נמל אשדוד, ארכיון (צילום: פלאש 90, יצחק הררי)
העובדים נטשו בנמלי אשדוד וחיפה|צילום: פלאש 90, יצחק הררי

כל עובדי הנמלים באשדוד וחיפה הפסיקו היום (שלישי) את עבודתם, במחאה על חוסר ההתקדמות בהבטחת מעמדם של עובדי דור ב' לאחר פתיחת הנמלים הפרטיים. המהלך תוכנן בפגישה שקיימו בשבוע שעבר חלק ממזכירי הוועדים של נמלי אשדוד וחיפה - שמנסים להבטיח הגנה מפני פיטורים לעובדי דור ב', בדומה לזו שממנה נהנים עובדי דור א' כבר משנת 2005.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בעקבות השביתה הפתאומית, מועצת המובילים הודיעה לכל חברות ההובלה לפנות את נמל חיפה ואשדוד ולא להגיע לנמלים עד להודעה חדשה.

מההסתדרות נמסר כי "המציאות שאנו רואים היום בנמלים היא תוצאה של סחבת בלתי נגמרת שעליה מנצח מלמעלה שר התחבורה ישראל כץ. למעלה משלוש שנים העובדים מטורטרים ונמצאים באי-ודאות תעסוקתית לגבי עתידם, רק בגלל הסירוב העיקש של השר לעגן את זכויותיהם בהסכם".

"שר התחבורה שמשקיע מאמצים כבירים כדי לדאוג לנמלים הפרטיים ולהפקידם בידי הטייקונים, נוהג בדרך כוחנית, תוך זריעת ייאוש וניסיון לשסות את העובדים אחד בשני במטרה להתסיס את השטח", הדגישו בהסתדרות. "נמשיך לגבות את העובדים במאבקם, אך הכול כמובן תוך שמירה על הוראות החוק".

נמל חיפה, מכולות (צילום: רויטרס, חדשות)
מכולות בנמל חיפה, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

הצעד שנקטו העובדים הוא הפרה של צו מניעה שהוציא בית הדין לעבודה ב-2013 נגד שביתה בנמלים - בעקבות כוונת ההסתדרות לנקוט צעדים נגד הרפורמה. לפני חודשיים התמרדו עובדים בנמל אשדוד נגד ההסתדרות הכללית, במסגרתו חתמו מאות עובדים על מעבר להסתדרות הלאומית - ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הבטיח לדאוג לעובדי דור ב' ואיים בשביתה בנמלים - למרות שלפני כשנה הודיעו ההסתדרות והמדינה לבית הדין כי השיגו הסכם עקרונות בנוגע לרפורמה בנמלים.

ביום ראשון הקרוב יתקיים דיון נוסף בבית הדין הארצי לעבודה בשאלת ייצוג העובדים, בעקבות בקשה שהגישה ההסתדרות הכללית לא להכיר בהסתדרות הלאומית כארגון יציג - וזאת למרות טענתה שהחתימה את רוב העובדים.

לפי נתונים רשמיים שהתפרסמו בשבוע שעבר, חברת נמל אשדוד משלמת את השכר הממוצע הגבוה ביותר לעובדיה במשק הישראלי - 30,086 שקלים בחודש. מיד אחריה בדירוג חברת נמלי ישראל, עם שכר ממוצע של 29,723 שקלים בחודש ובמקום השלישי חברת נמל חיפה, עם 29,743 שקלים בחודש בממוצע. הנתבים בנמלים הם עדיין בעלי השכר הגבוה ביותר בחברות הנמל, עם שכר של 85-89 אלף שקלים בחודש.