לאחר יותר ממאה ימים שבהם מתנהל בנק ישראל ללא נגיד, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד ייפגשו במטרה להכריז עוד הערב (ד') על זהותו של נגיד בנק ישראל החדש. שלושת המועמדים הסופיים, שאושרו על ידי ועדת טירקל, הם פרופ' מריו בלכר, פרופ' צבי אקשטיין וויקטור מדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בפגישה קודמת בין נתניהו ללפיד לפני כחודש, התגלעה בין השניים מחלוקת בנוגע לזהותו של הנגיד הבא. שר האוצר לפיד העדיף את אקשטיין, בעוד ראש הממשלה נתניהו נטה למנות את מדינה. כעת מקווים השניים לגשר על הפערים ביניהם ולהגיע להחלטה סופית.
בריאיון לחדשות 2 התייחס אמש (ג') שר האוצר לפיד לשאלת המינוי המתעכב: "סיפור הנגיד הוא אכן סיפור עצוב. אני וראש הממשלה לא תכננו ששני מינויים שעליהם הודענו לא ייצאו אל הפועל בשל פרשיות שהיו בעברם", הסביר.
בהמשך טען שר האוצר כי חילוקי הדעות הקיימים בינו לבין ראש הממשלה בשאלת זהות הנגיד הבא הנם ענייניים וחשובים בכדי לבחור במועמד המתאים ביותר לתפקיד. "גם אני וגם נתניהו חוטאים בכך שאנחנו מתייחסים לנושא הזה ברצינות רבה", אמר לפיד. "הדיונים בנושא הזה קשורים לעובדה ששנינו מודאגים באשר לעתיד המשק הישראלי וכיצד הוא יושפע מהנגיד שייבחר. המועמד שייבחר יהיה מתוך השלושה שאישרה ועדת טירקל וההודעה על המינוי תצא בקרוב מאד".
בחירת הנגיד: פרנקל וליידרמן פרשו
סאגת מינוי הנגיד החלה עם הבחירה בפרופ' יעקב פרנקל, שכבר כיהן בעברו בתפקיד, כמחליפו של פרופ' סטנלי פישר. אלא שפרנקל נאלץ לוותר על התפקיד לאחר ששמו נקשר בפרשה משנת 2007, במסגרתה היה מעורב לכאורה בגניבת תיק מחנות הונג קונג.
"באופן בלתי סביר ובקלות בלתי נסבלת מעלים אדם על המוקד ללא כל עובדות, רק על סמך השערות", אמר פרנקל בהצהרה בה הודיע כי הוא מוותר על המינוי. "כמובן שמי שיודע את האמת יודע: ועדת טירקל יודעת זאת, אני יודע זאת - אבל אין מקום להמשיך בתהליך הזה. הגעתי למסקנה והודעתי היום לראש הממשלה ולשר האוצר שאני מסיר את מועמדותי, אני כמובן מאוד מצטער על כך כי חפץ הייתי לסייע במאמץ, לעזור בצמצום הפערים בישראל, לעזור בבלימת מחירי הדיור, לעזור למעמד הביניים ואמשיך לעשות זאת ככל שאוכל במקומות אחרים".
אך לא בכך הסתיימה המבוכה סביב מינוי הנגיד; לאחר שפרנקל וויתר על התפקיד, הודיעו לפיד ונתניהו על מינויו של פרופ' ליאו ליידרמן. אלא שיומיים לאחר ההודעה, החליט ליידרמן לסגת גם הוא מהמינוי שניתן לו. הודעתו הגיעה על רקע שני מכתבים שהתקבלו בוועדת טירקל, הנוגעים לעבודתו של הפרופ' ב"דויטשה בנק" בשנות ה-2000. ליידרמן עודכן על קבלת המכתבים, והבין כי הוא עלול להישאל אודותיהם. הסרת המועמדות הגיעה ככל הנראה על רקע החשש מסערה תקשורתית שהדבר יעורר - בדומה למקרה של פרופ' יעקב פרנקל.