מפעל נגב קרמיקה, ארכיון (צילום: פלאש 90)
הפגנת עובדי נגב קרמיקה (ארכיון)|צילום: פלאש 90

בית הדין לעבודה הכריע היום (שלישי), אחרי שבועות של מאבק כי מפעל "נגב קרמיקה" בירוחם ייסגר וקרוב ל-140 העובדים שבמקום יפוטרו. העובדים הודיעו שהם מתכוונים לערער על הפסיקה. בשנים האחרונות נקלע המפעל לקשיים כלכליים שחייבו צעדי ייעול משמעותיים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המשבר במפעל הוותיק החל באמצע חודש אוקטובר כשעשרות העובדים הגיעו למפעל וגילו שערים נעולים. העובדים קיבלו מכתבי שימוע בהם נכתב כי למפעל "אין זכות קיום" ועל כן "הנהלת החברה קיבלה החלטה קשה לסגור את המפעל".
בשבועות שלאחר מכן התחולל מאבק של העובדים נגד ההחלטה לסגור את המפעל, במהלכה התערבו גם שר הכלכלה ובית הדין לעבודה שביקש להקפיא את הפיטורים על מנת שינהלו משא ומתן.

נציגת החברה הסבירה את הסיבות לסגירת המפעל. "תכנית ההבראה שהוצגה מובילה להפסד של מיליון שקלים", אמרה. "החלטנו לתת ניסיון אבל הגענו למסקנה שצריך לוותר על המסלול הזה כי קיבלנו כתף קרה מנציגי העובדים. המפעל הוא חלק מחברה שלמה שמועסקים בה 700 עובדים, וכדי להציל את כולם אין ברירה אלא לסגור את המפעל שאין לו תקומה".

יו"ר ועד העובדים של המפעל יעקב צרפתי, הגיב להחלטה הקשה של בית הדין. "אני מאוכזב מאוד מההחלטה השופט לא לקח בחשבון את המשבר התעסוקתי בירוחם לאן ילכו עכשיו העובדים?", שאל. "אני מקווה שהממשלה תתערב דחוף כדי לסייע לעובדים".

גם יו"ר הסתדרות עובדי הבניין, יצחק מויל התייחס להחלטת בית הדין. "קיבלנו את ההחלטה של בין הדין אנחנו מאוכזבים מאוד אני בטוח שבית המשפט שקל את הדברים. במקביל אנחנו פונים למחוזי ובודקים אפשרות לביטול העסקה של ההנהלה ורכישת המפעל על ידם. העובדים שילמו בהפחתת זכויות ועכשיו עולמם חרב אין שום סיכוי שימצאו מקום אחר לאור העובדה ש ירוחם אין הרבה מקומות עבודה זה גזר דין מוות".

"צר לי על ההחלטה לסגור את מפעל נגב קרמיקה", אמר ח"כ מאיר כהן (יש עתיד). "אני מקווה שבית הדין הארצי ימנע את רוע הגזירה. הציניות מנצחת את הציונות. פועלים מסורים 'נדרסים' על ידי מחפשי רווחים קלים. ראוי שהמדינה תמנע את הקלות בה יזמים יכולים להגיע לפריפריה ולעשות עוקץ על גבן של המשפחות. זו מכה קשה לירוחם ולדימונה".

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הגיב גם הוא על ההחלטה לסגור את המפעל וכינה את התנהלות חברי הנהלת המפעל. "אני מכבד את פסיקתו של בית המשפט, אולם קביעתו מעניקה הכשר להתנהלות הנבזית ותאוות הבצע של הנהלת המפעל שעלולה להמיט אסון על האזור כולו", טען. הממשלה אינה יכולה לעמוד מנגד וחייבת להיחלץ לעניין מיד כדי שמאות עובדים בפריפריה לא יאבדו את מקור פרנסתם".

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "לאחר שההסתדרות תפעל למצות את כל זכויות העובדים, אל מול בעלי המפעל שפעלו באופן ציני כלפי עובדי המפעל, יפעל משרד הכלכלה לסייע באיתור משקיע חדש ולסייע בידו ככל שיידרש ויחד עם משרד העבודה, למציאת פתרונות תעסוקה לעובדים. בחודשים האחרונים פועל המשרד לקידום הגעת מפעלים חדשים לאזור ואנו פועלים להשמתה כבר בשבועות הקרובים".