מהומות בסיום הדיון של נגב קרמיקה בב"ש: בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קבע כי במשך עשרת הימים הקרובים לא יחול שינוי במצב מפעל "נגב קרמיקה", והעובדים וההנהלה ישובו למשא ומתן. מהנהלת המפעל נמסר כי ״בשלב זה הזרקורים מופנים לממשלה, ממנה נדרש סיוע כספי מיידי ועידוד העדפת תוצרת מקומית שהינם קריטיים כדי להגיע לפתרון מוסכם בין הצדדדים להמשך הפעלתו של המפעל״.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עם סיום הדיון יצאו הנציגים מחוץ לאולם - ונציגי העובדים התנפלו על נציגי ההנהלה וקראו להם "גנבים". נציגי ההנהלה חולצו מהמקום על ידי אנשי האבטחה. במהלך הדיון יותר מ-100 עובדי "נגב קרמיקה" הפגינו מול בית הדין. עובדי המפעל התייצבו בסמוך לבית המשפט כשהם אוחזים בשלטים עליהם נכתב "נאבקים על הבית", "מפעל חולה מחפש רופאים" ו"לא מהמרים על העובדים". לעובדים ולהנהלה ניתנה ארכה עד היום להגיע להסכמות, לאחר שלפני שבוע הוקפאו זמנית הפיטורים במפעל, וכעת כאמור הם צפויים לבקש הארכה של שבוע נוסף.

הדיונים בין הצדדים מתמקדים באופן הפיטורים: העובדים מעוניינים בתכנית של פרישה מוקדמת מרצון, ואילו בהנהלה מעוניינים לבחור בעצמם מיהם העובדים שיפוטרו. בנוסף, העובדים מעוניינים בפיצויי פיטורים מוגדלים למי שיועזבו, בשיעור של 140%, ואילו ההנהלה מבקשת גמישות ניהולית רבה יותר על העובדים שיישארו במפעל.

"נאבקים על הבית|צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

בדיון הקודם בבית המשפט טענה נציגת המפעל כי מכתבי הפיטורים הוגשו "בלב כבד" מתוך כוונה להבריא את החברה שנמצאת לדבריה במצב קשה. הנציגה פסלה את הטענה לפיה תכנית הבראה תוביל לייעול והוסיפה כי פיטורי העובדים אינו צעד טקטי אלא כורח המציאות. "תכנית ההבראה שהוצגה מובילה להפסד של מיליון שקלים. החלטנו לתת ניסיון אבל הגענו למסקנה שצריך לוותר על המסלול הזה כי קיבלנו כתף קרה מנציגי העובדים", נימקה. "המפעל הוא חלק מחברה שלמה שמועסקים בה 700 עובדים, וכדי להציל את כולם אין ברירה אלא לסגור את המפעל שאין לו תקומה".

מפעל נגב קרמיקה, ארכיון (צילום: פלאש 90)
ארכיון|צילום: פלאש 90

העובדים מנגד טענו כי הפיטורים מהווים צעד בריוני ודרשו לחזור למשא ומתן עמם. לפני כשבועיים קיבלו 138 עובדי המפעל מכתבי שימוע לקראת פיטורים, בהם נכתב כי "למפעל אין זכות קיום" ועל כן "הנהלת החברה קיבלה החלטה קשה לסגור את המפעל". העובדים שמעו על הפיטורים בשעה שהגיעו לעבודה בבוקר, שם הופתעו לראות שהשער חסום על ידי מאבטחים. יעקב צרפתי, יו"ר ועד העובדים, אמר אז כי ההודעה התקבלה ב"הפתעה גמורה" ולדבריו, "ההנהלה החליטה שאנחנו לא רלוונטיים עבורם והם נתנו לכולם מכתבים בלי להודיע מראש כדי ללחוץ אותנו לקיר בבוקר לפני שבת".