ועדת שטרום להגברת התחרותיות בתחום הבנקים, שמונתה בידי שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג, מציגה היום (שני) את דוח הביניים שגיבשה ובו המלצותיה לגבי השינויים הנדרשים בענף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הבנקים גובים מהציבור 15 מיליארד שקלים עמלות בשנה", אמר כחלון במהלך מסיבת העיתונאים בה הוצגו מסקנות הוועדה. "שלושת הבנקים הגדולים בישראל אוחזים בנתח שוק של 73%. זו תחרות? זה בכלל אמיתי? אתם מכירים מדינה נורמלית בעולם עם כלכלה חופשית אמיתית שיכולה לאפשר דבר כזה? טיפול ביוקר המחיה מתחיל בבנקים".
כחלון הוסיף כי "מעת לעת חושבים שאנחנו לא דואגים חלילה ליציבות הבנקים. אבל האיתנות של העסקים הקטנים ושל משקי הבית גם כן חשובים לנו. כמו שדואגים לבנקים צריך לדאוג גם לאזרחים ולעסקים קטנים. 20 שנה מדברים על הכשל הזה ואנחנו כעת נפתור אותו".
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג אמרה כי "בנק ישראל רואה חשיבות רבה להגברת התחרות ומקדם צעדים רבים לכיוון זה". עם זאת, אמרה פלוג כי "יש לפעול באחריות ולא לשכוח את לקחי המשבר הפיננסי שהעולם חווה לא מזמן ולהימנע מלזרוע את זרעי המשבר הבא שהם תוצאה של מהלכים לא אחראים ופיקוח לא מספק".
יו"ר הוועדה, דרור שטרום, הוסיף על הדברים האלה כי "מדובר בצעדים שלא נראו כמותם בישראל. עד היום הייתה קונספציה שבשביל תחרות הצרכן צריך לעבור בנק. זה שגוי. התחרות היא שהצרכן יישב בבית עם חשבון העו"ש שלו אבל יוכל לצרוך את השירותים ממוסדות פיננסים אחרים".
ההמלצה - הבנקים ימכרו את חברות האשראי
המלצתה העיקרית של הוועדה נוגעת לחברות האשראי שבבעלות הבנקים פועלים ולאומי. הוועדה קוראת לחייב את שני הבנקים למכור את חברות האשראי ישראכרט ולאומי קארד - באופן מיידי. לאחר מכירת חברות האשראי, כך על פי התכנית, כעבור ארבע שנים, ייבחן האם גם הבנקים דיסקונט והבינלאומי ייאלצו להיפרד מחברת האשראי "כ.א.ל" שברשותם. יחד עם זאת, ישנם עניינים שהוועדה תידרש להחליט בעניינם, כמו סוגיית הפיקוח על המהלך, וכן האפשרות שהבנקים יוכלו להמשיך למכור מוצרים פיננסים נלווים.
הדוח הוא חלק מרפורמה גדולה יותר בשוק האשראי. הגברת התחרות בענף הבנקאות היתה אחד הנושאים שעליהם דיבר השר כחלון במערכת הבחירות, והוא הציג אותה כאחד הנושאים שבהם תתמקד כהונתו.