ההחלטה הדרמטית הערב (ראשון) של בג"ץ, שהחליט לפסול את מתווה הגז במתכונתו הנוכחית בשל פסקת היציבות, התקבלה בתגובות מעורבות במערכת הפוליטית, אך בשביעות רצון רבה בקרב מובילי מחאת הגז - הפעילים החברתיים שהפגינו בחודשים האחרונים מדי מוצאי שבת בקריאה לבטל את המתווה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה ניצחון מדהים של ציבור של עשרות אלפים שיצאו מדי מוצאי שבת לרחובות, לא ויתרו והפגינו נחישות מול בעלי הון שרצו להשתלט על מאגרי הגז של המדינה ועל הכלכלה שלה", אמרה לחדשות 2 Online אור-לי ברלב, ממנהיגות המאבק. עם זאת הדגישה כי המאבק של הפעילים עדיין לא הסתיים: "נמשיך את העבודה כדי לוודא שמשק הגז מוסדר לטובת האינטרס הציבורי".
"אני אף פעם לא חוגג, אבל כן, אני מאוד מרוצה", אמר לנו יוסי דורפמן, גם הוא פעיל חברתי ממובילי המחאה. "אמרנו לאורך כל הדרך שמתווה מונופול הגז יקרוס כי הוא לא הגיוני. מונופולים וטייקונים לא יכולים להיות מעל לחוק".
"קיבלנו היום הוכחה ניצחת לכך שלא רק שיש שופטים בירושלים, אלא שיש אזרחים במדינת ישראל ויש להם כוח עצום", אמר מנכ"ל "מגמה ירוקה" מור גלבוע, "זה הזמן של ממשלת ישראל להוכיח שיש לה את היכולת לייצר חלופה משמעותית למתווה, שתיכתב בשיתוף הציבור ולמענו".
"הגז לא שייך לברוני הגז, מקורביו של נתניהו, אלא לאזרחי ישראל - אלו שחיים כאן היום ואלו שיחיו כאן גם בעתיד", המשיך גלבוע, "היום קיבל נתניהו תזכורת לכך, וגם אנחנו קיבלנו אישרור מחודש לאמונה שמגיע לנו לחיות במדינה שזוכרת את האינטרס הציבורי הנרחב".
גם בתנועה לאיכות השלטון, אדם טבע ודין והפורום הישראלי לאנרגיה הגיבו בשמחה לפסיקת בג"ץ. "אנו מברכים מברכים על פסיקתו ההיסטורית של בית המשפט העליון שקיבל החלטה אמיצה אך הכרחית להגנה על הדמוקרטיה הישראלית", מסרו, "בית המשפט התיר את השלשלאות הבלתי חוקיות בהן ניסתה ממשלת ישראל לכבול את הרשות המחוקקת והממשלות העתידיות".
נתניהו: "פסיקה תמוהה"
ראש הממשלה נתניהו עמד הערב בראש המבקרים את הכרעת בית המשפט. "החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של ישראל", אמר. "ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים".
"בוודאי שלאיש אין מה לחגוג על כך שהגז עלול להישאר במעמקי הים ושמאות מיליארדי שקלים לא יגיעו לאזרחי ישראל", הוסיף נתניהו. "נחפש דרכים אחרות להתגבר על הנזק הקשה שנגרם לכלכלת ישראל בעקבות פסיקה תמוהה זו״.
חברות הגז איימו לא פעם בעבר כי ללא פסקת היציבות - לא יהיה מתווה גז - אך בימים האחרונים כבר החלו גישושים בין חברות הגז לבין המדינה בניסיון למצוא דרך לעקוף את פסקת היציבות באופן שיעמוד במבחנים משפטיים. בין היתר נידונה האפשרות לתת לחברות הגז ערבות מדינה או להבטיח להן פיצויים.
בימים הקרובים יחל משא ומתן מרתוני בין נציגי המדינה לבין חברות הגז, אך גם כעת לאחר החלטת בג"ץ, האיום העיקרי על המתווה הוא לא המשפטי אלא דווקא הכלכלי. עם מחירי הגז והנפט הנוכחיים בעולם יהיה קשה מאוד להשיג מימון לפיתוח שדה לווייתן.
משותפויות לווייתן נמסר הערב בתגובה להחלטה: "נפעל יחד עם הממשלה באופן מידי לייצר תנאי יציבות בלוח זמנים מהיר על מנת שנוכל לעמוד ביעדי המתווה ובראשם פיתוח לווייתן עד סוף שנת 2019".