מליאת הכנסת אישרה הלילה (שני), בקריאה שנייה ושלישית את המפה החדשה לפיה יזכו יישובים בפריפריה להטבות מס. 57 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים. מפת היישובים הזכאים החדשה פוגעת בחלק מהישובים שזכו בעבר להטבות, אך היא מייטיבה עם ישובים חדשים, חלקם בשטחי יהודה ושומרון. המתווה החדש מגדיל את מספר הישובים הזכאים ומצמצם את התקציב המיועד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו לא עושים את הדבר המושלם ביותר, אנחנו עושים את הדבר הנכון ביותר, שמכבד את הכנסת ולא מעביר את ההחלטה לידי בית המשפט" אמר בתום ההצבעה יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, שקידם את המתווה על אף ההתנגדויות הרבות. "זו הוכחה שהכנסת יכולה לקבל החלטה".
לאחר חודשים של דיונים, מריבות, ומאבקים פוליטייים, חברי ועדת הכספים בכנסת אישרו בשבוע שעבר את המפה החדשה. על פי החלטת חברי הכנסת רשימת היישובים הנהנים מההטבה הורחבה מ-187 ל-403 יישובים. במסגרת המהלך הוחלט כי הטבות המס יינתנו ליישובים על פי מספר קריטריונים ברורים, כשהישובים החדשים ברשימה ייהנו מהחזר רטרואקטיבי כבר מתחילת 2015. כל קריטריונים המעניקים ניקוד ליישובים, בהם ריחוק גיאוגרפי ממרכז הארץ, סמיכות לקו הגבול וכן דירוגו של היישוב ברמה סוציו אקונומית 8 ומטה.
בהתאם לניקוד שמחושב על בסיס הקריטריונים, ישנם שלושה מסלולים להטבות המס. יישוב שדורג ב-25-49 נקודות יזכה בהטבת מס של 7% עד תקרת הכנסה 132 אלף ש', יישוב שדורג 50-59 נקודות ייהנה מהטבת מס בגובה של 10% עד תקרת הכנסה 162 אלף ש', ויישוב שדורג ב-60 נקודות ומעלה יקבל 12% הטבת מס עד תקרת הכנסה בגובה של 192 אלף שקלים.
בנוסף, במסגרת ההחלטה אושרו בונוסים ליישובים בגליל ובנגב, בהם 1-6% בהטבות המס בהתאם לתקרות הכנסה שונות, תוך התבססות על הרמה הסוציו-אקונומית של היישוב וקרבתו לקווי עימות.
השינוי עליו הסכימו חברי הכנסת יורגש בכיסו של האזרח הישראלי ביישובים המדוברים. כך למשל, הטבת מס בגובה של 7% מתורגמת לזיכוי, כלומר למס שלא ישולם, בשווי 9,240 שקלים בשנה. הטבה בגובה 12% תוביל לזיכוי בשווי 23,040 שקלים בשנה. למעשה המשמעות העיקרית הנגזרת מכך היא תוספת להכנסתם של התושבים ביותר יישובים ברחבי הארץ.
הפחתה בגובה ההטבה לגליל המערבי
חשוב לציין כי למרות הרחבת מעגל היישובים באופן משמעותי, בהם ערים רבות בצפון, בדרום, וברמת הגולן, התקציב הנדרש לכך גדל מ-800 מיליון למיליארד ו-200 שקלים בלבד. כמו כן הוחלט כי היישובים שיצאו מהרשימה ימשיכו ליהנות מההטבה במשך השנתיים הקרובות, ויישובים אחרים שבהם הורד שיעור ההטבה ל-7% ימשיכו ליהנות בשנתיים הקרובות משיעור הפחתה של -9%.
מתוקף כך, יישובי הגליל המערבי שמחו על כוונת הח"כים להפחית את גובה ההטבה ביישוביהם צפויים לספוג הורדה בשיעור נמוך מכפי שצפו. כך למעשה מעלות-תרשיחא ונהריה שנהנו עד כה מהטבה בגובה של 11% ירדו ל-10%, במקום 9% כפי שחששו. עכו תקבל בשנתיים הקרובות הטבה בגובה 9% במקום 7% כפי שנקבע בתחילה.