כך מנצלים את המשתמשים ב
אילוסטרציה|צילום: חדשות 2

האם נשים באמת מופלות לרעה ביחס לגברים בשוק העבודה? דוח חדש של משרד האוצר מנסה להסביר מהם הגורמים לפערי השכר הגדולים בין המינים, והאם ניתן להצביע על אפליה ברורה של הנשים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בישראל קיים פער של 34% בשכרם של גברים מול זה של נשים, פער גדול מאד בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. בשנת 2013 הרוויחו גברים כ-12 אלף שקלים בממוצע, לעומת הנשים שהרוויחו כ-8,000 שקלים בלבד בממוצע.

הסיבות העיקריות לפערים, על פי הסקירה הכלכלית השבועית במשרד האוצר, הן היקף התעסוקה, כלומר מספר שעות העבודה בפועל, וההשתייכות הענפית. שני גורמים אלה מסבירים כמעט 30% מהפער. נתון זה מותיר כ-5% מהפער שאינם מוסברים, וייתכן כי נובעים מאפליה. גם כשבוחנים את השכר השעתי, גברים מרוויחים 15-20% יותר מנשים.

פירוק הפער המגדרי בשכר החודשי
פירוק הפער המגדרי בשכר החודשי|צילום:

במשרד האוצר ציינו בנוסף כי גורם היקף ההעסקה אינו נתון תמיד לבחירת הנשים, כלומר ישנם נשים רבות שהיו רוצות לעבוד יותר מאשר משרה חלקית. שיעור הנשים שהיו רוצות לעבוד יותר גם הוא גדול יותר ביחס לשאר מדינות המערב.

שכר חודשי ממוצע לפי מגדר, 2013
שכר חודשי ממוצע לפי מגדר, 2013|צילום:

לאחר בחינת כל המשתנים, נותר פער בלתי מוסבר, שלטענת משרד האוצר עשוי לנבוע מאפליה, שיכולה להתבטא במספר דרכים: מתן שכר נמוך יותר לאישה עקב היותה אישה, קידום איטי יותר לנשים, או פערים בפריון העבודה הנובעים מהפסקות ארוכות מהשתתפות בשוק העבודה עקב לידת ילדים.