עובדי מפעל
"המפעל לא יכול בלי העובדים"|צילום: אלון שני, חדשות 2

עשרות מעובדי מפעל נייר חדרה הגיעו הבוקר (א') אל מקום עבודתם, כשחרב פיטורים מונפת מעל ראשם של בין 200 ל-250 מעובדי קווי הייצור. אתמול הודיעה הנהלת המפעל על פיטורם של העובדים בעקבות גירעונות אליהם נקלע המפעל, והעובדים מודאגים: "האנשים בלחץ, זה הבית השני שלנו, יש עובדים שלא ימצאו בגילם עבודה אחרת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יריב, שעובד במפעל כבר 21 שנה, האשים בשיחה עם חדשות 2 Online את ההנהלה במצב. "מה שקורה במפעל זה בזיון אחד גדול של הנהלה כושלת ולא מתפקדת שאין לה דרך", טען. "יש למפעל שבעה מנכ"לים לא מתפקדים שמרוויחים מיליון שקלים בשנה, והם רוצים לשלוח עובדים מסורים ונאמנים הביתה, שנמצאים במפעל כבר הרבה שנים. המנכ"ל מקבל יותר מראש ממשלה ומביא תוצאות בזויות. ההנהלה רוצה עבדים שלא ירימו את הראש, בזמן שהם מרוויחים מיליונים ומשיגים עבודות למקורבים".

יריב דחה את טענות ההנהלה על שכר מנופח בקרב העובדים. "עם הוותק שלי, הנסיון והתואר אני מקבל 13 אלף שקלים ברוטו", ציין, "מאיפה הם הביאו את הנתון של 25 אלף שקלים? אנחנו מוכנים שמישהו אובייקטיבי יבוא ויבחון את התלושים. יש גם עובדים שמקבלים שכר מינימום, ואנשים שעובדים 12 שעות ושישה ימים בשבוע".

הוא קרא להנהלה לקצץ בהוצאות שלה במקום, או לפנות לממשלה בבקשת עזרה. "הם רוצים שהקיצוץ ייפול עלינו. זו התנהלות חזירית של ההגנה המנופחת, שנוסעת במכוניות מפוארות ומקבלת תנאים חסרי תקדים. יש כאן הנהלה שמנותקת מהעובדים ולא יודעת מה קורה במפעל", טען.

"נוציא צו מניעה נגד הפיטורים"

העובדים הדגישו כי משפחות רבות בחדרה ובכפרים מסביב תלויות במפעל. "עובדים פה אנשים מכל הכפרים - במפעל יש את הדו קיום הכי טוב במדינה", סיפר לחדשות 2 Online יו"ר ועד העובדים, אדי חננוב. "ההרגשה בקרב העובדים קשה. כל העובדים פה הם עם התחייבויות, משכנתאות וחובות, ולכן לא ניתן להם לפטר עובדים. המנכ"ל מנסה להרוס את העבודה המאורגנת במפעל. לפני ארבע שנים הוא קיבל אימפריה, מפעל עם רווחיות גבוהה, והוא הכניס אותה לחובות".

חננוב מדגיש כי הוועד ינסה להילחם בצווי הפיטורים בבית המשפט. "ברגע שנראה מכתב פיטורין אחד - נלך לעורך דין להוציא צו מניעה. אנחנו מוכנים למאבק משפטי ארוך", הבהיר. "כל העובדים הקימו את המפעל, ובא מנכ"ל שלא מבין ובנייר וניהול ושולח אותם הביתה. איפה הממשלה? אלפי עובדים יילכו הביתה ולא אכפת להם".

אווה, העובדת בייצור נייר טואלט קרוב ל-30 שנה מאז עלתה ארצה, סיפרה לחדשות 2 הבוקר על תחושת חוסר האונים. "לאן נלך? הגענו לכאן בלי לדעת לאן ממשיכים מכאן", תהתה. "אני מרוויחה הרבה פחות מכפי שההנהלה טוענת, ובמצב הנוכחי לא ברור איך ממשיכים מכאן. אנשים צריכים נייר טואלט, אנחנו רוצים להמשיך לעבוד אבל לא בתנאי השכר שדורשת ההנהלה".

גורמים בהנהלה מסרו בתגובה: "הנהלת החברה לא רצתה להגיע למצב של פיטורי עובדים. המצב הזה נכפה עלינו כתוצאה מההתנהלות חסרת האחריות של ועד העובדים, שמסרב להבין את המצב בו נמצאת החברה. התנהלותם מביאה לידי כך ש-370 עובדים, שעלות שכרם הממוצעת בחודש היא 25 אלף שקלים, מסכנים את פרנסתם של כל יתר 3000 העובדים בנייר חדרה. בידי הוועד הייתה ועודנה יש האפשרות להימנע מפיטורי העובדים אם יוותרו על תוספות השכר ויסכימו לקיצוץ מינימלי בממוצע של 5% בשכרם של 370 העובדים הללו".

בנוגע להאשמות על שכר הבכירים, מסרו גורמים בהנהלה כי "הנהלת החברה ביצעה בשנה וחצי האחרונות מהלכי התייעלות ושינויים ארגוניים מרחיקי לכת כדי לחסוך בהוצאות התפעול. מנכ"ל החברה וכל חברי הנהלת החברה קיצצו 10% משכרם וויתרו על משכורת 13. הנהלת החברה פנתה לעובדים רק אחרי שהיא בעצמה ביצעה את המהלכים הללו".

"הנהלת החברה רוצה שעובדים יתפרנסו בכבוד, ולראייה ניתן לראות שהעובדים מתפרנסים בכבוד לאורך כל שנותיו של המפעל. ההסכמים הקיבוציים ותנאי העובדים שופרו כשהיה לחברה מאיפה לתת. היום כשהחברה נמצאת בהפסד - ברבעון האחרון הפסידה 61 מיליון שקלים - ומבקשת מהעובדים להירתם כדי להציל את המפעל אז העובדים מחליטים שהם חלק מהחברה רק כשהיא מרוויחה, ולא מוכנים לעזור למפעל כשהוא בהפסדים".

המנכ"ל: "לא נשארה ברירה"

אתמול הודיעה הנהלת המפעל על פיטורי העובדים, וציינה כי בימים הקרובים יישלחו למחצית מהעובדים מכתבי שימוע - עוד תוספת לגל הפיטורים האחרון במשק. כמאה מעובדי נייר חדרה הפגינו בפתח המפעל על רקע הכרזת ההנהלה. לטענת ההנהלה ההחלטה נבעה בעקבות גירעון של 60 מיליון שקלים בקופת המפעל. במשך יותר מחודש מתנהל סכסוך עבודה בין העובדים לבין ההנהלה בראשות המנכ"ל עופר בלוך, ובשבוע האחרון הושבתה הפעילות בקווי הייצור בשל אותו סכסוך.

בימים האחרונים שיגרה ההנהלה מכתבים ללקוחות המפעל בהם הודיעה תחל לייבא נייר על מנת לעמוד בדרישות האספקה השותפות. בימים הקרובים אומרים בהנהלה בכוונתה לשגר מכתבי שימוע לפני פיטורים למחצית מהעובדים. העובדים הדליקו נר רביעי של חנוכה והניפו שלטים בגנות המנכ"ל: "לא ניתן להנהלת מפעל נייר לשבור את העבודה המאורגנת".

"לא רצינו לפטר אף אחד אבל לא נשארה לנו ברירה", אמר מנכ"ל "נייר חדרה" עופר בלוך. "בגלל המהפכה הדיגיטלית הנייר הלבן קורס בכל העולם ואני לא אתן שגם המפעל בישראל ייסגר. מה שמקומם הוא ש-370 עובדים שעלות שכרם הממוצע היא כ-25,000 שקלים בחודש, ומקבלים תוספת שכר אוטומטית של 4.5% מידי שנה והטבות נוספות - מסרבים להבין את מצבו של המפעל, ממשיכים לדרוש תנאים מפליגים ונוהגים בחוסר אחריות". לדבריו, הנהלת המפעל "עשתה הכול" על מנת להימנע מפיטורי עובדים.