אחרי שהמסחר בבורסה בניו יורק ננעלה בירידות שערים חדות, מה שהוביל לירידות בבורסות באסיה ובשאר רחבי העולם, גם הבורסה בת"א נפתחה היום (שלישי) עם ירידות של כ-3%. ניסינו להבין מה הגורם לנפילות והאם יש מקום לדאגה גם בישראל. "לא צריך להיכנס לפאניקה", הרגיע הכלכלן הראשי בבית ההשקעות "מיטב דש" אלכס זבז'ינסקי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
פתיחת המסחר בבורסה בת"א התעכבה בשל ירידה של 2.6% במדד ת"א ועם הפתיחה נרשמו ירידות שערים: מדד ת"א 35 ירד ב-3% ומדד ת"א 125 ירד ב-3.1%. "השווקים נוטים להגזים מדי פעם", ציין זבז'ינסקי, שאמר כי הוא מאמין שבקרוב יהיו אמנם תנודות חדות, אך בסופן השוק יתאזן. "זה לטוב ולרע: כשהם מגזימים מגיעים רגעים של חזרה לקרקע; הכלכלה מאחורי השווקים היא טובה, הרווחיות של החברות גבוהה אבל העלייה הבלתי פוסקת הזו גורמת לצניחה".
הכלכלן הסביר שגם בישראל צפויות ירידות שערים. "כשיש ירידות חזקות בעולם בדרך כלל זה משפיע גם עלינו", ציין. "ההיסטוריה מראה שברגעים כאלה עדיף לא לעשות צעדים פזיזים. לא צריך להיכנס לפאניקה".
"צריך להבין שהרקע הכלכלי היום נראה טוב, הכלכלה העולמית בצמיחה ואפילו בצמיחה מואצת", הוסיף ז'בז'ינסקי שטען כי העלייה המתמשכת שנרשמה בשווקים בתקופה האחרונה יצרה אופטימיות-יתר. "הטריגר לירידות היה חשש שהמשק האמריקני בפרט עלול להתחיל לייצר אינפלציה יותר גדולה".
"סיכה שהוציאה את האוויר החם"
ז'בז'ינסקי הסביר שהנתונים הטובים, הצריכה המוגברת והעלאת השכר בשוק העבודה האמריקני מייצר חשש מעלייה באינפלציה ובריבית. "השווקים התרגלו לריבית אפסית לאורך השנים, והחשש שהיא תתחיל לעלות בקצב יותר מהיר", אמר. "השווקים התרגלו שהריביות הן אפסיות ומאוד נמוכות. זו הייתה הסיכה שהוציאה את האוויר החם שהצטבר מהעליות החדות".
מדד הדאו-ג'ונס התרסק ביותר מ-4.6% ורשם את הירידה היומית החדה בהיסטוריה - ומחק את כל עליותיו מאז תחילת 2018. שבוע המסחר הוכתר כגרוע ביותר בשוקי ההון מאז בחירתו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ וקיים חשש רב בקרב משקיעים מפני מפולת משמעותית בשוק המניות.
דאו ג'ונס רשם את הירידה היומית החדה בהיסטוריה
מדד הנאסד"ק צנח גם הוא ב-3.8% ומדד 500 החברות המובילות (S&P500) איבד מערכו 4.1% ועל פי הערכות המומחים צפוי לאבד עוד כ-2% מערכו בפתיחת יום המסחר. ההערכות הן כי המסחר היום (שלישי) בתל אביב יתאפיין גם הוא בירידות שערים - בהתאם למגמה העולמית.
המסחר בבורסות אירופה ננעלו גם הוא בירידות, ואילו המסחר בבורסות באסיה נפתח הבוקר במגמה שלילית. מדד ניקיי היפני איבד 5.54% מערכו בפתיחת יום המסחר וגם הבורסות בסין ואוסטרליה ראו בעיקר חיצים אדומים.