אגף השכר במשרד האוצר פרסם היום (שני) את דוח הוצאות השכר בשירות המדינה ובגופי הביטחון לשנת 2017. הדוח עוסק בעובדי משרדי הממשלה, בתי החולים הממשלתיים, מערכת החינוך הממשלתית וגופי הביטחון ובוחן את תנאי השכר, הפערים המגדריים וההוצאות על הפנסיה במערכות השונות.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
הדוח מציג את נתוני השכר של 197,267 העובדים בשירות הציבורי ומציג את התפלגות ההוצאות העומדות על סכום של כ-38.9 מיליארד שקלים - מתוכן כ-32.2 מיליארד לשכר, והיתר (כ-6.7 מיליארד) עבור עלויות מעסיק.
על פי הדוח, השכר הממוצע לעובד במשרה מלאה באחד ממשרדי הממשלה עומד על 16,301 שקלים, במערכת הבריאות - 18,633 שקלים, במערכת הביטחון - 16,934 שקלים, ובמערכת החינוך 13,223 שקלים. הדוח מציין כי השכר הממוצע למשרת שכיר במשק בשנת 2017 הוא 10,109 שקלים. הדוח לא מציג את השכר החציוני במשרדים השונים.
בדוח מצוין גם כי השכר הממוצע בשירות המדינה עלה (במונחים ריאליים) ב-25% בעשור האחרון בעוד השכר הממוצע במשק עלה ב-11% בלבד. עוד נכתב, כי מלבד השכר הגבוה יחסית, העובדים בשירות הציבורי נהנים גם מביטחון תעסוקתי גבוה, שעות עבודה נוחות, ימי חופשה, מכסת ימי מחלה גבוהה, הפרשות לפנסיה והטבות נוספות. בפועל, כך מציין הדוח, כחמישית מדיווחי הנוכחות של העובדים במערכת אינם בגין עבודה בפועל.
הפער הגדול ביותר בין גברים לנשים: במערכת הבריאות
פערי השכר המגדריים, כך לפי הדוח, המשיכו להצטמצם בשנת 2017, בהתאם למגמה בעשור האחרון. עם זאת, גם על פי הנתונים, וגם הדוח מציין, כי פערי השכר נותרו גבוהים מדי. במשרדי הממשלה הפער עומד על 15%, במערכת הבריאות על 28%, במערכת החינוך על 9% ובגופי הביטחון על 21%.
לפי המצוין בדוח, שכר הרופאים במערכת הבריאות עלה בעשור האחרון ב-59% - העלייה הגבוהה ביותר במערכת הבריאות. עוד מצוין, כי רבים מהרופאים נוטים לעבוד בעבודות נוספות - מה שמקשה את הפיקוח של הרגולטור הממשלתי.
שכר המורים בישראל: גבוה מהממוצע ב-OECD
נתון מפתיע שמצוין בדוח מתייחס לשכר המורים בישראל וטוען שבהשוואה בין לאומית הוא אינו נמוך. לטענת המחברים, שכר המורים במשרה מלאה בישראל גבוה מהממוצע במדינות המתועשות. עם זאת, ישראל מובילה בפערי השכר בין מורים ותיקים לצעירים, ומורים רבים, בעיקר בתחילת דרכם - מועסקים במשרות חלקיות.
עובדה מעניינת שהדוח מציין היא שעובדי המדינה נוסעים בממוצע 24 ק"מ על מנת להגיע לעבודה. ברכב הפרטי הזמן הממוצע להגעה לעבודה עומד על 35 דקות בעוד שבתחבורה ציבורית הזמן הזה עומד על 51 דקות.