סערת הנדל"ן נמשכת: אחרי שנגיד בנק ישראל סטנלי פישר החליט לפני יומיים להעלות את הריבית במשק, על מנת לנסות ולפוצץ את בועת הנדל"ן, תוקף ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, את ההחלטה בטענה שהיא פוגעת דווקא בזוגות הצעירים הזקוקים לדירות.
"העלאת הריבית במשק היא ניסיון של הממשלה לטפל במחירי הדירות בלבד - ולא בהיצע הנמוך שלהן", אמר בובליל והוסיף כי ישנו פער של כ-10,000 דירות בשנה בין ההיצע לביקוש הגדול שנובע מהגידול הטבעי באוכלוסיה.
"כל עוד הממשלה לא תצליח לשווק קרקעות באזורי הביקוש הגדולים, אין סיכוי שתצליח להוריד את מחירי הדירות", אומרים בהתאחדות הקבלנים. הנפגעות העיקריות מהעלאת הריבית, לטענת הקבלנים, הן אוכלוסיות של זוגות צעירים או משפחות צעירות "שבניגוד למשקיעים, יכולות להיפגע מהעלאת הריבית במשק".
גם המפקח על הבנקים תוקף את העלאת הריבית
המפקח על הבנקים הביע אתמול בקול את החשש הכי גדול בבנק המרכזי - בועת נדל"ן שהולכת ומתנפחת. נתוני בנק ישראל מראים כי רק בשנה האחרונה עלו מחירי הדירות ב-21%. כדי לממן את הדירות היקרות, אנחנו נדרשים לקחת משכנתאות יקרות יותר.
כך למשל, בשנת-2009 עלתה לנו משכנתא ממוצעת כ-370 אלף שקלים, לעומת שנת 2010, עם זינוק חד ל-411 אלף שקלים. הבעיה היא שהלווים לא מודעים לכך שייתכן שהם לא יעמדו בהחזרים, משום שהריבית ממשיכה לעלות.
נכון לעכשיו בחשש בלבד ובאזהרות - אך במלוא הזהירות נזכיר שגם בארצות הברית היו בעבר אלו שהזהירו מפני המשבר הכלכלי החמור בהיסטוריה. בישראל לא רק הריבית עולה, אלא גם נפח המשכנתא עולה. וכשבוחנים מה ה"דלק" שמניע את שוק הנדל"ן, מגלים שאחוז ניכר מהדירות נמכר להשקעה. 61% מרוכשי הדירות הם שכירים, שמשכורתם הממוצעת עומדת על 11 אלף שקלים לחודש.