צה
כמה זה עולה? טנק בעזה|צילום: AP

בצה"ל מעריכים כי העלות הישירה של מבצע "צוק איתן", שנמשך כבר 27 ימים, תגיע ל-5-6 מיליארד שקלים: סכום זה כולל את הוצאות הצבא עד כה ואת שיקומו לאחר המערכה. עם זאת, התחשיב הזה לא כולל את הצרכים העתידיים של צה"ל לקראת המערכה הבאה בעקבות לקחי "צוק איתן", כמו גם את ההצטיידות באמצעי לחימה חדישים יותר. ההוצאות על הנזק הישיר והעקיף שנגרם לעורף ולמשק הישראלי צפויות להיות גבוהות הרבה יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין היתר, נובע המחיר הגבוה מעלותו הגבוהה של יום לחימה בודד. על הצבא לשלם לעשרות אלפי חיילי המילואים שמגוייסים - ולהפעיל את סוללות כיפת ברזל, שעלות הטילים המיירטים שלהן גבוהה. גם הפעלת המטוסים והמסוקים, ספינות חיל הים, הטנקים והתותחים - עולה מאות מיליוני שקלים ביום.

עוד לפני המבצע, בחודש יוני, קיבלה מערכת הביטחון תוספת של מיליארד שקלים ממשרד האוצר, לאחר שהמחלוקת בין המשרדים נפתרה. אימוני המילואים והאימונים בחיל האוויר הופסקו לפני פיתרון המחלוקת, בעקבות המצוקה התקציבית שאליה נקלעה מערכת הביטחון.

ארכיון (צילום: רויטרס)
ההוצאות צפויות להיות גבוהות בהרבה|צילום: רויטרס

שר האוצר יאיר לפיד התייחס בתחילת המבצע לעלויות, ואמר כי "זה לא מבצע זול, אבל אין מחיר לשלומם של תושבי ישראל. לא בגלל מגבלות תקציב נמנע מעצמנו לפעול בעזה נגד ארגון טרור רצחני. המשק הישראלי חזק מספיק, אויבינו צריכים לדעת שהחוסן הכלכלי שלנו מאפשר לנו אורך נשימה ויכולת עמידה - ואם צריך גם במבצע בהיקף רחב".

גורם נוסף שיש להכניס לשיקולים הכלכליים הוא הסיוע לעורף: היום אישרו השר לפיד ושר החינוך שי פירון סיוע של שישה מיליון שקלים למוסדות להשכלה גבוהה בדרום. לפני כשלושה שבועות החליטו השרים לפיד וסער להעניק סיוע של 15 מיליון שקלים לרשויות המקומיות בשל ההוצאות הבלתי צפויות איתן הן נאלצות להתמודד.