ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה על הקמת ועדת שרים לבחינת שכר הבכירים במשק. לפני כן הנחה נתניהו את שרי הליכוד בישיבתם השבועית הבוקר לדחות את ההצבעה שהייתה אמורה להתקיים בוועדת השרים בשבועיים, על מנת לאפשר לממשלה לפעול לגיבוש חקיקה ממשלתית בנושא.

"כמובן שכבר היום יש מגבלות רבות על שכר בכירים בחברות הממשלתיות; באשר לשכר בכירים בסקטור הפרטי, אני מוכן לבדוק פתרונות שונים לבעיה", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה היום. "אבל צריך ללמוד את הנושא לעומק. אנחנו פועלים היום בעולם כלכלי גלובלי, וקודם כל צריך לבדוק אלו פתרונות מוצלחים כבר קיימים לבעיה הזאת במקומות נוספים בעולם הנאור. צריך לפתור את בעיית שכר הבכירים, מבלי שהפתרון הזה יגרום למשק הישראלי בעיות אחרות".

נתניהו הוסיף, כי הצעת חוק ממשלתית תאפשר "ללמוד את הנושא ביסודיות ויאפשר לנו לגבש פתרון שלא יפגע בכלכלה ולא יגרום למשקיעים לצאת מכאן".

יחימוביץ' בירכה על החלטת נתניהו ומסרה כי "יש לוודא שמלחמת החורמה שהכריז היום על החוק שלי ושל חיים כץ אינה נסיון לטרפד כל מהלך בעניין. לפי שעה אנו נערכים להצבעה כאשר רוב שרי הועדה תומכים בחוק".

מאוחר יותר, בהתייעצות שקיימו רה"מ ושר המשפטים, הוחלט כי תוקם ועדת שרים בהשתתפות שרי האוצר, המשפטים, התמ"ת והרווחה שתבחן את שכר הבכירים ותגבש המלצות בתום חודשיים. גם חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וחיים כץ יוזמנו לוועדה.

כץ מתכוון להציע לראש הממשלה לאפשר להצעת החוק הפרטית לעבור בקריאה טרומית בכנסת ולהקפיא אותה, ומאוחר יותר לאחד את ההצעה יחד עם ההצעה הממשלתית.

יחימוביץ' וכץ אמרו: "אנחנו מברכים את רה"מ על כך שלראשונה הוא פועל להגבלת שכר הבכירים המופרז, ואולם לא נאפשר מסמוס של הנושא וההצעה תעבור ברוב הגדול שיש לה אם לא יימצא פתרון ממשלתי אמיתי".

שטייניץ: "יש לנהוג באחריות"

יחימוביץ'. זועמת (צילום: חדשות 2)
"כמה חזיר אתה צריך להיות?". ח"כ יחימוביץ'|צילום: חדשות 2

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה הבוקר כי שרים רבים מתנגדים להצעה שלה להגבלת שכר הבכירים במשק, בשל לחץ שמפעילים עליהם המנהלים הבכירים. יחימוביץ' אמרה את הדברים בראיון לגלי צה"ל הבוקר, לקראת ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה על הצעת החוק שלה - הצבעה שכאמור נדחתה בסופו של דבר בהוראת נתניהו.

פקידי האוצר והשר יובל שטייניץ מתנגדים להצעה, וכך גם ראש הממשלה בנימין נתניהו. שטייניץ אמר היום בהקשר זה כי "שכר הבכירים שערורייתי ומעצבן אולם צריך להיות צודק ולא רק חכם, ולא לגרום להגדלת האבטלה. יש לנהוג באחראיות כלפי שכר הבכירים - לא נאפשר פגיעה בכלכלת ישראל".

"הקרב הוא צמוד וקשה לנו לדעת אם נצליח להעביר את החוק החשוב הזה", אמרה יחימוביץ'. "יש כאן שכבה צרה מאוד של מעט מנכ"לים עשירים שמקבלים שכר עתק. האנשים האלה לא צריכים לעמוד עם שלט מול משרד רה"מ ולהפגין; הם פוגשים את השרים באירועים חברתיים ומספיק להם איזה 'סמול טוק' כדי להסביר כמה הצעת החוק טיפשית ותבריח מנכ"לים לחו"ל וכל מיני שטויות כאלה".

יחימוביץ' מציעה להגביל את השכר הגבוה ביותר בחברה (בדרך כלל שכר המנכ"ל) לעד פי 50 מהשכר הנמוך ביותר בחברה. כך, למשל, אם העובד בעל השכר הנמוך ביותר מקבל שכר מינימום (כיום 3,850 שקל), המנכ"ל יוכל לקבל 192 אלף שקל בחודש, כלומר כ-2.3 מיליון שקל בשנה. ההצעה תחול על כל החברות בישראל, ציבוריות ופרטיות. הצעת החוק של יחימוביץ' עברה קריאה טרומית בכנסת הקודמת, אך בשל העדר דין רציפות על החקיקה להתחיל מראשיתה.

"כמה חזיר אפשר להיות?"

כאשר נשאלה יחימוביץ' מדוע בחרה דווקא בנוסחא של "פי 50", ענתה: "כדי שלא יגידו שההגבלה חמורה מאוד. ההגבלה תהיה פי 50 - כמה חזיר אתה צריך להיות כדי להגיד שזה לא מספיק לך? תראה איזה מלחמת חורמה מנהלים המנכ"לים".

יחימוביץ' שיגרה חצים לעבר פקידי משרד האוצר ואמרה כי הם מתנגדים להצעה כיוון שהם מתכננים כבר את המשך הקריירה שלהם בסקטור הפרטי ולפיכך אין הם רוצים לצאת נגד המנכ"לים החזקים במשק. לדבריה, "פקידי האוצר - כולם עד האחרון שבהם - יודעים שלא יסיימו את הקריירה באוצר אלא בסקטור הפרטי, ולכן הם נגועים בניגוד עניינים".

על השרים שמתנגדים להצעת החוק שלה אמרה יחימוביץ': "אותם שרים אומרים: 'אני בעד הגבלת שכר הבכירים אך בדרך אחרת של רגולציה ותקנות'. אני מתעסקת בנושא הזה 3 שנים ואני אומרת לכם שהשרים לא מעוניינים בהגבלת השכר אלא רוצים לתת לחגיגה הזו להימשך".

יחימוביץ' טענה שהציבור עומד לצידה ו"מזדהה עם ההצעה הזו באופן מוחלט". לדבריה, "ברחוב, אין אדם אחד שלא חושב שההצעה הזו טובה. השכר הגבוה הזה הוא לא שכר שבעלים פרטי נותן למנהל פרטי כי הוא אוהב אותו. השכר הזה משולם על חשבון הציבור. הכסף הזה היה יכול להגיע לציבור אך נעצר אצל המנכ"ל".

רני רהב: "לא להיכנס לתחתונים של מנכ"לים"

יחצ"ן-העל רני רהב, המשמש כדוברם של החברות הגדולות במשק והטייקונים הגדולים בישראל, הגן על שכר הבכירים ותקף את הצעת החוק של חברי הכנסת יחימוביץ' וחיים כץ.

"אני מתפלא על חברי הכנסת", אמר רהב בראיון לערוץ החדשות. "צרות העין במקרה זה היא לא נכונה. הפופוליזם מנצח וזו טעות של המדינה. מחובתנו לדאוג שהמנכ"לים, שמביאים מיליארדים של שקלים רווח, יתוגמלו בהתאם. לא ייתכן שחברה תרוויח מיליארד שקל בשנה והמנכ"ל ירוויח רק 100 אלף שקל".

כאשר נשאל מה יכול לעשות מנכ"ל שמקבל 700 אלף שקל בחודש, ענה רהב: "מה זה עניינכם מה המנכ"ל עושה עם הכסף? למה להיכנס לו לתחתונים? הוא הרוויח 1.5 מיליון שקל - מצידי שירוויח 10 מיליון שקל. הוא משלם מס והביא רווח לבעלים. הבעלים לא מטומטמים - הם נותנים משכורות כי הם יודעים שהם מקבלים רווח".

רהב הוסיף כי "הסולידאריות צריכה לבוא ממקום אחר; הכסף צריך להגיע ממקום אחר, מכל מיני פרזיטים שחיים במדינה הזו. אני חושב שחברי הכנסת יחימוביץ' וכץ צריכים לבוא בהצעה שדומה למה שעשתה פעם חברת קסטרו: פעם בשנה מחלקים לכל העובדים איזשהו נתח מהרווח. זה בהחלט מקובל עלי. אבל לבוא ולהיכנס לתחתונים של בנאדם - זה לא עניינך במדינה קפיטליסטית ומודרנית. אני לא רוצה לחיות במדינה שמתנהגת כמו רוסיה הקומוניסטית".