ההפגנות בערד (צילום: דוברות ההסתדרות)
ההפגנות בערד|צילום: דוברות ההסתדרות

ההסתדרות הכריזה בצהריים (חמישי) על סכסוך עבודה כולל בדרום על רקע משבר התעסוקה באזור, והפיטורים בכיל בפרט. הסכסוך, אומרים בהסתדרות, יחול על כל מקומות העבודה במרחבי הדרום (אשדוד ודרומה), הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אם ניתן יד לאבטלה בדרום הארץ או למשבר התעסוקה או לזריקת העובדים הביתה, אנו נאבד את הפנים החברתיות של מדינת ישראל. על זה המאבק", הזהיר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. "זה לא רק מאבק של כיל - זה מאבק של דרום הארץ, וזה מאבק חברתי של כל תושבי המדינה".

 

"רוצים דרום קיים או דרום ששוכחים אותו?"

"היום כולנו תושבי הדרום ועובדי הדרום כי מישהו פה - במדינה הזאת - שכח את הדרום", אמר יו"ר ההסתדרות בנאומו. "לפני כמה שנים לקחו את אוצרות הטבע של המדינה ונתנו אותם למישהו אחר, עם מניית זהב של המדינה כדי לשמור על האינטרסים החיוניים שלה. מה יותר חיוני משמירת התעסוקה בדרום? מה יותר חיוני מלשמור את עובדי הדרום שלא יתגלגלו למעגל העוני? אם לשמור על מקורות פרנסה בדרום זה לא לשמור על האינטרסים החיוניים של המדינה - אז אני שואל את ראש הממשלה שבידיו השימוש במניית הזהב כראש הממשלה וכשר האוצר, מה כן האינטרס החיוני?"

"לפני כמה חודשים נסגר המפעל מגבות ערד. מגה בנתיבות נמצא בסכנת סגירה. לפני שנה היו אלה 115 איש בקבוצת כיל (רותם אמפרט) שהלכו הביתה. והיום, במפעלי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, אנחנו מדברים על 300 איש בשלב הראשון ועל מאות רבות של עובדים נוספים בשלב הבא. מקבוצה של 4,800 עובדים, כיל עלולה להיות תוך תקופה קצרה ל- 3,500 עובדים. בקבוצת כיל בישראל ובחו"ל יש 12,000. וכמה מהם בישראל? היום 4,800, מחר 3,500. וכיל זה לא עוד סתם מקום עבודה בדרום זה המנוע של הדרום".

ניסנקורן התייחס בדבריו גם לרווחיותה של קבוצת כיל: "מגבות ערד נסגר כי הוא מפסיד כסף ולא היה את החוכמה ואת הידע לפתוח מקום חלופי. פה מדובר על עסק מרוויח. כיל בשנת 2014 הרוויחה שלושה מיליארד שקל. מדובר במחצבי הטבע של המדינה ויש מניית זהב למדינה. השאלה כעת היא האם אנחנו רוצים דרום קיים או דרום ששוכחים אותו? האם תעסוקה בדרום זה אינטרס חיוני למדינה או שזה לא אינטרס חיוני?"

בימים האחרונים הפגינו עובדי כיל, תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, באזור הדרום. אתמול בבית קמה, ובימים שלפני בבאר-שבע, דימונה וערד. העובדים טוענים כי לא ייתכן שחברה כמו כיל שמרווחיה מיליארדי שקלים בוחרת לפטר עובדים ומייחסים את המהלך ל"נקמה" של הקבוצה בראשות עידן עופר על מסקנות ועדת ששינסקי 2 בעניין התמלוגים על משאבי הטבע, שיכרסמו ברווחים של הקבוצה. החברה, מנגד, טוענת כי מדובר בתהליך התייעלות וכי המפעלים האלה הפסדיים.

כיל: השביתה פוליטית

מנגד אומרים בכיל כי "ההסתדרות, וועד העבדים מנסים לכפות באלימות, כוחנות וברוטליות מסוכנת את שלטון ועד העובדים במפעלים, והם אינם מהססים לפגוע בשגרת חייהם של תושבי הנגב ובטובת רוב עובדי החברה לשם מטרה פסולה ובלתי חוקית זו. ההסתדרות והוועד תכננו מבעוד מועד את מערכת הבחירות כזמן המתאים להוציא לפועל את תכנית ההשתלטות שלהם, ביודעם כי בזמן מערכת בחירות יש להם סיכוי טוב יותר לזכות בתמיכה של פוליטיקאים שונים המבקשים לקושש קולות ותמיכה פוליטית.

"בנוסף לכך, השביתה הפוליטית ופעילות מחאה קולנית ובלתי פרופורציונלית כפי שבאה לידי ביטוי בימים האחרונים נועדה לשרת סדר יום ואינטרסים פוליטיים של מפלגות מסוימות במערכת הבחירות. אולם, מעבר להתנהגות צפויה במערכת בחירות אין כנראה אף פוליטיקאי רציני התומך בעמדה הקיצונית והבולשביקית של ההסתדרות והוועד המבקשת להשליט את שלטון הוועדים החזקים על המפעלים ומניעת כל יכולת לפטר עובדים, אפילו בחברות פרטיות במהלך תכנית התייעלות.

"הנהלת כיל לא תאפשר את השתלטות הוועדים על המפעלים; זוהי חובתה ואחריותה הבלעדית של ההנהלה, גם מתוקף חוק, לנהל את המפעלים באחריות ובמקצועיות גם אם מדובר ביישום תכנית התייעלות נדרשת וחיונית הכוללת צמצום כוח אדם. ההנהלה תמשיך לנהוג באחריות ובכבוד כלפי העובדים שיאלצו לסיים את עבודתם במפעלים והיא מציעה להם את חבילת הפרישה ופיצויי הפיטורים הטובה ביותר בישראל", נמסר.