נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, קיים הבוקר מסיבת עיתונאים בבנק ישראל בירושלים, לקראת יציאתו לכינוס קרן המטבע הבינלאומית, שיתקיים בהמשך השבוע בוושינגטון. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט.

רגע לפני פתיחת הכנס השנתי והמסורתי של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון ביום ו', כינס היום (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, מסיבת עיתונאים בה סקר את המצב הכלכלי במשק הישראלי בפרט ובכלכלה העולמית בכלל.

"המשק הישראלי במצב טוב, אבל אנחנו נמצאים במשק עולמי שנמצא במצב מאוד מסובך ולכן עלינו להימנע משאננות", אמר פישר בפתיחת דבריו. "המצב כאן טוב כי המשק צמח ב-4.6% ברבעון השני, שיעור האבטלה ירד כמעט לרמה של לפני המשבר (6.3%), האינפלציה נמצאת במרכז היעד (1.8%) אבל יש עלייה מהירה במחירי הדיור, שזה סעיף עיקרי במדד המחירים. מחירי הדירות עולים מאוד מהר".

פישר העריך גם שהגירעון בתקציב הממשלה יעמוד השנה על 4%, "ואפילו קצת פחות", והוסיף כי "כל הנתונים חיוביים, בייחוד כשלוקחים בחשבון את המצב במשק העולמי".

"לא בטוח שהמצב אצלנו ימשיך להיות כ"כ טוב"

בשבוע שעבר העלה בנק ישראל את תחזית הצמיחה במשק ל-4.1% בשנת 2010 בשל נתוני התמ"ג המפתיעים ברבעון השני, כאשר במקביל הוא הוריד את התחזית ל-2011 לרמה של 3.8% מ-4%, בשל הירידה בתחזיות הצמיחה בעולם המערבי ובייחוד בארה"ב.

 

"זה הבדל קטן", אמר פישר בהתייחסו להורדת התחזית. "יש הרבה אי ודאות בנוגע למשק העולמי וכל אחד צריך לקחת את זה בחשבון", הוסיף. "לא עברנו לגמרי את המשבר; הסביבה אינה דומה למה שהיה לפני 3-4 שנים. יש צמיחה מאוד מאוד מתונה בארה"ב והציפיות לצמיחה מאוד נמוכות. הצמיחה באירופה צפויה להיות איטית, ולכן איננו יכולים להגיד שהמצב אצלנו ימשיך בוודאות להיות כל כך טוב כמו היום".

שיחת היום בכנס של קרן המטבע צפויה להיות מצב הכלכלה העולמית והשאלה המרחפת סביבה: האם המשק העולמי בדרך למיתון נוסף (תרחיש W). פישר ציין בהקשר זה, כי "התרחיש הסביר הוא שלא יהיה 'W' אבל אי אפשר לפסול זאת. האם ה'פד' יצטרך להשתמש בהרחבה מוניטארית נוספת? לא ידוע, אך ההסתברות לכך עלתה".

הנגיד רמז כי אם מחירי הדירות ימשיכו לעלות הוא ימשיך בתוואי העלאות הריבית, כפי שעשה בחודשים האחרונים.

"היום כמעט כל המדינות מתערבות בשוק המט"ח"

הנגיד סיפק גם הסבר להתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח ואמר כי מדיניות ההתערבות מקובלת היום בעולם ותדובר רבות בכנס של קרן המטבע. "התחלנו להתערב בשוק המט"ח ב-2008 והיום כמעט כל המדינות מתערבות", אמר פישר. "שווייץ התערבה ובגדול; יפן התערבה, מדינות רבות באסיה התערבות וזה מגיע גם לאמריקה הלטינית. כל זה קורה בגלל מאזן הסחר בין סין לארה"ב. הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב צריך להיות יותר קטן. מישהו צריך להקטין את הגירעון המסחרי מול ארה"ב. המועמדת המובילה היא סין אבל הסינים לא זזים. לכן הנטל עובר למדינות אחרות".

בשלב השאלות והתשובות נשאל פישר על יחסיו עם שר האוצר יובל שטייניץ, על רקע הפרסומים על מחלוקת שנתגלעה בין שניהם. "אני יודע שצריך למכור עיתונים, אבל אנחנו שני רופאים עם פציינט אחד ואנחנו מצליחים לשתף פעולה, ונמשיך לעשות את זה. נפגשנו היום, היתה פגישה מאד חיובית. היחסים ביניו טובים, ימשיכו להיות טובים ואני מניח שמפעם לפעם מישהו אומר משהו שגורם לכותרות ולרעש עודף, וזה לא ימשיך. אנחנו שנינו מבינים שלטובת המשק הישראלי ומדינת ישראל צריכים לשתף פעולה, וככה נעשה".