צברתם כסף בחשבון בנק ושכחתם ממנו? היום (שני) השיק בנק ישראל מערכת חדשה שתסייע לכם לאתר כספים שהופקדו בבנקים. מדובר במערכת ללא עלות שמכילה מידע על חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה - כלומר חשבונות שאינם נמצאים בשימוש יומיומי - וגם חשבונות של אנשים שנפטרו. האתר החדש זכה לשם "הר הכסף 2" - ומהווה בכך המשך לאתר "הר הכסף" שבו ניתן לאתר מידע על קרנות שאינן בשימוש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על המערכת עמלו באגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל יחד עם אגף מערכות מידע במשרד האוצר ואגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, הסבירה את מטרת המערכת החדשה: "סכומי כסף של לקוחות רבים נמצאים בבנקים, ללא כל תנועה ולעיתים אף ללא ידיעת הלקוחות".
"אני מזמינה את הציבור הרחב להיכנס לאתר ולבחון האם יש לו חשבונות בנק או פיקדונות ללא תנועה", הוסיפה ד"ר בר. "האתר מנגיש מידע חשוב, בצורה ברורה וידידותית, ללא עלות, ויסייע לכם לאתר פיקדונות ולנהלם טוב יותר".
עוד נמסר כי המערכת תציג לגולש את הבנקים בהם יש לו או לקרוביו שנפטרו חשבון עובר ושב או פיקדון שלגביו הבנק לא הצליח ליצור קשר עם בעליו, עד חודשיים ממועד הפירעון. לגבי חשבון עובר ושב, מועד הפירעון הוא בתום עשרה חודשים מהיום שהתקבלה ההוראה האחרונה מבעל החשבון.
מדובר בייעול משמעותי בכל הקשור לחשבונות בנק של נפטרים: עד היום היורשים נדרשו לפנות לכל בנק ובנק בנפרד על מנת לברר אם הנפטר ניהל חשבון בסניפי הבנק. המערכת החדשה אמורה לחסוך את העלויות והבירוקרטיה שנלוו להליך הישן.
לפי נתוני בנק ישראל, "הר הכסף" גבוה וגדוש במיוחד: נכון להיום קיימים במערכת הבנקאית כ–480,000 חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה, בסכום מצטבר של כ-9 מיליארד שקלים. מספר חשבונות הבנק של נפטרים עומד על כ-64,000, בסך מצטבר של כ-1.3 מיליוני שקלים.
עם זאת, בבנק ישראל ציינו כי רוב הלקוחות לא צפויים להתעשר באופן חריג: ב-60% מהחשבונות קיימת יתרה של כאלף שקלים ובכ-40% מהם קיימת יתרה של כ-50 שקלים. "מטעמים של הגנה על פרטיות הלקוח והמידע, בתוצאות החיפוש תופיע באתר רשימה של בנקים בהם קיימים חשבונות או פיקדונות לא פעילים בלבד. כלומר, לא יופיעו פרטים נוספים לגבי החשבונות הללו, כגון סוג החשבון, מספר החשבון או היתרה הקיימת בו", הדגישו בבנק.