אתמול דימונה - היום ערד: תושבי העיר הדרומית סוגרים הבוקר (שני) את הכניסות אליה ועובדי העייריה משביתים את עבודתם. זאת במחאה על הכוונה של חברת כימיכלים לישראל לפטר 140 מעובדי החברה, תושבי הדרום. גם הלילה הודבקו מכתבי פיטורים על דלתות בתי העובדים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בין השעות 9:00 ל-12:00 מושבתים כל מוסדות העיר פרט למערכת החינוך, במהלך שיזמה ההסתדרות. מאות מעובדי מפעל תרכובות ברום, מפעלי ים המלח, עובדי עיריית ערד, חברי ועדים ועובדי מפעלים שונים וכן תושבים מהאזור משבשים את הפעילות בעיר, מפגינים וחוסמים את הכיכר המרכזית בכניסה לעיר במחאה על מצב התעסוקה בדרום הארץ. בעקבות כך צפויים שיבושי תנועה. גם הירידה לאזור המלונות בים המלח נחסמה. בשעות אלו המוקד העירוני יטפל רק בפניות דחופות.
למרות המחאה המתמשכת בדרום, בחברת כימיקלים לישראל מתבצרים בעמדתם. לטענתם הפיטורים הכרחיים כדי לייעל את החברה.
"הפיטורים בכי"ל הם שלב נוסף בקריסת נושא התעסוקה בנגב", אמרה ראשת עיריית ערד ונציגת הפריפריה במפלגת כולנו טלי פלוסקוב. "הממשלה צריכה להפסיק להזניח את הדרום. אנשים זכאים להתפרנס בכבוד, ואלחם בכל כוחי מהכנסת בעד הפריפריה ובעד זכויות העובדים ולטובת שיפור המצב החברתי-תעסוקתי בכל המדינה".
מההסתדרות נמסר שגם הלילה הדביקה הנהלת כי"ל מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים על דלתות בתי העובדים. "כמו גנבים באמצע הלילה", אמר יו"ר מועצת העובדים במפעלי ים המלח ארמונד לנקרי. "כך מתנהגת הנהלת כי"ל, תוך הפגנת זלזול עמוק באנשים העובדים ובבני משפחותיהם".
ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', תקף היום בחריפות את התנהלות חברת כי"ל, ולא חסך ביקורת גם מממשלת ישראל על התנהלותה במשבר הפוקד בשבועות האחרונים את המפעלים בנגב. "הנהלת החברה וממשלת ישראל מתקוטטות ביניהן על חשבון תושבי הנגב", אמר דנילוביץ'. " בימים אלו נדרשת מנהיגות אחראית משני הצדדים, אך במקום זאת אנו עדים לאדישות ולחוסר אכפתיות. אני קורא הן לממשלה והן להנהלת החברה לישראל, להפסיק ולהשתמש בעובדים כבני ערובה".
פיטורים עד הבית
בתחילת החודש, נדהמו עובדי חברת כימיקלים לישראל לגלות מכתבי פיטורים שהמתינו להם בפתח בתיהם, כך פתאום. המכתבים הודבקו על דלתות הבתים של כ-140 עובדים שבכוונת ההנהלה לפטר, זאת לאחר כשבוע בו הם שבתו במחאה על צעדי ההתייעלות שמתכוונת החברה לבצע.
"זו הייתה מעטפה רגילה, אפילו לא של החברה", סיפר אחד העובדים שקיבלו את המכתב. "פתחתי אותה וגיליתי מכתב פיטורים. לא האמנתי. אני עובד מצטיין במפעל, 3 שנים לפני הפנסיה ולא האמנתי שזה מה שיעשו לי". במקרה אחר, גילה בנו בן ה-12 של אחד העובדים את המכתב על הדלת - ונדהם לגלות שאביו פוטר מעבודתו.
בחברה טוענים כי נאלצו לשלוח את מכתבי הפיטורים לבתי העובדים - זאת לאחר שהוועד מנע מהם להתייצב לשימוע לפני פיטורים: "לאחר שפוצצו את המשא ומתן בשבוע שעבר, הוועד הנחה את העובדים לא להגיע לשימוע ולהתחמק מכל ניסיון של ההנהלה ליצירת קשר עמם. בכך הוועד אילץ את החברה לקבל החלטה על המשך העסקתם בחברה ללא קיום שימוע".
הנהלת החברה מבטיחה כי היא תמשיך "לנהוג באחריות כלפי המפעל והעובדים כפי שעשינו בעשרות השנים האחרונות, ולמסיימים את עבודתם במפעל נציע תנאי פרישה ופיטורים מהטובים ביותר שהוצעו בישראל. אנו שבים וקוראים לעובדים להימנע ממעשי אלימות ולפעול תוך כיבוד החוק".