ההצגה הכי טובה בעיר תתקיים היום (שלישי) בכנסת - ראש הממשלה בנימין נתניהו מגיע לוועדת הכלכלה. זה יהיה רגע השיא של התומכים וגם של המתנגדים למתווה הגז, והפעם הראשונה למעשה שבה יידרש נתניהו להסביר בפירוט מדוע לדעתו ההסכם עם חברות הגז מועיל למשק. חזרנו לדברים שנתניהו אמר בחודשים האחרונים על המתווה: מה נכון, מה לא נכון, ומה בערך?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני נחוש לקדם פתרון ריאלי שיביא גז למשק הישראלי. לא אכנע להצעות הפופוליסטיות שישאירו את הגז במעמקי האדמה".
לא מדויק - נתניהו מתכוון להוצאת הגז ממאגר לוויתן שעדיין לא פותח, כי הרי גז כבר כן זורם משנת 2013 ממאגר תמר הקטן יותר. נתניהו צודק בכך שהסכם עם חברות הגז הוא הסיכוי הריאלי הסביר ביותר היום לפיתוח המאגר. איפה הוא טועה? גם אם המתווה יאושר כמו שהוא, לא בטוח שלוויתן יפותח בגלל כדאיות כלכלית, שמוטלת בספק.
כמה כסף יעבור מ"דלק" של יצחק תשובה ו"נובל" האמריקנית למדינה? זו גרסת נתניהו:
"המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול, הוא יכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות ולעוד דברים רבים אחרים, לטובת כל אזרחי ישראל".
לא נכון. מיליארדים כן, מאות - לא בטוח. בהתחלה סיפרו לנו שמגז בשווי טריליון שקלים, המדינה תקבל בחזרה באמצעות מיסים ותמלוגים 600 מיליארד שקלים, 60%. אבל המספר הזה מתכווץ בכל פעם: אנשיו של נתניהו עידכנו ל-430 מיליארד, חוות דעת סודית של האוצר הבטיחה רק 220, ובשבוע שעבר הנגידה קרנית פלוג דיברה על 280 מיליארד שקלים, וגם זה בהערכה אופטימית. אז כסף נקבל, והרבה, אבל ממש פחות ממה שהבטיחו לנו.
ומה גבי הקשר בין הגז לביטחון שלנו? זה מה שהיה לנתניהו לומר על זה:
"המתווה הזה ייתן ביטחון אנרגטי למדינת ישראל, וביטחון בכלל".
זו בדיוק תהיה הנקודה שעליה יישאל ראש הממשלה הכי הרבה שאלות היום בוועדת הכלכלה. נתניהו הרי טוען שהמתווה ישמור על הקשרים האסטרטגיים עם ירדן ומצרים. אלא שבכירים מצריים מתבטאים נגד הגז מישראל, ובשורה התחתונה - המצרים לא בכיס שלנו. כעת מנסים לבנות על הטורקים, ממש מזרח תיכון חדש.
המוטיבציה של נתניהו להעביר את המתווה מתקרב רק לזו שהייתה לו נגד הסכם הגרעין עם אירן, גם אלפי מפגינים ורגולטורים בכירים שהתנגדו למתווה לא הזיזו אותו מתמיכתו הבלתי מסויגת בהסכם עם חברות הגז. והוא ישיג את מטרתו. היום יהיה הליך דמוקרטי כמו שצריך, אבל בסופו של דבר, מתווה הגז כן ייצא לדרך.