תפנית דרמטית בשיחות על מתווה הגז: שר האנרגיה יובל שטייניץ עדכן הבוקר (שלישי) כי השיחות של הצוות הממשלתי מול חברות האנרגיה "עלו על שרטון". שטיניץ הוסיף כי "משלחת בכירי נובל אנרג'י נמצאת בדרכה חזרה לארה"ב" - אך טרם ברור כיצד המשבר הזמני ישפיע על גיבוש מתווה הגז.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השר ציין כי חברות האנרגיה "הציגו תנאים שלא יכולנו לקבלם" בכל הקשור להבטחת היציבות בשוק הגז - ובעקבות כך הופסקו השיחות בין צוות המשרד לבין החברות הפרטיות. גורמים במשרד האנרגיה אישרו כי עיקר המחלוקת נע סביב סוגיית היציבות בשוק הגז: המדינה הבטיחה במתווה המקורי שלא להתערב במשך עשר שנים בשוק הגז, וכעת המדינה מבקשת לשנות זאת. בחברות הגז מתנגדים לכך.
בנושאים אחרים דווקא חלה התקדמות. חברות הגז, אמרו הגורמים, קיבלו את דרישת שטייניץ לשתי אבני דרך עיקריות, כלומר נקודות זמן שבהן המדינה תוכל לבדוק שהחברות עומדות בסיכומים. עוד צויין כי מחיר הגז עצמו טרם סוכם סופית והצדדים ניסו למצוא דרכים חדשות להגבלת המחיר.
שטייניץ ניסה להרגיע והבטיח כי הדיאלוג בין הצדדים יחודש בימים הקרובים. "פיתוח מאגרי הגז הוא בעל חשיבות כלכלית ואסטרטגית מכרעת למדינת ישראל", הוסיף.
כחלון: "המתווה לא יכול לעבור"
ועדת השימוע הציבורי המליצה לאחרונה לראש הממשלה לערוך שינויים משמעותיים במתווה עוד בטרם אישורו. השינוי המשמעותי ביותר שדרשו חברי הוועדה הוא במחיר: לדעתם, המחיר שנקבע במתווה גבוה מדי ומנגנון הפיקוח שהוטל "רך" מדי". על כן הם הציעו בשלב זה שני פתרונות אפשריים: או להוריד את מחיר הגז או להקשיח את מנגנון הפיקוח, כך שהמחיר לא יעלה באופן דרמטי בשנים הקרובות.
כמו כן הביעו חברי הוועדה דאגה מהתלות של ישראל בצינור גז יחיד - הצינור של מאגר תמר. כמענה לכך הם הציעו להטיל יותר סנקציות על החברות הפרטיות אם הן לא יפתחו את מאגר לווייתן. אפשרות נוספת שעלתה בשיחות לאחר השימוע היא לתת יותר תמריצים לחברות קטנות על מנת שירכשו ויפתחו את מאגרי תנין וכריש.
גם שר האוצר טען בסוף השבוע, בריאיון לחדשות 2, כי "המתווה הזה לא יכול לעבור, יהיה פה שינוי. כל מונופול צריך לפרק". כחלון הוסיף כי "לאזרחי ישראל מגיע יותר והם צריכים ליהנות מהמשאב הזה". באשר לשאלת הפיקוח על מחירי הגז אמר: "פיקוח זה משהו בעייתי, אבל אם אין תחרות - צריך פיקוח".
פלוג: המתווה נותן מענה סביר לצרכי המשק
אתמול הודיעה נגידת בנק ישראל, הד"ר קרנית פלוג, כי היא נוטה לאמץ את מתווה הגז במתכונתו הנוכחית, אך הדגישה כי לפני אישורו יש לעגן בו מנגנון למניעת העלאת מחירים לצרכן וכן סעיפי התחייבות לפיתוח מאגר "לווייתן".
את הדברים אמרה פלוג בהרצאה שנשאה בבית המשפט העליון, שבה הציגה את עמדתה בסוגיית הגז בתור מי שנושאת בתפקיד היועצת הכלכלית לממשלה. "בנסיבות שנוצרו המתווה החדש נותן מענה סביר לצרכי המשק, ובפרט לצורך לזרז את חיבורו של צינור גז נוסף", אמרה פלוג. "לפני אישורו הסופי של המתווה חשוב שייקבעו בו אבני דרך להתקדמות בפיתוח מאגר לוויתן וחיבורו למשק הגז הישראלי, ושיוחלט על הצעדים שיינקטו במידה וקצב הפיתוח לא יהיה בהתאם למוסכם".
עוד התייחסה פלוג לביקורת הרבה שהושמעה נגד הוויתורים שנעשו מול חברות הגז, ואמרה כי לדעתה יש להתרכז ביתרונות שהושגו. "כדרכו של משא ומתן, המתווה אינו משיג את התוצאה האידיאלית", אמרה. "עם זאת יש בו יתרונות רבים למשק, ומשום כך תומך בנק ישראל בעיקרי המתווה ובהתקדמות ליישומו".