רוב הציבור כלל לא מבין מהו מתווה הגז ולא מכיר את פרטיו או מודע למשמעויות: זו המסקנה העיקרית שעולה מתוצאות סקר שערך מכון שילוב מילוורד בראון עבור חדשות 2 Online על רקע הסערה בשבועיים האחרונים סביב הסוגיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בסקר, בו השתתפו 500 נשאלים בגילאי 18 ומעלה, נשאלו המשתתפים האם הם תומכים או מתנגדים להסכם הגז כפי שהוצג לציבור על ידי הממשלה. קרוב לשליש מהם (28%) השיבו כי הם מתנגדים למתווה, 20% אמרו כי הם תומכים בו - והרוב, 52% מהמשתתפים בסקר, הודו שהם לא יודעים או לא מכירים את פרטי ההסכם.
כשהנסקרים נשאלו עד כמה הם מרגישים שהם מבינים את פרטי ההסכם ומשמעויותיו השיבו 44% מהם כי הם לא מבינים אותו. 27% ענו שהם לא יודעים מה הם פרטי המתווה. רק 29% הביעו ביטחון בכך שהם מבינים את פרטיו.
ומה עמדת המשיבים בסוגיה שהפכה בימים האחרונים לזירת קרב של ממש - מי הגורם שאמור לאשר את הסכם הגז? במקרה זה, הציבור סבור כי הרשות להכשיר את ההסכם הנוגע למעשה למשאב טבעי שאמור לשרת את כלל אזרחי המדינה אמורה להיות שלו עצמו.
35% מהמשיבים ענו כי הציבור צריך לאשר או לדחות את ההסכם במשאל עם, כרבע מהם לא יודעים מיהו הגורם שהכי טוב שיקבע מה יעלה בגורל מאגרי הגז שבים התיכון. 23% השיבו כי על הכנסת לקבוע - ואילו רק 17% שותפים לעמדה לפיה יש להעביר את הסמכות לאשר את המתווה לממשלה בלבד.
"נושא ההסכם המתגבש בין חברות הגז לבין המדינה הוא נושא מורכב המשלב אינטרסים שונים של המדינה הציבור וחברות הגז, כאשר חלק מהאינטרסים מקבילים וחלקם סותרים אחד את השני. מורכבות זו מחלקת את הציבור לשני חלקים - כאלו שחושבים שהם מבינים את ההסכם ואלו שאינם", אמר איתי אוליניק, משנה למנכ"ל שילוב mb.
"עם זאת, ככל שאנו יכולים להבין את התנגדותם להסכם של אלו שאינם מבינים אותו, הרי מה שאמור להדאיג מעט הוא שיעור המתנגדים הגבוה יותר של אלו שכן חושבים שהם מבינים את ההסכם - דבר המחזיר אותנו לשאלה איתה התחיל הדיון: האם ההסכם הוא טוב או רע לנו", הוסיף.