פרסום ראשון: שר הכלכלה אריה דרעי הציב לראש הממשלה בנימין נתניהו מספר דרישות, שבלעדיהן לא ייתן את אישורו למתווה המתגבש להסדר שוק הגז בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דרעי הביע את אי שביעות רצונו מהסכם להסדרת שוק הגז בישראל ודרש מנתניהו שלוש דרישות: קביעת מחיר אחיד מקסילמלי עם הצמדה, הסבות מפעלים בפריפריה לגז טבעי, ותוספת תקציבית לחיבור מפעלים בפריפריה לגז.
לצורך הנעת ההסכם יש לקבל את אישורו של הממונה על ההגבלים העסקיים או של שר הכלכלה. כעת אומר דרעי שאם ייקחו ממנו את הסמכות הוא יפוצץ את העניין, סוג של מטיל וטו על הסכם הגז.
"מתווה שלא יביא תחרות בשוק"
ביום שני הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, על פרישה מתפקידו על רקע התנגדותו לאישור מתווה הסדרת משק הגז בידי הממשלה. "אם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר", כתב גילה במכתב הפרישה שלו.
בהודעת הפרישה שפרסם, הרחיב גילה על הסיבות ועל הנסיבות שהנחו אותו בהחלטתו לעזוב את המשרד בתום ארבע שנים. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב גילה במכתב הפרישה. "זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים".
בהמשך תיאר גילה את השתלשלות המגעים בינו לבין חברות הגז, בניסיון להגיע להסכמה על מודל תחרותי ביניהן שלא באמצעים משפטיים. "לכל אורך הדרך, האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט", ציין גילה. "זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר".