בלי ספק ההתייקרות הצפויה במשק תשפיע על כל משקי הבית בארץ, אבל דוח חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם אתמול (רביעי), ועוסק בפערים בין העשירונים, מראה כמה ההתייקרות תשפיע על כל בית ובית. על מה אנחנו מוציאים הכי הרבה כסף ואיפה עליות המחירים ישפיעו הכי הרבה?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש הממשלה אומר שמצבנו מעולם לא היה טוב יותר, והנתונים אכן מצביעים על שיפור במדד אי השוויון, אבל לא בטוח שכולם מרגישים את זה. בשלושת העשירונים התחתונים, ההוצאה הכספית של משקי הבית גבוהה באלפי שקלים מההכנסה שלהם.

ההכנסה החודשים הממוצעת למשק בית עומדת כיום על קצת יותר מ-20 אלף שקלים ברוטו - כשההוצאות עומדות בממוצע על 16,267 שקלים. אבל בעשירון התחתון מכניסים רק 4,820 שקלים נטו בחודש - ומוציאים יותר מ-8,000 אלפים שקלים, כמעט פי שניים יותר.

דוח חריגות השכר של האוצר נחשף (צילום: חדשות)
פערים גדולים בין העשירונים|צילום: חדשות

על מה אנחנו מבזבזים את כסף?

סעיף הדיור לוקח את החלק המשמעותי ביותר בהוצאות משקי הבית בישראל. הממוצעת הוא המשמעותי ביותר ועומד על כמעט רבע מההוצאה החודשית. על תחבורה ותקשורת אנחנו מוצאים כחמישית מהכסף שלנו. אחר כך התקציב הולך למזון, פירות וירקות. על חינוך, תרבות ובידור משק בית בישראל מוציא קצת יותר מ-10%. כ-3% בלבד הולכים על הלבשה והנעלה.

כמעט לכל משקי הבית בישראל יש מכונת כביסה, ל-92% יש מזגן בבתים ולחמישית יש קונסולת משחקים. נתון נוסף שעולה מדוח הלמ"ס הוא שכמעט 8% ממשקי הבית קנו אופניים חשמליים.

בארץ, כידוע, אין תחבורה ציבורית יעילה, רובנו נזקקים למכונית כדי להתנייד. בנושא זה נמצא אחד הפערים היותר משמעותיים ואולי הבולט ביותר: בעשירון התחתון רק ל-41% יש מכונית בבעלותם, לעומת 94.5% בעשירון העליון.

הפער מורגש גם באינטרנט. רק לכ-41% אחוזים מהעשירון התחתון יש מינוי לאינטרנט לעומת כמעט 92% בעשירון העליון. בשבוע שבו אנחנו רואים התייקרויות כמעט בכל תחומי החיים ובמוצרים הבסיסים ביותר, הפערים האלה עלולים רק להעמיק.