לקראת שביתה כללית במשק? בית הדין הארצי לעבודה החל לדון בבקשת ההסתדרות לקיים שביתה במחאה על תופעת עובדי הקבלן. יו"ר ההסתדרות עופר עיני: "אמרתי שאני הולך עם זה עד הסוף - והתכוונתי".
ההסתדרות מבקשת לאשר את השביתה לנוכח מה שהיא מגדירה "המבוי הסתום" שאליו הגיע המשא ומתן מול האוצר, המעסיקים והשלטון המקומי בעניין מצבם של עובדי הקבלן במשק. במשרד האוצר מתנגדים בתוקף לדרישת ההסתדרות, וטוענים כי מדובר בסכסוך לא פתיר שמטרתו שביתה בלבד.
עשרות מפגינים בהם פעילים חברתיים ואנשי תנועות נוער הגיעו למקום כדי להביע מחאה נגד העסקת עובדי הקבלן. פרופ' אביה ספיבק ופרופ' יוסי יונה, שהיו מכותבי הדוח האלטרנטיבי למסקנות ועדת טרכטנברג, הגיעו לקחת חלק בדיון. גם דפני ליף, ממובילות המחאה החברתית בקיץ האחרון, באה לתמוך במחאה ולהשתתף בדיון.
עיני: "השביתה היא לא מטרה"
יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר בפתח הדיונים לחדשות 2 באינטרנט כי סוגיית עובדי הקבלן היא רחבה והולכת וגדלה עם השנים: "אני מקווה שבמהלך הזה נצמצם אותה, נשפר את זכויות עובדי הקבלן ותהיה לנו חברה יותר צודקת".
"אני אמרתי בתחילת הדרך - אין צדק חברתי בלי ניסיון לפתור את סוגיית עובדי הקבלן", הוסיף יו"ר ההסתדרות. "אמרתי שאני הולך עם זה עד הסוף, אמרתי והתכוונתי והנה אנחנו פה. אם בית הדין יאפשר לנו ללכת עד הסוף כדי לצמצם את התופעה הבזויה הזאת, אני מקווה שנלך ונצליח. הכל תלוי בבית הדין. עתיד וגורל עובדי הקבלן בישראל נתון בידי בית הדין לעבודה".
עיני הדגיש כי "שביתה היא לא מטרה, ברגע שבית הדין יאפשר לנו אנו נתייעץ וניתן זמן גם להיערך לשביתה. אנחנו נמצה את הימים האלה למשא ומתן, אבל אז יהיה משא ומתן רציני כשברגע מאיימת חרב השביתה, כרגע בית בידנו חרב כזאת כי בית הדין מנע זאת מאיתנו, אני מקווה שהוא יאפשר את זה".
מנגד, טען הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, כי מדובר בשביתה פוליטית. "החלטות בנוגע להעסקת עובדים במדינה צריכות להיות באחריות הכנסת והממשלה בשיתוף ההסתדרות, ולא שהיא תכתיב כפי שהיא רוצה לראות את הדברים", לדבריו.