ועדת הכלכלה דנה היום (שלישי) במתווה להסדר החוב של אליעזר פישמן ובני משפחתו. לדיון הוזמנו אליעזר פישמן עצמו, נציגים מבנק ישראל ומהפיקוח על הבנקים ועו"ד יוסי בנקל, המנהל המיוחד לנכסי פישמן. יו"ר הוועדה איתן כבל פתח את הדיון ונזף בגורמים שהוזמנו אך לא הגיעו. בהמשך קרא כבל לפתוח בחקירה בעקבות הסדר החוב של הטייקון פושט הרגל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"השמועות סביב פישמן קיימות שנים", ציין כבל. "אבל מה, לא היה לנו תשובה. וזיסר? ודנקנר? כולנו או רובנו כרעו ברך מולו, אני בטח לא. אלה שאלות שמחייבות בדיקה וחקירה. למה אף אחד מהגורמים לא קם ואמר חייבת להיות חקירה! בנק ישראל היה חייב להודיע על כך מראש".
"אני אביא את זה לכנסת ואני לא רואה אדם אחד בבית הזה שיעמוד מנגד וינסה לטייח. במה שתלוי בי - ואני בטוח שזה נכון לכל סיעות הכנסת - זו שאלה כלכלית ומוסרית לא פחות, האינטרס הציבורי צריך שיונח כאן", הבהיר כבל. "יש מי שיאמר 'הפופוליסטים האלה', אבל אעשה את הכל למרות קריאות הגנאי. ראינו כבר את מי שמקבלים הכשר בדיעבד, כי הם תורמים פה ושם. זה לא יקרה כל עוד אני פה, תהיה חקירה".
"מנקודת המבט שלי, דרושה ועדת חקירה פרלמנטרית ואני נחוש להקים אותה", הוסיף יו"ר הוועדה. "היא תבדוק את מערכת הכספים בין הבנקים ללווים והיא תבחן את חטיבת הפיקוח בבנק ישראל. מי היו הבנקאים שאישרו והאם הפיקוח ידע. ואם ידע, כיצד שקט. איך קרה שפעם אחר פעם מוחקים חובות לטייקונים ומיליארדים, ששייכים לציבור ולא נוקטים בצעדים. את כל הדבר הזה צריך לחקור ולבחון ולא בחדרים סגורים. עידן החיסיון הבנקים לטייקונים תם. אנחנו נכנסים לפעולה בכל הכוח. זוהי חובתנו המוסרית והציבורית".
ח"כ איילת נחמיאס ורבין, שיזמה את הדיון בוועדת הכלכלה, אמרה בדיון: "פישמן אינו איש עסקים יצרני, אלא ספקולנט שעשה מה שעשה בחסות הבנקים. איך יכול להיות שהלווה הרגיל השקוף לא ישן בלילה כי לקח הלוואה של מאה אלף שקל, כדי לצוף קצת מעל המים?".
הנאמן של פישמן, עו"ד יוסי בנקל, הגן בדיון על הליך הסדר החוב. "אני פועל על פי החוק ואתם כמחוקקים צריכים לבוא בטענות כלפי החוקים האלה", אמר בנקל. "אני פועל גם על פי הנחיות הנושים. הגשתי סדרה אינסופית של בקשות, שבסופן בחודש מרס ביקשתי ארבע בקשות: הכרזה על פושט רגל, מינוי חוקרים, לקבל מהבנקים פרטיים ולמכור נכסים אישיים של פישמן. פרט למס הכנסה מרבית הנושים התנגדו לארבעת הבקשות האלה. התוצאה היא שהתבקשנו לבחון את האפשרות של הסדר".
גם מזרחי-טפחות ודיסקונט מתנגדים להסדר החוב
"לפני שמתלהמים, הכנסת צריכה לתת דין וחשבון על החוקים שהיא עצמה חוקקה. למשל, בחוק פשיטת רגל משנת 96'", הבהיר הנאמן. "לא הוכרעה שום בקשה. כל הבקשות עומדות תלויות מתוך תפיסת העולם של הנושים שכדאי להגיע להסדר. ההסדר אינו מושלם, כי הוא תוצאה של מו"מ שבאופן טבעי יש בו שני צדדים. פישמן נותן 100% ממה שיש לו וברור שהוא לא עושה טובה לאף אחד. יש פה גם תרומה מאוד גדולה של רעייתו וילדיו".
"אני מסכים שמר פישמן ומשפחתו לא מחזירים 100% מהחוב, זו דרכם של משא ומתן ושל פשרה", סיכם בנקל. "תמיד יש אפשרות לשפר, לנושים עומדת הזכות לדחות את הפשרה, להציע בה שינויים או לחזור למה שביקשתי מבית המשפט ונדחיתי".
בתוך כך בנק מזרחי-טפחות הצטרף לפועלים ולאומי בהתנגדות להסדר החוב של אליעזר פישמן. פישמן חייב לבנקים כ-4.2 מיליארד שקלים, ובהסדר החוב המקורי צפוי היה לקבל "תספורת" מכובדת - אולם בעקבות הלחץ הציבורי, הודיעו בנק הפועלים ובנק לאומי על התנגדות.
"מעיון ראשוני בהצעה, אותה ראה הבנק לראשונה לאחר הגשתה לבית המשפט, עולה כי היא איננה הולמת הן לכשעצמה והן ביחס להסדרים אחרים, והבנק מתנגד להצעה", כתב עורך הדין של הבנק, אורי גאון, למנהל המיוחד לתיק פישמן, עו"ד יוסי בנקל. "ההצעה והעקרונות הנכללים בהסדר לא היו בידיעתו המוקדמת של הבנק, לא על דעתו, ומן הסתם לא ניתנה הסכמה כלשהי של הבנק".
גם בנק דיסקונט הביע את התנגדותו ל"תספורת": "הבנק מתנגד להסדר הנוכחי ולכל הסדר שיש בו כדי לפגוע בזכויותיו וביכולתו לגבות את החוב כלפיו, במלואו", נמסר מהבנק לעו"ד בנקל.