יובל וגליה נולדו במרכז הארץ אך החליטו לקבוע את מרכז חייהם בגליל העליון. הוא בוגר תואר שני בביו-טכנולוגיה, לה יש תואר בעבודה סוציאלית. אבל במציאות התעסוקתית בגליל - שניהם מובטלים היום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו שנינו מהמרכז וגם המשפחות שלנו כאן", מספרים בני הזוג. "אנחנו רוצים להישאר פה אבל הגענו למצב שאנחנו אומרים שזה מה שיכול להפיל אותנו. כמעט כל החברים שלנו עזבו מהסיבה הזו, פשוט לא הצליחו להסתדר".
במשרד הכלכלה מכירים כבר שנים את הנתונים הקשים. רק בעשור האחרון עזבו 21% מהצעירים את הצפון. שיעור העוני הוא הגבוה בארץ ועומד על 31% מכלל האוכלוסייה לעומת ממוצע ארצי של 19%. השכר הממוצע נמוך ב-30% לעומת המרכז, ועומד היום על כ-6,600 שקלים בלבד, לעומת ממוצע ארצי של כ-8,000 שקלים. כדי לנסות ולהתמודד עם המציאות, תוצג בממשלה ביום ראשון תכנית לאומית אסטרטגית לשינוי המצב.
"בשנים הקרובות המדינה אמורה להשקיע 40 מיליארד שקלים לחיזוק הדרום, בינתיים הצפון נזנח", אומר שר הכלכלה ופיתוח הנגב והגליל אריה דרעי. "יש הגירה שלילית ואנחנו מאבדים את הצפון. הכנו תכנית לפיתוח האזור - 20 מיליארד שקלים - צבא, מרכזים רפואיים, העלאת רמת השכר. צריך להשקיע עוד בתעסוקה, השכלה, חינוך וכבישים".
"טוב מאוחר מלעולם לא"
ואלה עיקרי התכנית שתקודם על ידי משרדי הממשלה והמועצה הלאומית לכלכלה: 20 מיליארד שקלים יושקעו בתוך חמש שנים בכלכלת הצפון; מפעלי תחזוקת הטנקים של צה"ל יועתקו מהמרכז לעמק יזרעאל, מה שייצור 4,000 מקומות עבודה חדשים.
בנוסף, יוקם פארק "מדעי החיים" שיעסוק במקצועות הרפואה והפרה-רפואיים, בדומה לפארק הסייבר בדרום; משרד הכלכלה ישנה את מפת העדיפויות שלו ויתעדף השקעה בפריפריה הרחוקה, בשונה מהמצב הקיים; יינתן סיוע מיוחד לחיזוק האוכלוסייה הערבית; ומטרת העל - לייצר 160 אלף מקומות עבודה חדשים עד שנת 2025 בשכר ראוי - כלומר מעל לשכר מינימום.
בעשור האחרון עיקר ההשקעה הממשלתית בפריפריה התרכז בנגב. כעת, למרות התכנית והחזון, יש מי שסבור שייתכן והממשלה איחרה את הרכבת. "אני בטוח שהם נזכרו מאוחר מידי", אומר ד"ר זאביק גרינברג מהמכללה האקדמית תל-חי. "אבל טוב שנזכרו, עדיף מאוחר מלעולם לא".
"מדובר בתכנית אסטרטגית שתחייב את כל משרדי הממשלה", הוסיף השר דרעי. התכנית תצא לדרך בתחילת השבוע הבא. עכשיו נשאר לעקוב, שהיא אכן מתבצעת.