חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P אישררה אמש (שישי) את דירוג האשראי של מדינת ישראל והותירה אותו על כנו – ברמה של AA- עם תחזית יציבה לכלכלה הישראלית. נציגי החברה הדגישו בדוח את חוזקות הליבה של ישראל, ואך הבהירו כי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו: נטל החוב הגבוה יחסית וכן סיכונים גיאו-פוליטיים וביטחוניים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נציגי החברה ציינו כי למרות האתגרים הפיסקליים שנוצרו לאור סבב הבחירות השני בישראל, ביניהם העברת תקציב המדינה לשנת 2020 רק לאחר ינואר, הם צופים כי מחויבות למשמעת הפיסקלית תהיה בראש סדר העדיפויות של קובעי המדיניות. בנוסף, יעילות המערכת המוסדית והשלטונית בישראל תאזן את השלכות הבחירות הנוספות ותתרום להמשך מדיניות מאקרו כלכלית אחראית.
בחברת S&P מעריכים שכלכלת ישראל תצמח בשיעור ממוצע של מעט מעל 3% עד 2022, שיעור גבוה ביחס למדינות ה-OECD. החברה צופה כי הצמיחה תיתמך בעיקרה על ידי צריכה פרטית על רקע שוק עבודה חזק, המשך פעילות השקעות של חברות וכן ייצוא שירותים חזק. בדוח מצוין כי המשק לא התמודד עם מיתון ב-15 השנים האחרונות והתמ"ג במונחי דולר אמריקאי עלה ב-60% מאז 2010. יתר על כן, החשבון השוטף נמצא בעודף ושיעור האבטלה עומד על שפל היסטורי של 3.6%.
נציגי החברה מציינים את העלייה בגרעון הממשלה ביוני 2019 לרמה של 3.9%, לעומת יעד שנתי של 2.9% ומסבירים כי הסיבה העיקרית הינה ירידה בהכנסות ממיסים. על כן, חברת הדירוג צופה גרעון של 3.6% בשנת 2019 ועלייה קלה ביחס חוב תוצר פעם שנייה ברציפות, לרמה של 61.6% - לעומת 61% בשנת 2018.
למרות זאת, מציינת החברה לחיוב את הירידה ביחס חוב תוצר בשנים האחרונות, את ההסכמה הרחבה בדבר חשיבות המשך הורדת נטל החוב המעוגנת בכללים הפיסקליים כגון כלל ההוצאה והנומרטור. החברה מעריכה כי אחד היעדים המרכזיים בו תעסוק הממשלה החדשה הינו משמעת פיסקלית הכוללת צעדים בצד ההכנסות כמו צמצום הטבות מס או העלאת מיסים מסוימים, וצמצום בצד ההוצאות גם כן.
שר האוצר משה כחלון מסר בתגובה: "אמון חברות הדירוג הבינלאומיות מהווה אישור למצבה החזק של כלכלת מדינת ישראל. אשרור הדירוג יאפשר למדינת ישראל לחסוך באופן משמעותי בהוצאות מימון, וכך יישאר יותר כסף בקופה הציבורית לטובת הציבור".