לא מעט אנשים ניסו לבדוק הבוקר (ראשון) אם וכמה כסף הם הפסידו בעקבות ההתרסקות של טבע. "תכנית חיסכון" בדקה עד כמה גופי הפנסיה מושקעים בענקית התרופות - ואיך הדבר משפיע על הפנסיות של כולנו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במקום הראשון מבין גופי הפנסיה שהשקיעו בטבע נמצאת מנורה מבטחים, שההשקעה שלה בחברה עומדת על 577 מיליון שקלים. אחריה "מגדל" עם חשיפה של 412 מיליון שקלים, במקום השלישי ניצבת כלל ביטוח שהשקיעה 382 מיליון שקלים, לאחר מכן הראל עם 352 מיליון שקלים ובתחתית הרשימה נמצאת הפניקס עם 307 מיליון שקלים. כ-0.2% מהתיק הפנסיוני נמחק בימים האחרונים.

חברת טבע ירדה ב-35% בוול סטריט בימים חמישי ושישי, לאחר שהפסידה 6 מיליארד דולרים ברבעון: החברה למעשה איבדה 195 מיליארד שקלים בשנתיים.

שיאני השכר בטבע
צילום:

כמה אזרחי ישראל הפסידו בפועל? ניקח לדוגמה גבר בן 65, שעומד על סף פרישה והרוויח שכר ממוצע. הפנסיה שלו עומדת על מיליון וחצי שקל, מה שאומר שבשלושת הימים האחרונים נמחקו כ-15 אלף שקלים – כלומר 80 שקלים לחודש.

צריך לומר: טבע היא כבר לא מניית העם אבל אם החברה תמשיך להתרסק, ההשלכות על כלל המשק יהיו רחבות בהרבה. היום ירדה מניית החברה גם בבורסה בתל אביב: הקריסה של טבע בבורסה מסתמנת כמגמה שתמשיך גם בימים הבאים, שכן על טבע רובצים חובות עצומים והמשקיעים חוששים ומושכים את כספם. בנוסף, עתידה של טבע אינו ברור נוכח השינויים בתחרות ובמכירה של תרופות גנריות בארה"ב, שבעבר היו בלעדיות של טבע.

הסחרור הנוכחי החל ביום חמישי, אז פרסמה החברה דוחות כספיים חלשים שעוררו הלם בשוק וגרמו לקריסת המניה במחזורי מסחר עצומים. טבע דיווחה על הפסדים של 6 מיליארד דולר והמניה צנחה ב-24% תוך שהיא מוחקת כ-8 מיליארד דולר משוויה. כמו כן היא הודיעה על שורת צעדי הבראה בחברה הכוללים פיטורים של 7,000 עובדים ממפעליה ברחבי העולם והפסקת העבודה ב-45 מדינות. בנוסף, עד סוף שנת 2018 תסגור החברה 15 מפעלים. בעקבות כך בנקי ההשקעות המובילים בארה"ב פרסמו סקירות שליליות אליהן הצטרפה חברת דירוג האשראי מודיס' שהורידה את דירוג האשראי של החברה.