למי מותר להעסיק יהודים בשבת? (צילום: רויטרס)
עובדי המשתלות: רוצים לעבוד|צילום: רויטרס

עשרות עובדי ועובדות משתלת "סלונר" ממושב סתריה הסמוך לרחובות חוששים לפרנסתם ויוצאים למאבק נגד הקנסות הכבדים שמטיל משרד הכלכלה על עסקים שפועלים בשבת. "השבוע התבשרנו שלא נוכל יותר לעבוד בשבת", כתבה אחת מעובדות המשתלה בפוסט שהעלתה לפייסבוק. "הקנסות הגבוהים מאלצים את הבעלים לסגור ואנחנו נהפוך לעניים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתחילת חודש ינואר הגיע לבעלי המשתלה מכתב התרעה ממשרד הכלכלה בו נכתב כי המשתלה עוברת על חוק איסור העבודה ביום המנוחה, ועל כן הם צפויים לקבל קנס בגובה של 321 אלף שקלים.

"אילו עסקים יכולים להרשות לעצמם לפתוח ולהתעלם מאיום כזה?", שאלה העובדת שהעלתה את הפוסט לרשת. "יש בנינו חד הוריות, מילואימניקים, חיילים משוחררים ועובדים לפני גיל הפנסיה שרוצים ויכולים לעבוד בשבת - בלי זה ההכנסה שלנו תיפגע משמעותית".

כותבת הפוסט מוסיפה כי אמנם סגירת המשתלה שבה היא מועסקת תשפיע על 40 עובדים שהם מספר קטן יחסית, אך אם כל המשתלות בארץ יזכו לאותו יחס מדובר בקבוצה לא קטנה בכלל של עובדים שיזרקו משוק העבודה. "אנו רוצים להבהיר שהעבודה בשבת לא נכפית עלינו ושחוק איסור עבודת יהודים בשבת הופך אותנו לעניים ועניות יותר", נכתב בפוסט. "אנחנו פשוט רוצים ורוצות להרוויח את לחמנו בכבוד, דעת הקהל ולחץ ציבורי יכולים מאוד לעזור!".

העובדת הסבירה שיום שבת הוא אכן יום המנוחה על פי חוק, אך ישנם עסקים שהשבת היא היום ה"חזק" ביותר שלהם ופרנסתם תלויה בו.

על פי החוק אסור להעסיק יהודים בשבת, אך עד החודשים האחרונים המדינה לא אכפה את האיסור. לאחרונה חל שינוי במדיניות האכיפה של המדינה כלפי בעלי ועובדי המשתלות. חלק מהם מפנים אצבע מאשימה כלפי שר הכלכלה לשעבר אריה דרעי ומפלגתו. "מאז שהם נכנסו לממשלה יותר ויותר בעלי משתלות מקבלים התרעות וקנסות", אומרים בעלי משתלות בצפון הארץ.