שר האוצר משה כחלון הציג היום (שני) בפני הממשלה את הרפורמה שהוא מתכנן בבנקים שאמורה להפריד מהם את כרטיסי האשראי ולהגביר את התחרות. אלא שבכירה בבורסה לניירות ערך נשמעה בהקלטה כשהיא תוקפת את התכנית ואומרת שהצעדים של כחלון הם כמעט חסרי משמעות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
המשנה למנכ"ל הבורסה, גל לנדאו-יערי תועדה בישיבה סגורה כשהיא יוצאת בחריפות נגד שר האוצר: "השר, מהרגע שהוא נכנס ועד הרגע שהוא יסיים, לא עשה ולא יעשה שום דבר", טענה. "הוא לא ייגע בבנקים. גם ההפרדה של חברות כרטיסי האשראי זה 'בכאילו', בסדר?"
הרקע להמשך דבריה החמורים של לנדאו, טמון בשני מהלכים שמתבצעים כעת בבורסה: שינוי מבנה הבעלות, וחתימת הסכם חדש עם נאסד"ק, הבורסה בארה"ב. שינוי מבנה הבעלות מפחית את כוחם של הבנקים בתל אביב, אבל מצד שני הם יקבלו בתמורה מאות מיליונים לאחזקות שהם יאבדו, וזה כנראה מצטייר לא טוב בכלל בעיניה של המשנה למנכ"ל הבורסה.
"השר, קשה לו לאשר את שינוי מבנה הבעלות, זה לא סוד", נשמעת לנדאו-יערי מסבירה בהקלטה. "איך הוא יאשר את שינוי מבנה הבעלות? הוא לא יכול. אם הוא רוצה להיבחר להיות ראש ממשלה, לא חייב להיות מבנה הבעלות... עכשיו צריך למצוא איך מעבירים את מבנה הבעלות. הוא צריך משהו בשביל להעביר את נאסד"ק. אז איך גורמים לדבר הזה להיראות יפה? תעשו משהו יותר גדול".
עמלות גבוהות פי 80 בהשוואה לעולם
אותו משהו יותר גדול שעליו לנדאו מדברת הוא הרפורמה בבנקים שלדעתה, כאמור, היא רק "בכאילו". כל עוד האחזקה הנוכחית של הבנקים בבורסה נמשכת, חגיגת העמלות בהתאם.
התנועה לאיכות השלטון ערכה השוואה לעולם. כך למשל, על תיק השקעות בשווי 600 אלף שקלים בו מתבצעות ארבע פעולות, משלמים בבנקים בישראל 1,029 שקלים דמי ניהול בכל רבעון, בעוד שבבריטניה - 38.53 שקלים, ובארה"ב -13.50 שקלים, כלומר - פי שמונים מהמקובל בעולם.
"המצב הזה מוביל לחוסר תחרותיות ולעמלות מופרזות ומנופחות במאות אחוזים לעומת מה שקורה בחו"ל", מסביר עו"ד איתמר שחר, התנועה לאיכות השלטון. "הפתרון, בכל חקיקה שמקדמים צריך להיות פתיחה של הבורסה לחברים נוספים".
השינוי במבנה הבעלות והרפורמה בבנקים אמורים לקצץ את הכוח האדיר שלהם, אבל כשבכירה בבורסה מתבטאת כך קשה שלא לתהות אם היא יודעת משהו שאנחנו עדיין לא.
"קמפיין זדוני נגד מנהלת בכירה"
מהבורסה לניירות ערך נמסר בתגובה: "קטעי המשפטים הבודדים שצוטטו, נלקחו מתוך עדכון שניתן לנציגות עובדי הבורסה ביחס לרפורמות בשוק ההון ושינוי מבנה הבעלות של הבורסה - נושא הנמצא במוקד הסכסוך עם נציגות העובדים. זהו שיאו של קמפיין הכפשות אישי וחסר תקדים המתנהל מזה זמן נגד מנהלת בכירה בבורסה האחראית על ניהול משא ומתן זה".
בבורסה הוסיפו: "צר לנו שהיה מי שבחר לקחת שברי משפטים בני כמה חודשים מתוך עשרות רבות של שעות משא ומתן - וזאת מתוך רצון לפגוע ברפורמות עמוקות ואמיצות שמובילים שר האוצר ומשרדו. מדובר בניסיון מניפולטיבי וזדוני לחבל בשיתוף הפעולה הפורה עם השר וצוותו ובצעדי ההנהלה הבלתי מתפשרים לריסון תביעות שערורייתיות ובלתי מידתיות של נציגות העובדים. משפטים אלו אינם מייצגים את ההערכה הרבה לפועלו של שר האוצר אף שזו הובעה, בין היתר, גם בשיחות אלו".