תכנית חומש מקיפה לצמצום פערים כלכליים וחברתיים במזרח ירושלים תעלה היום (ראשון), יום ירושלים, לאישור הממשלה. כיום קיים פער ניכר בעוני בין האוכלוסייה הערבית לאוכלוסייה היהודית בירושלים כש-75% מהערבים חיו ב-2016 מתחת לקו העוני, לעומת 29% בקרב היהודים. התוכנית, שעשויה להגיע להיקף של כ-2 מיליארד שקל, נועדה לחזק את יכולת ההשתלבות של כ-332 אלף ערבים תושבי מזרח ירושלים בחברה ובכלכלה הישראלית. במסגרת התוכנית יוקצו תקציבים לשיפור התחבורה, החינוך, התעסוקה, הרווחה והבריאות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כ-445 מיליון שקלים יושקעו בחמש השנים הקרובות בתחום החינוך - קרוב למחצית מהסכום (206 מיליון שקל) יושקעו בחינוך בלתי פורמלי במזרח ירושלים, בעיקר יום לימודים ארוך או שיעורי העשרה בבתי הספר. קרוב ל-200 מיליון שקלים יוזרמו למוסדות חינוך שילמדו את תכנית הלימודים הישראלית.
תכנית הלימודים על פי הבגרות הישראלית היא אחד הדגשים המרכזיים בתוכנית החדשה. האלטרנטיבה היא הבגרות הירדנית (תאוג'יה) המיושנת, שאינה מותאמת ללימודים במוסדות אקדמיים בישראל ולכן מקשה על השתלבות בשוק התעסוקה. להערכת עיריית ירושלים, פחות מכ-7% מהילדים בגילאי 18-6 במזרח העיר לומדים לבגרות ישראלית והיתר לומדים לבגרות ירדנית.באזור חסרות כ-1,900 כיתות, למעלה מ-95% מהתלמידים לא שולטים בשפה העברית, ושיעור הנשירה מבתי הספר עומד על כ-22%.
בתחום התחבורה, לצורך שיפור תשתיות התחבורה במזרח ירושלים יושקעו כחצי מיליארד שקלים. 65 מיליון שקלים יוקצו בעבור תכנון מפורט של "הכביש האמריקני". כמו כן, יוכנס לראשונה כרטיס רב-קו לשימוש במזרח העיר, וכן יחל השנה פיילוט לקווי תחבורה ציבורית שיחברו בין מזרח העיר לחלקה המערבי. במסגרת התוכנית הוצע להשקיע עד 2027 סכום של 1.5 מיליארד בשדרוג תשתיות תחבורה.
בתחום הבריאות, התכנית תנסה לתמרץ את קופות החולים לפתוח מרפאות במזרח העיר באמצעות מענקים, כשכיום הסניפים מופעלים על ידי זכיינים. אחת המטרות השאפתניות של התוכנית היא הסדרת רישום הקרקעות במזרח ירושלים - כשהיעד של התוכנית הוא לסיים את הרישום של הקרקעות בתוך שבע שנים. לפי הערכות של גורמי התכנון, 40% מהבנייה במזרח ירושלים היא לא חוקית.
בתחום התעסוקה שואפת התכנית לשפר את מצב התעסוקה בקרב נשים במזרח ירושלים העומד כיום על 22% בלבד. לצורך כך יורחבו לימודי עברית ויתוקצב מרכז תעסוקה שיוכל לטפל בעד 1,500 פניות לשנה. כמו כן, יוגדל מספר מעונות היום, יורחב בית הספר המקצועי לבנות במזרח ירושלים, ויורחבו תכניות הרווחה במזרח העיר. מלבד עידוד תעסוקת נשים, המרכזים ישימו דגש על מניעת נשירה ומצבי סיכון בקרב ילדים ונוער וחילוץ מעוני. המדינה תשקיע כספים גם בפיתוח פארקים, מתקני שעשועים ומתקני ספורט, וכן בשיפור תשתיות ניקוז וביוב.