשבר לא נעצר באירופה. השבוע הודיעה חברת התעופה ההודית קינגפישר (Kingfisher) כי הגיעה לסף פשיטת רגל, והשהתה את כל טיסות הפנים שלה בהודו, המהוות את רוב הטיסות המופעלות על ידה. קינגפישר מיצבה עצמה כחברה "5 כוכבים", שזכתה לפרסים על שירות מעולה מידי ארגוני תעופה וצרכנות, אך לא הצליחה לייצר רווח. חברת התעופה לטיסות מוזלות Indigo השתלטה על חלק ניכר מהשוק של קינגפישר, והובילהה אותה אל חובות ענק. גם בהודו העצומה, התיירים והמקומיים מחפשים את הטיסות הזולות ביותר.

ארה"ב: עשרות אלפים יפוטרו

_OBJ

בארצות הברית, שוק התעופה הגדול בעולם, הודיעה חברת התעופה השלישית בגודלה בעולם, אמריקן אירליינס, על פיטורים של לא פחות מ-13 אלף עובדים, וזאת במטרה לצמצם 20% מהוצאותיה. חברת התעופה הודיעה לפני שלושה חודשים על פשיטת רגל ("צ'פטר 11") כדי להגן עליה מפני נושים, וזאת לאחר הפסדים של 10 מיליארד דולר בעשור האחרון.

עוד באמריקה, סיום המלחמה בעירק וצמצום סדר הכוחות באפגינסטן הביא לקריסת שתי חברות תעופה אזרחיות שזכו במכרזים להטסת חיילים אמריקנים למזרח התיכון. חברת האם המחזיקה בוורלד אירוויז (World Airways) ונורת' אמריקן אירליינס (North American Airlines) הודיעה גם היא על פשיטת רגל לצורך הגנה מפני נושים. כרגע החברות עדיין מפעילות את טיסותיהן כרגיל, אך ללא חוזים עתידיים עם צבא ארה"ב עתידן לוט בערפל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק