אסדת הגז תמר. ארכיון (צילום: אלבטרוס, חדשות)
מאגר תמר, ארכיון|צילום: אלבטרוס, חדשות

לאחר אישור מתווה הגז, העסקה הראשונה יוצאת לדרך: שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע היום (רביעי) כי משרדו העניק אישור יצוא ראשון של גז טבעי מישראל למצרים. המהלך התאפשר לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו אישר, מתוקף תפקידו כשר הכלכלה, את המתווה השני במחלוקת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לאחר שנים של ויכוחים ועיכובים, אנחנו מתחילים לנוע קדימה, ולמצב את ישראל כמעצמת גז טבעי אזורית", אמר שטייניץ. "אישור הייצוא למצרים, בהתאם להחלטת הממשלה, הוא סנונית ראשונה של שיתוף פעולה אנרגטי שיתפתח בשנים הקרובות עם מדינות האזור, כגון מצרים, ירדן, יוון וטורקיה ועם מדינות אירופה בכלל".

אישור הייצוא נחתם לאחר שהממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים פנה לאחרונה להתייעצות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר האנרגיה שטייניץ, במטרה לאשר את ייצוא הגז הטבעי ממאגר תמר לחברת דולפינוס במצרים - דבר אשר צפוי לחזק מהותית  את הקשר הכלכלי בין המדינות.

ממשרד האנרגיה נמסר כי האישור יאפשר לישראל לייצא גז טבעי למצרים בכמות כוללת של 5 BCM במהלך שבע השנים הקרובות, גז טבעי המיועד לשימוש משק הגז המקומי במצרים. "בהתאם לאישור שניתן, ייצוא הגז ייעשה ככל עוד שאין צריכה לכמות המופקת מחזקת תמר". האישור התקבל למרות הקרב המשפטי בין ישראל למצרים, לאחר שנפסק פיצוי של 1.76 מיליארד שקלים לחברת החשמל בעקבת פיצוץ צינור הגז ממצרים.

ביבי, שטייניץ
אישרו את המהלך. שטייניץ ונתניהו|צילום:

המצרים: "רוצים בהקדם גז מישראל"

בתחילת החודש אמר אחד ממייסדי קונצרן הגז המצרי "דולפינוס" לפרשן חדשות 2 אהוד יערי כי החברה מבקשת לרכוש "בכל ההקדם" גז מישראל. חאלד אבו באכר הוסיף בריאיון כי מדובר ב"רגע היסטורי" של הזדמנות לשלב את שדות הגז של ישראל, קפריסין ומצרים במזרח הים התיכון כדי לסייע ליציבות ולפתח את השלום ואת הקשרים הכלכליים. לדבריו, "דולפינוס" מבקשת לרכוש בתחילה 1.5 מיליארד מ"ק (מטר מעוקב) גז ממאגר תמר ובהמשך עוד 4 מיליארד מ"ק בשנה ממאגר לוויתן. הקונצרן המצרי יקנה את הגז במסוף אשקלון, כדי להזרימו בצינור של חברת EMG למצרים. צינור זה שימש בעבר להזרמת גז מצרי לישראל.

אבו באכר הדגיש כי תכנית זו תואמת את הרפורמות במשק הגז שתפעיל מצרים בשנה הבאה, במטרה להפוך למרכז שיווק גז לאירופה. הבכיר העיר כי יש גם אפשרות של הנחת צינור חלופי שתדרוש זמן והשקעות. כשנשאל לגבי המכשולים בדרך למימוש העסקה, אמר אבו באכר כי הוא מאד אופטימי וכי "אין מכשולים אלא אתגרים שיש להתמודד איתם".

לפני כשבועיים דווח כי הסכסוך המתוקשר בין טורקיה לרוסיה יוביל לחימום היחסים בין אנקרה וירושלים: גורמים מדיניים החלו להאיץ בראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם את הפשרה עם טורקיה - באמצעות הצעה להנחת צינור שיוביל אליה גז ישראלי.

אותם גורמים קראו לראש הממשלה לנצל את הצורך של טורקיה בגז הרוסי, ולדון עם אנקרה על האפשרות של הנחת צינור שיוביל את הגז הישראלי לטורקיה ומשם אף לאירופה. גורמים במשרד החוץ, במערכת הביטחון ובמערך האנרגיה הסבירו שמדובר בשעת כושר, משום שהטורקים תלויים בגז הרוסי וזו ההזדמנות של ישראל לקדם את המהלך ולאפשר את סלילת הצינור. עד כה כל המאמצים לקדם את המגעים האנרגטיים עם טורקיה, בהובלתו של מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד, כשלו. בשבוע שעבר דווח כי המדינות הסכימו על פיצוי בפרשת המרמרה, אך טרם התקבל אישור סופי מאנקרה.